Keresés
Close this search box.

Nem titok, bejelentette-e a dolgozóját a munkáltató

Tartalomjegyzék

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium arra hívta fel a figyelmet, hogy a tb-ellátásokkal kapcsolatos változások miatt mindenkinek érdemes ellenőriznie, biztosan biztosított-e.

Több hátrányos következménye lehet annak, ha a dolgozót feketén foglalkoztatja, azaz – tudtával, vagy anélkül, de – nem jelenti be a munkáltatója.

  • Hat hónap után érvénytelenné válhat a tajszáma, azaz elveszítheti jogosultságát az ingyenes egészségügyi ellátásra, hacsak nem fizet egészségügyi szolgáltatási járulékot.
  • A munkáltatói befizetésektől nagymértékben függ több ellátás összege és időtartama is (például táppénz, álláskeresési támogatás, gyed).
  • Be nem jelentett foglalkoztatás miatt csökkenhet a nyugdíj is.

Ellenőrizhetik a dolgozók, hogy bejelentette-e őket a munkáltató

A munkaviszonyok ellenőrzésére a személyes ügyfélkapun keresztül van lehetőség, ahol a korábbi munkaviszonyok is könnyen áttekinthetők. Ha valaki nem rendelkezik ügyfélkapuval, a helyi adóigazgatóságnál érdeklődhet az adatai iránt. A magyarorszag.hu oldalon a munkáltatók általi járulékfizetés is ellenőrizhető. Megtekinthető a társadalombiztosítási egyéni számla, amelynek adóhatóság felé teljesített bevallásokból származó adatai havonta frissülnek.

Az ITM oldalán a részletekbe is beavatnak. A magyarorszag.hu oldalról elérhető ügyfélkapus bejelentkezést követően az „Összes ügyleírás” alatt a „Biztosítotti jogviszony lekérdezés” választásával a rendszer továbbirányítja az adatkezelő oldalára.

A lekérdezés eredményeképpen megtekinthetők a korábban bejelentett biztosítotti jogviszonyadatok, melyek tartalmazzák a munkáltató nevét, nyilvántartási számát, a munkaviszony fennállásának időtartamát, valamint a munkakör FEOR-számát. A lekérdezés eredménye szükség szerint számítógépre, egyéb adathordozóra lementhető.

Amennyiben a valós adatokhoz képest eltérés tapasztalható, annak tényét akár azonnal is lehet jelezni, még a szolgáltatási felületen, elektronikus úton, de a munkavállaló a fővárosi és megyei kormányhivatalnál is kezdeményezhet eljárást. A munkaügyi hatóság egyébként folyamatosan vizsgálhatja, hogy a foglalkoztatásra irányuló jogviszony létesítését, megszűnését vagy megszüntetését minden esetben bejelentette-e a munkáltató.

Az ügyfélkapun belépve az eBEV-szolgáltatások igénybevételével a biztosítotti jogviszonnyal összefüggő járulékfizetés ellenőrzése is lehetséges a következő lépésekben: Ügyfélkapu → Összes ügyleírás → EBEV szolgáltatások → Ügyintézés indítása → Lépjen be az Ügyfélkapun! → Szolgáltatások → Járulékadat kivonat → Új lekérdezés

Ha a munkavállaló ügyfélkapu regisztrációval nem rendelkezik, szintén a lakóhelye szerint illetékes adóigazgatóságtól kérhet tájékoztatást a foglalkoztatók által teljesített járulékfizetésről.

Hogy van-e érvényes tajszáma a munkavállalónak, azt is az ügyfélkapun keresztül ellenőrizheti. Ha pedig nincs, akkor érdemes felkeresnie a NAV oldalát, ahol részletesen leírják, mi a teendő. Azzal is foglalkoznak, mit kell tenni, ha valaki biztosan tudja, hogy biztosított, mégsem szerepel a nyilvántartásban.

Ingyenes bemutató igénylése

Nézze meg, hogyan működik az Abacus rendszere és győződjön meg Ön is képességeiről!

24 órán belül válaszolunk!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Választott DEMÓ alkalmazás *
Adatkezelés *

Ingyenes bemutató igénylése

Nézze meg, hogyan működik az Abacus rendszere és győződjön meg Ön is képességeiről!

24 órán belül válaszolunk!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Üzenet *
Adatkezelés *

Megközelíthetőség

VT-SOFT iroda címe
1113 Budapest, Karolina út 65.

Tömegközlekedéssel
9-es vagy 109-es busszal a Kolosy térig, onnan az iroda 2 perc séta
19, 17 vagy 41-es villamossal a Kolosy térig, onnan 2 perc séta

Elérhetőségek
Telefon: +36 1 273 3838
E-mail: info@vtsoft.hu

Ajánlatkérés

Amennyiben konkrétan érdeklődik valamely alkalmazásunkkal kapcsolatban, várjuk jelentkezését!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Üzenet *
Adatkezelés *