Keresés
Close this search box.

Kedvezőbb adózási feltételek az e-autók esetében

Tartalomjegyzék

Az állam támogatást kínál azoknak, akik elektromos meghajtású autót vásárolnak – a beszerzésen túl azonban adózási szempontból is érdemes a zöld rendszámra jogosító új technológiát választani.

Fontos, hogy ebbe a körbe nem csak a tisztán elektromos járműveket (5E környezetvédelmi osztály) sorolták a döntéshozók, az elektromos kategóriába tartoznak még a plug-in (külső töltésű) hibrid autók (5P), amelyek elektromos meghajtással 25 kilométert képesek megtenni, a növelt hatótávolságú hibridek (5N), amelyek 50 kilométer hatótávolságot bírnak pusztán elektromos akkumulátorral, illetve a hidrogén-cellás (5Z) járművek is. A régebbi típusú hibridek tehát nem sorolhatók ide, és nem is jogosultak kedvezményekre.

A kedvezmények köre mindjárt az üzembe helyezésnél kezdődik

A tulajdonosoknak nem kell megfizetni a gépjárműadót, a forgalomba helyezésnél pedig megússzák a regisztrációs adó megfizetését is. A „zöld” autók mentesülnek továbbá az átírási illeték alól is, tehát adásvételkor a visszterhes vagyonátruházási illetéket sem kell leróni – ez több tízezer forintos tételt jelenthet.

A társaságok esetében az üzemeltetés még egy könnyebbséggel jár

Nem kell cégautóadót sem fizetni a zöld rendszámos gépkocsik után. Ez éves szinten százezer forintos spórolást hozhat a társaság számára.

A beszerzés után ugyanakkor érvényesíthetik azt az adókedvezményt, amelyet energiahatékonysági célú beruházás után biztosít a Társasági adóról szóló törvény. A kedvezmény mértéke Közép-Magyarországon a beruházás 30-35 százaléka, az ország többi részén pedig 45 százaléka lehet, kisvállalkozások ezt 20 százalékponttal növelhetik, a közepes vállalkozások pedig 10 százalékkal.

Az áfa szempontjából az elektromos hajtású tehergépjárművek üzemeltetői járnak jól, a töltés költségére terhelt áfa ugyanis levonható, hasonlóan a dízelnél levonható adóhoz.

További előnyt jelenthet az ingyenes parkolás

És a védett területekre való behajtás költsége alóli mentesség – arról azonban nem árt tájékozódni, ez pontosan hol érhető el és milyen feltételekkel, mert bizonyos városokban ez csak a tisztán elektromos hajtású autók számára biztosított, a hibrideknek nem.

Ingyenes bemutató igénylése

Nézze meg, hogyan működik az Abacus rendszere és győződjön meg Ön is képességeiről!

24 órán belül válaszolunk!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Választott DEMÓ alkalmazás *
Adatkezelés *

Ingyenes bemutató igénylése

Nézze meg, hogyan működik az Abacus rendszere és győződjön meg Ön is képességeiről!

24 órán belül válaszolunk!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Üzenet *
Adatkezelés *

Megközelíthetőség

VT-SOFT iroda címe
1113 Budapest, Karolina út 65.

Tömegközlekedéssel
9-es vagy 109-es busszal a Kolosy térig, onnan az iroda 2 perc séta
19, 17 vagy 41-es villamossal a Kolosy térig, onnan 2 perc séta

Elérhetőségek
Telefon: +36 1 273 3838
E-mail: info@vtsoft.hu

Ajánlatkérés

Amennyiben konkrétan érdeklődik valamely alkalmazásunkkal kapcsolatban, várjuk jelentkezését!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Üzenet *
Adatkezelés *