Keresés
Close this search box.

Köztartozásmentesség koronavírus idején is

Tartalomjegyzék

Nagyban egyszerűsítheti az ügyintézést, ha egy adózó szerepel az úgynevezett KOMA rendszerben, legyen szó vállalkozásokról, de akár magánszemélyekről is.

KOMA névvel illeti a NAV azt az adatbázist, amelybe azok az adózók kerülhetnek, akik köztartozásmentesnek minősülnek. Az adatbázis mindenki számára elérhető a NAV internetes oldalán, így a partnerek is látják, hogy akivel üzletelnek, megbízható adózó. Az adóhatóság felé pedig a köztartozásmentesség alapvetően azért előnyös, mivel ha adóigazolásra van szükségünk, azt kiváltja az adatbázisban szereplés, de más esetekben is helyettesítheti az adóhatóság által kiállítandó igazolást. Például mentességeket biztosíthat az EKÁER-rendszerben is, elsősorban a kockázatos termékek és élelmiszer szállításánál elvárt biztosíték megfizetése alól mentesül valaki, ha a KOMA rendszerben szerepel.

Az adatbázis folyamatosan (minden hónap tizedik napján) frissül, ezzel kapcsolatban nincs dolga az adózóknak.

A bekerülés azonban nem automatikus, azt igényelni kell. Az igénylést elektronikus úton kell benyújtani az itt elérhető adatlapon, költsége nincsen. A vállalkozások adószámmal, az egyéni vállalkozók és az adószámmal rendelkező magánszemélyek adószámmal és adóazonosító jellel is szerepelhetnek a KOMA-ban, ebben az esetben két külön kérelmet kell benyújtaniuk. Magánszemélyek esetében is érdemes élni ezzel a lehetőséggel, hiszen az adatbázisban szerepléssel kiváltható a nemleges adóigazolással járó ügyintézés. Ha valaki például támogatást, vagy csokot igényel, szintén megkönnyíti az adminisztrációt.

Ahhoz, hogy az adóhatóság elfogadja a kérelmet, az adózónak igazolni kell, hogy a listában való szerepeltetést megelőző hónap utolsó napjáig az esedékes bevallási és befizetési kötelezettségeinek maradéktalanul eleget tett, vagy tesz. Ha a NAV elfogadja a kérelmet, a kérelmező a következő hónap 10-én, a következő frissítéskor kerül be az adatbázisba. Erről külön értesítést nem kap, ha viszont valamely feltételnek nem felel meg, a NAV hiánypótlásra szólítja fel. Ha ezt az előírt, tíznapos határidőre nem teljesíti, elutasítják a kérést. Ha később teljesül minden feltétel, újból lehet kérelmezni a felvételt.

Ahhoz pedig, hogy valaki bennmaradjon az adatbázisban, folyamatosan teljesíteni kell a feltételeket.

A KOMA-ban ugyanis csak azok az adózók szerepelnek, akiknek nincs a NAV-nál nettó adótartozása, egyéb köztartozása, minden adóbevallást és befizetést teljesített – tehát nincs lejárt tartozása. Ha valaki emiatt kerül ki a rendszerből, a teljesítés után ismét kérheti a felvételt. Ennél súlyosabb kizáró ok, ha az adózó csődeljárás, végelszámolás, kényszertörlés vagy felszámolás alatt áll, ebben az esetben természetesen nem szerepelhet az adatbázisban.

Fontos, hogy a koronavírus idején elfogadott könnyítéseknek nem része az, hogy az adózó akkor is bennmaradhat a KOMA-ban, ha tartozása keletkezik. Az viszont nem kizáró ok, ha valaki fizetési könnyítést kért a NAV-tól, és az ott vállaltakat – tehát a halasztás, részletfizetés feltételeit teljesíti. Ebben az esetben továbbra is köztartozásmentesnek minősül.

A KOMA nyilvánosan elérhető adatbázis, tehát az adatok lekérdezéséhez nincs szükség arra, hogy azonosítsuk magunkat. Viszont tudni kell hozzá annak az adózónak adószámát, illetve adóazonosító jelét, amelyikre kíváncsiak vagyunk.

Ingyenes bemutató igénylése

Nézze meg, hogyan működik az Abacus rendszere és győződjön meg Ön is képességeiről!

24 órán belül válaszolunk!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Választott DEMÓ alkalmazás *
Adatkezelés *

Ingyenes bemutató igénylése

Nézze meg, hogyan működik az Abacus rendszere és győződjön meg Ön is képességeiről!

24 órán belül válaszolunk!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Üzenet *
Adatkezelés *

Megközelíthetőség

VT-SOFT iroda címe
1113 Budapest, Karolina út 65.

Tömegközlekedéssel
9-es vagy 109-es busszal a Kolosy térig, onnan az iroda 2 perc séta
19, 17 vagy 41-es villamossal a Kolosy térig, onnan 2 perc séta

Elérhetőségek
Telefon: +36 1 273 3838
E-mail: info@vtsoft.hu

Ajánlatkérés

Amennyiben konkrétan érdeklődik valamely alkalmazásunkkal kapcsolatban, várjuk jelentkezését!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Üzenet *
Adatkezelés *