Keresés
Close this search box.

10 napos lehet hamarosan az apai pótszabadság

Tartalomjegyzék

Magyarországon 2015 óta jár az apáknak pótszabadság a gyermekük megszületése után.

Egy gyermek esetén öt, ikergyermekek születése esetén hét munkanapnyi pótszabadság illeti meg az apát. A pótszabadságot kérésének megfelelő időpontban, de legkésőbb a szülést követő második hónap végéig köteles kiadni a munkáltató – derül ki a Magyar Államkincstár tájékoztatójából. A pótszabadság idejére a munkáltató az apa részére távolléti díjat köteles fizetni, de az összeget és annak közterhét megtéríti az államkincstár a foglalkoztatónak. Évente 4 alkalommal – március 31-ig, június 30-ig, szeptember 30-ig és december 31-ig – kérelmezhetik a munkáltatók az apának járó pótszabadság idejére kifizetett távolléti díjak és közterheik megtérítését az államkincstártól területileg illetékes szervétől, és 15 napon belül számíthatnak a kiutalásra.

Hamarosan változás lehet azonban a születéskor járó pótszabadságnál

Mint a Pénzcentrum.hu cikke felhívta rá a figyelmet, emelkednie kell az apasági pótszabadság hosszának, mert az Európai Unióban 2019-ben elfogadtak egy irányelvet, és ezt három éven belül a tagállamoknak át kell ültetniük a saját jogrendjükbe. Az irányelv szerint minimum két hét (azaz tíz munkanap) kell hogy legyen az apai pótszabadság. Az irányelv azt is rögzíti, hogy családi állapottól, illetve családi jogállástól függetlenül kell biztosítani az apának a pótszabadságot. Hogy Magyarország végül is mikor vezeti be az irányelvet, arról egyelőre nincs információ.

Vannak azonban már olyan cégek Magyarországon is, ahol ennél több időt kapnak az apák gyermekük születése után

A Procter&Gamble két évvel ezelőtt vezette be az „apasági szabadság” lehetőségét dolgozói számára – biztosítják, hogy az apák kétszer 4 hetes fizetett szabadságot vegyenek ki a gyermek születésétől vagy adoptálásától számított 2 éven belül. Közleményük szerint a cégnél minden édesapa részt vett a programban, akinek a bejelentés után született gyermeke. Azt mondják, a lehetőség segíti az apákat egy fizikálisan és mentálisan is megterhelő időszakban. Az apasági szabadság létrejöttével a vállalat úgy véli, kiegyensúlyozottabbak lehetnek a családok, motiváltabbak a dolgozók. Az intézkedéssel hozzá szeretnének járulni az esélyegyenlőség megteremtéséhez a baba születése körüli családi szabadságok elosztásában is, amely pozitív mentális hatással lehet az apákra.

Jó példával jár elől a Telenor is. Közleményük szerint apák napja alkalmából új juttatásként a törvényileg biztosított öt napon felül, további négy hét fizetett szabadságot biztosítanak július 1-től azoknak a munkavállalóknak, akiknek partnere gyermekvállalás miatt szülési szabadságra megy. Az igazolt távollét nem csak az apák, de az anyák számára is jár, amennyiben a gyermek születése után az édesapa veszi igénybe az állam által biztosított otthonlét lehetőségét. A fizetett távollétet egyedülálló szülők is igénybe vehetik – amennyiben nincsenek szülői szabadságon –, és ugyanúgy jár náluk is a fizetett szabadság örökbefogadott gyermek esetén is. Bejelentésük szerint az új juttatás célja a munkatársak jól-létének növelése, a munka és a magánélet egyensúlyának megtartása, és mindez illeszkedik a korábban már ilyen céllal bevezetett intézkedések sorához.

Az Apa Akadémia megalapítója, Léder László pszichológus, szervezetfejlesztő szerint egyre több munkahely látja úgy, hogy a kisgyermekes édesapák plusz szülői szabadságának biztosításával mind a munkavállaló édesapák, mind pedig a munkáltató vállalatok nyerhetnek.

Ingyenes bemutató igénylése

Nézze meg, hogyan működik az Abacus rendszere és győződjön meg Ön is képességeiről!

24 órán belül válaszolunk!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Választott DEMÓ alkalmazás *
Adatkezelés *

Ingyenes bemutató igénylése

Nézze meg, hogyan működik az Abacus rendszere és győződjön meg Ön is képességeiről!

24 órán belül válaszolunk!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Üzenet *
Adatkezelés *

Megközelíthetőség

VT-SOFT iroda címe
1113 Budapest, Karolina út 65.

Tömegközlekedéssel
9-es vagy 109-es busszal a Kolosy térig, onnan az iroda 2 perc séta
19, 17 vagy 41-es villamossal a Kolosy térig, onnan 2 perc séta

Elérhetőségek
Telefon: +36 1 273 3838
E-mail: info@vtsoft.hu

Ajánlatkérés

Amennyiben konkrétan érdeklődik valamely alkalmazásunkkal kapcsolatban, várjuk jelentkezését!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Üzenet *
Adatkezelés *