Keresés
Close this search box.

Így változnak az áfaszabályok – az ingatlanpiacon

Tartalomjegyzék

Az elektronikus áfabevallás továbbra is várat magára, 2023 sem telik azonban el az általános forgalmi adó szabályozásának változása nélkül.

Áfakedvezmények

Az áfaszabályok 2023-as módosítása elsősorban azt a szándékot tükrözi, hogy a válság ellenére sikerüljön fenntartani az ingatlanpiac elmúlt években tapasztalt pörgését. Ennek tudható be például az, hogy nem csak az új építésű ingatlanok áfájának csökkentésére szánt határidőt tolta ki a kormány 2024 végéig, de a jogalkotók módosították az új ingatlan fogalmát is. Így január elsejétől, az áfa szempontjából az az ingatlan is újnak minősül, amelynek átalakítás során megváltozik a rendeltetése, netán a rendeltetési egységeinek a száma – ez utóbbi például egy lakás. Természetesen az továbbra is előírás, hogy az ezt igazoló hatósági bizonyítvány kiállítása és az ingatlan értékesítése között legfeljebb két év telhet el. És a jövőben is újnak minősíthető az olyan ingatlan, amelyet még nem vettek használatba, vagy ez ugyan megtörtént, de a használatbavételi engedély véglegessé válása, illetve a a használatba vétel hatóság általi tudomásul vétele óta nem telt el két év. 

A kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs tehát 2024 végéig lesz érvényes, de megszüntetése után is marad még lehetőség kedvezményes értékesítésre: a 2025-től 2028 végéig teljesített ingatlanértékesítéseknél is 5 százalékos lesz a forgalmi adó, ha az építési engedély 2024. utolsó napjáig érvényes lesz, illetve ahol csak bejelentésre van szükség, ezt megteszik az építők a hatóságnál.

Bővül a fordított adózás köre

2023-tól bővül a fordított adózás alá tartozó építési-szerelési és egyéb szerelési szolgáltatások köre is. Ebbe a körbe tartoznak mostantól így azok a munkák, amelyek az ingatlan rendeltetésének megváltoztatására irányulnak. A változás természetesen a fentebb említett kiegészítéshez köthető, hiszen mostanáig a fordított adózást olyan termékek és szolgáltatások esetén kellett alkalmazni, amelyek ingatlan létrehozására, bővítésére, egyéb változtatására irányultak. 

A fordított adózás köre más területen is bővül. Ezt kell alkalmazni az olyan építési-szerelési vagy szerelési munkáknál, amelyeknél a cél új ingatlan létrehozása, átalakítása, bővítése, stb., a tevékenységnénl azonban nem az építési hatóságok által kiállított engedély, vagy akár az elvárt, hogy a hatóságok tudomásul vegyék az építkezést, hanem egyéb hatósági engedély, bejelentés szükséges. Az új szabály azokra a munkákra érvényes, amelyek teljesítési határideje legkorábban 2023. január 1-je, kivéve, ha az adózónak az áfát korábban kell megállapítania. Így például a korábban megfizetett előlegnél is még a korábbi szabály volt érvényes. 

Abban természetesen nincs változás, hogy a fordított adózást abban az esetben kell alkalmazni, ha a szerződő felek egyike sem magánszemély vagy alanyi adómentes adózó, vagyis mindkét fél áfafizetésre kötelezett vállalkozó, és mindkét vállalkozást Magyarországon jegyeztek be. Ingatlan esetében tehát arra is szükség lehet, hogy az eladó vagy az a vásárló éljen az áfafizetés lehetőségével.

 

Nyitó kép: Valentin Salja / Unsplash

Ingyenes bemutató igénylése

Nézze meg, hogyan működik az Abacus rendszere és győződjön meg Ön is képességeiről!

24 órán belül válaszolunk!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Választott DEMÓ alkalmazás *
Adatkezelés *

Ingyenes bemutató igénylése

Nézze meg, hogyan működik az Abacus rendszere és győződjön meg Ön is képességeiről!

24 órán belül válaszolunk!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Üzenet *
Adatkezelés *

Megközelíthetőség

VT-SOFT iroda címe
1113 Budapest, Karolina út 65.

Tömegközlekedéssel
9-es vagy 109-es busszal a Kolosy térig, onnan az iroda 2 perc séta
19, 17 vagy 41-es villamossal a Kolosy térig, onnan 2 perc séta

Elérhetőségek
Telefon: +36 1 273 3838
E-mail: info@vtsoft.hu

Ajánlatkérés

Amennyiben konkrétan érdeklődik valamely alkalmazásunkkal kapcsolatban, várjuk jelentkezését!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Üzenet *
Adatkezelés *