Keresés
Close this search box.

Új adómentes juttatások, foglalkoztatáshoz

Tartalomjegyzék

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy június 10-től adómentessé váltak a hátrányos helyzetben lévő munkavállalóknak és a munkanélkülieknek kifizetett egyes juttatások. A támogatások adómentessége a kifizetés időpontjától függetlenül, akár visszamenőleg is érvényesíthetők.

Adómentesen adható a foglalkoztatást elősegítő szolgáltatásokról és támogatásokról szóló kormányrendelet alapján

 • a súlyosan hátrányos helyzetű munkavállalók elhelyezkedésének első hat hónapjára a kötelező legkisebb munkabér (167 400 forint) 30 százalékának megfelelő összegű munkavállalást ösztönző támogatás, 2021-ben ez 50 220 forint, valamint
 • az álláskeresőnek nyújtott mobilitási támogatás.

A súlyosan hátrányos helyzetű munkavállaló definícióját a vonatkozó EU bizottsági rendelet határozza meg. Súlyosan hátrányos helyzetű munkavállaló bármely olyan személy, aki:

 • legalább 24 hónapja nem áll rendszeres, fizetett alkalmazásban; vagy
 • legalább 12 hónapja nem áll rendszeres, fizetett alkalmazásban, és a „hátrányos helyzetű munkavállaló” meghatározásánál felsorolt alábbi kategóriák valamelyikébe tartozik, azaz
  • 15 és 24 év közötti életkorú, vagy
  • nem szerzett középfokú végzettséget vagy szakmai képesítést, vagy
  • nappali tagozatos tanulmányait legfeljebb két éve fejezte be, és még nem állt rendszeres, fizetett alkalmazásban, vagy
  • 50 éven felüli személy, vagy
  • egy vagy több eltartottal egyedül élő felnőtt, vagy
  • olyan ágazatban vagy szakmában dolgozik, amelyben a két nem megoszlásában mutatkozó különbség legalább 25 százalékkal meghaladja a tagállam valamennyi gazdasági ágazatára összességében jellemző átlagos különbséget, és az illető az alulreprezentált nemhez tartozik, vagy
  • etnikai kisebbséghez tartozik, és szakmai, nyelvi képzésre vagy szakmai tapasztalatszerzésre van szüksége ahhoz, hogy javuljon az esélye a tartós foglalkoztatásra.

A kormányrendelet szerint a súlyosan hátrányos helyzetű munkavállaló foglalkoztatásakor a munkáltató is kaphat támogatást (ha nem költségvetési szervről van szó). A bértámogatást kérelmezni kell, legkésőbb a jogviszony létesítésének napjáig, és az állami foglalkoztatási szerv a jogviszony első négy hónapjára a súlyosan hátrányos helyzetű munkavállaló bére 50 százalékának megfelelő összegben nyújthat bértámogatást. A rendelet szerint meg kell szüntetni a támogatás (munkavállalói és munkáltatói) folyósítását, ha foglalkoztatásra irányuló jogviszony hat hónapon belül a foglalkoztató felmondásával vagy közös megegyezéssel megszűnik. Ha a jogviszony megszűnik, a munkáltató arra számítson, hogy az általa kérelmezett és kapott bértámogatást vissza kell fizetnie.

A NAV tájékoztatása szerint az adómentesség visszamenőlegesen alkalmazható a 2021. március 1-ig hatályos, a munkába járással összefüggő terhek csökkentését célzó támogatásokra, valamint a munkaerő-toborzás támogatásáról szóló kormányrendelet alapján kifizetett lakhatási (mobilitási) támogatásra is.

A támogatások iránti kérelmeket az állami folalkoztatási szervhez kell benyújtani, ami elektronikusan is lehetséges. Az igényléssel kapcsolatos gyakorlati teendőkről, a benyújtandó kérelmekről a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) oldalán található részletes tájékoztatás.

Ingyenes bemutató igénylése

Nézze meg, hogyan működik az Abacus rendszere és győződjön meg Ön is képességeiről!

24 órán belül válaszolunk!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Választott DEMÓ alkalmazás *
Adatkezelés *

Ingyenes bemutató igénylése

Nézze meg, hogyan működik az Abacus rendszere és győződjön meg Ön is képességeiről!

24 órán belül válaszolunk!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Üzenet *
Adatkezelés *

Megközelíthetőség

VT-SOFT iroda címe
1113 Budapest, Karolina út 65.

Tömegközlekedéssel
9-es vagy 109-es busszal a Kolosy térig, onnan az iroda 2 perc séta
19, 17 vagy 41-es villamossal a Kolosy térig, onnan 2 perc séta

Elérhetőségek
Telefon: +36 1 273 3838
E-mail: info@vtsoft.hu

Ajánlatkérés

Amennyiben konkrétan érdeklődik valamely alkalmazásunkkal kapcsolatban, várjuk jelentkezését!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Üzenet *
Adatkezelés *