Veszélyhelyzet után: meddig érvényesek a könnyítések?

Júniusban véget ért ugyan a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzet, az elrendelt rendkívüli intézkedések közül azonban nem mindegyik járt le. Összeszedtük, a fizetési könnyítések, az adózási szabályok és az egyéb rendelkezések meddig érvényesek.

Végrehajtás

A NAV július hatodikán kezdte újra a végrehajtásokat, amelyeket a veszélyhelyzetre tekintettel március 24-én állított le. Az adóhatóság tájékoztatójában ugyanakkor jelezte: kérhető az eljárás felfüggesztése azzal az indokkal, hogy a koronavírus fizetési nehézségeket hozott a vállalkozásnak – ezt azonban mindenképpen az adósnak kell kérelmeznie. A felfüggesztést ugyanakkor kizárja, ha az adóst korábban eljárási bírsággal sújtották.

Járulék- és szochómentesség

A kormány a veszélyeztetettnek ítélt ágazatok esetében arról rendelkezett, hogy június 30-ig nem kell megfizetni a járulékok nagy részét és a szociális hozzájárulási adót. Ez a határidő nem változott, vagyis júliustól újból meg kell fizetni ezeket a közterheket.

Kata és kiva

Ugyanez a helyzet a tételes és a százalékos kisvállalkozói adókkal is, amelyeket márciustól nem kellett megfizetniük a veszélyeztetett tevékenységeket főtevékenységként űző adózóknak. Az adózási könnyítések június 30-án kifutottak az érintett ágazatokban, júliustól már fizetni kell.

Turizmusfejlesztési hozzájárulás és idegenforgalmi adó

A vendéglátókra kivetett, a bevétel 4 százalékát kitevő hozzájárulást 2020 végéig nem kell megfizetni. Ugyancsak az év végéig él a felmentés az idegenforgalmi adó megfizetése alól is.

Fizetési moratórium

Az év végéig él a fizetési moratórium, vagyis a háztartási és a vállalkozói hitelek törlesztése eddig felfüggeszthető, az adósoknak arról kell rendelkezni a bankjuknál, ha ennek ellenére folytatnák a részletek fizetését. Ezt egyébként bármikor megtehetik.

Társasági adó és beszámoló

Azok a társas vállalkozások, amelyek esetében az éves beszámoló leadásának határideje május 30-a, lehetőséget kaptak arra, hogy ezt szeptember 30-ig nyújtsák be. A társasági adó éves bevallása és a fennálló adókötelezettség megfizetése is eddig az időpontig lehetséges, fontos azonban, hogy ha egy cég mégis leadta az eredeti, május 30-i határidőre a bevallását, ekkorra az adót is meg kellett fizetni. Ezen a téren nincs változás, továbbra is áll a szeptember végi határidő.

Online pénztárgépek és automaták felügyeleti egységének éves felülvizsgálata

Ha a berendezések éves felülvizsgálata a veszélyhelyzet alatt volt esedékes, a határidő kitolódott, méghozzá a veszélyhelyzet vége után 200 nappal, tehát október 16-ig.

Adózói minősítés

A veszélyhelyzet idején nem változtatott az adóhatóság a besoroláson, de később is maradnak könnyítések. E szerint a NAV nem szünteti meg a megbízható minősítést akkor sem, ha az adózó terhére a veszélyhelyzet ideje alatt, vagy az az követő harminc napon belül (tehát július 18-ig) esedékes adókötelezettségnél állapítanak meg hiányt, ebben az időszakban indul ellene végrehajtás, és figyelmen kívül hagyja a NAV az időszakos minősítésnél az ötszázezer forintot meghaladó nettó tartozást, illetve a negatív adóteljesítményt.

Egyszerűsített foglalkoztatás

Alkalmi és idénymunkára hosszabb időtartamban alkalmazható a munkavállaló a növénytermesztési, erdőgazdálkodási, állattenyésztési, halászati, vadászati ágazatban, az intézkedés december 31-ig él. Ez azt jelenti, hogy az alkalmi munka időtartama egy naptári hónapon belül 20 nap lehet, míg a mezőgazdasági idénymunkára idén legfeljebb 180 napra lehet alkalmazni valakit az egyszerűsített feltételekkel.