Keresés
Close this search box.

Tartósan felértékelődhet az otthoni munkavégzés

Tartalomjegyzék

Érdekes tanulmányt készített az Állami Számvevőszék arról, hogyan formálta át a munka világát a koronavírus-járvány. Olyan – egyáltalán nem átmenetinek tűnő – jelenségekre hívják fel a figyelmet, amelyeket a munkáltatók és a munkavállalók sem hagyhatnak figyelmen kívül.

Véleményük szerint áttörést jelentett a 2020-as év a táv- és otthoni munkavégzés elterjedésében Magyarországon. Úgy tűnik, jelentősen felértékelődik a táv- és otthoni munkavégzés, ezért a munkáltatóknak ki kell alakítaniuk a megfelelő feltételeket, a munkavállalóknak pedig alkalmazkodniuk kell a megváltozott körülményekhez, például képezniük kell magukat.

Látványos áttörés Magyarországon

A COVID-19 járvány miatt elsőrendű fontosságú közérdekké vált, hogy miként lehet az emberi egészség védelmének biztosítása mellett fenntartani a munkavégzés folytonosságát. A legfontosabb eszköz az emberek otthonából, digitális eszközökkel végzett munka lett, így a járvány alatt látványos áttörés történt a táv- és otthoni munka elterjedésében Magyarországon.

Az áttörést jól szemléltetik a KSH adatai is, melyek szerint míg 2010-2019 között a foglalkoztatottak mindössze átlagosan 2,9 százaléka végzett alkalmi vagy tartós jelleggel távmunkát, addig 2020 májusára ez az arány 17 százalékra nőtt, ami több mint 750 ezer foglalkoztatottat jelentett. Sőt, a táv- és otthoni munka keretei között foglalkoztatottak aránya a járvány első hullámának lecsengésével sem csökkent le a kiinduló arányra, hanem mintegy 7 százalék körüli szinten stabilizálódott.

Az ÁSZ elemzői szerint akiknek már vannak saját tapasztalataik erről a munkavégzési formáról, azok sokkal pozitívabban ítélik meg. Vagyis a járvány segítette a táv- és otthoni munka elfogadottságát.

A távmunka új szemléletet hozhat a munka világába

A kutatás szerint a táv- és otthoni munka menedzselése során egyre inkább előtérbe kerül a munka eredményének nyomon követése – így a kötött munkaidő központi szerepe is veszíthet jelentőségéből. Mindez a munkaviszony tartalmában is hangsúlyeltolódást jelenthet: a rendelkezésre állás helyett az eredmény kerülhet a középpontba.

A munka térbeli kötöttségeinek fellazulása javíthatja a foglalkoztatottságot azokban a csoportokban, amelyek korábban a közlekedési, lakhatási vagy egyéb élethelyzetbeli akadályok miatt kevésbé tudtak részt venni a munkaerőpiacon.

Viszont mivel minden munkavégzés elemi követelménye a munkavállaló ellenőrzése és a munkáltató adatainak biztonsága, ezért a táv- és otthoni munkavégzés fokozott adatbiztonsági kockázatot is jelent. Ha azonban egyensúlyba kerül a munkavállaló ellenőrzése és magánéletének védelme, az az elemzők szerint szintén hozzájárulhat a táv-és otthoni munka elfogadottságához és sikeréhez.

Hosszú távon a vegyes munkavégzés lehet optimális

A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy az otthoni munkavégzés sikeréhez elengedhetetlenek a jó otthoni munkakörülmények is. Az ezekre vonatkozó standardok érvényesülését az otthoni munkatérben is megfelelő szabályok kell, hogy támogassák. Ez a munkáltatónak is érdeke, hiszen a munkavállalók alkalmazkodóképessége, illetve az elégedettségéből fakadó hatékonyságnövekedés döntően függ a munkakörülményektől, például az infokommunikációs technológiai berendezések rendelkezésre állásától, a munkavégzésre használt helyiségtől, vagy akár a napközbeni gyermekfelügyeleti lehetőségektől.

Arra is érdemes figyelni, hogy a szervezetek biztosítsák az otthoni munkavégzéssel kapcsolatos költségek legalább egy részét, vagyis ne hárítsák át az egészet a dolgozókra. Ha ugyanis a munkavégzés miatt drágább lakhatással vagy magasabb áramszámlával kell kalkulálniuk, az csökkentheti a munkavállalók elégedettségét, munkavégzésük hatékonyságát.

Hozzájárulhat viszont az otthoni munka szervezeti és személyes egyensúlyának kialakításához, ha a szervezeti politikák biztosítják, hogy az otthonról végzett munka részben választás, lehetőség legyen.

Mivel az otthonról végzett munka mentálhigiénés kihívásokat is támaszt, ezért az új munkaforma sikere megköveteli, hogy a munkavállalók lelki egészsége is nagyobb figyelmet kapjon. Az ÁSZ elemzői szerint hosszú távon – mentálhigiénés szempontból is – az otthonról és az irodából végzett munka szabályozott és kiszámítható kombinációja lehet optimális foglalkoztatási forma.

Ingyenes bemutató igénylése

Nézze meg, hogyan működik az Abacus rendszere és győződjön meg Ön is képességeiről!

24 órán belül válaszolunk!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Választott DEMÓ alkalmazás *
Adatkezelés *

Ingyenes bemutató igénylése

Nézze meg, hogyan működik az Abacus rendszere és győződjön meg Ön is képességeiről!

24 órán belül válaszolunk!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Üzenet *
Adatkezelés *

Megközelíthetőség

VT-SOFT iroda címe
1113 Budapest, Karolina út 65.

Tömegközlekedéssel
9-es vagy 109-es busszal a Kolosy térig, onnan az iroda 2 perc séta
19, 17 vagy 41-es villamossal a Kolosy térig, onnan 2 perc séta

Elérhetőségek
Telefon: +36 1 273 3838
E-mail: info@vtsoft.hu

Ajánlatkérés

Amennyiben konkrétan érdeklődik valamely alkalmazásunkkal kapcsolatban, várjuk jelentkezését!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Üzenet *
Adatkezelés *