Keresés
Close this search box.

Átalányadózás 2022-től: megéri váltani a katáról?

Tartalomjegyzék

Jóval kedvezőbb lesz a jövő évtől az átalányadózás – jelentette be a Pénzügyminisztérium, miután a tavaszi adócsomag részeként benyújtották az adózási formát érintő változásokra vonatkozó javaslatokat.

Az átalányadózás elsősorban azon egyéni vállalkozók számára kedvező, akiknek nem éri meg a kisadózók számára kitalált kata alkalmazása, vagy túlságosan alacsony bevételük, vagy magas elszámolható költségeik miatt. Az adózás lényege az, hogy tevékenységtől függően egy bizonyos költségátalány igazolás nélkül vonható le a bevételből, az adóköteles jövedelem tehát a bevételnek ezen túli része, legfeljebb 60 százalék. Az adózási forma azonban leginkább azok számára volt relatíve kedvező, akik vállalkozói tevékenységük mellett legalább 36 órában végeztek munkát, így ez után már megfizették utánuk az elvárt járulékokat. Vagyis nincs járulékminimum, a szochót és a társadalombiztosítási járulékot vállalkozói jövedelmük után kell csak megfizetniük az átalányadózás keretei között.

A rendszer 2022-től ennél is jóval kedvezőbbé válik

Bevezetnek ugyanis egy adó- és járulékmentes határt, amely alatt nem kell megfizetni a közterheket. A törvényjavaslat ezen túl egyszerűsítést is előrevetít: az eddigi nyolc költséghányadkulcs helyett csak három lesz. Egyfelől megszűnik a kiegészítő tevékenységet végző (vagyis nyugdíjas) egyéni vállalkozók négy költséghányadkulcsa, a többi négy helyett pedig három lesz.

  • Az általános költséghányad 40 százalékos marad.
  • 80 százalékos kulcsot kell alkalmazni többek között a mezőgazdasági, feldolgozóipari, építőipari, taxis, fodrász, tisztító, vendéglátó szolgáltatások esetében.
  • A 90 százalékos hányadot a kereskedelmi tevékenység esetében lehet alkalmazni.

Vagyis az átalány a tevékenység körében megszerzett bevételre vonatkozik, ha valaki például egyszerre fodrász és kereskedő, az egyik tevékenység után megszerzett összeg a 80, a másik a 90 százalékos költséghányaddal adózik.

Változik az átalányadózás felső határa is

2021-ig az a 40 és 80 százalékos kulcsnál 15 millió forint, ami 2022-től az éves minimálbér tízszerese lesz (2021-es értékkel számolva ez 20 088 000 forint), a 90 százalékos költséghányadnál pedig a minimálbér ötvenszeresére (100 millió forint fölé) nő. Az új határértékeknek megfelelően alakul majd a bevezetendő adómentes jövedelem értékhatár is.

  • Ez a 40 százalékos költséghányad esetében az éves minimálbér fele (alapesetben hathavi minimálbér), ami azt jelenti, hogy bevételként a minimálbér tízszerese (2021-es értékkel számolva 1 674 000 forint) számolható el.
  • Ha valaki csak a 80 százalékos kategóriába sorolt tevékenysége(ke)t végzi, akkor az adómentes bevételi határ a havi minimálbér harmincszorosa.
  • Ha pedig a 90 százalékos költségátalányos kereskedelmi tevékenységet, akkor a hatvanszorosa. (A jövedelem tehát ebből 60, 20, illetve 10 százalék.)

Az adómentesség egyben azt is jelenti, hogy a százalékos tb-járulékot és a szociális hozzájárulási adót sem kell megfizetni a határérték alatt.

Arról nem esett szó, hogy a jövedelem bevallásában változás lenne

A havi adó- és járulékbevallást be kell nyújtani még akkor is, ha nincs a határérték feletti jövedelem. Ugyanígy a szja-bevallásban jelezni kell ezt a jövedelmet. Abban sincs változás, hogy a főállásban egyéni vállalkozóknak mindenképpen meg kell fizetniük az adómentes összeghatárig az előírt, a minimálbérhez (vagy garantált bérminimumhoz) viszonyított társadalombiztosítási járulékot, illetve szochót. Az adómentes határ felett pedig az adóalap lesz a mérvadó a közterhek kiszámításánál.

A minimum tb-járulék és szocho megfizetése alól csak azok mentesülnek,

  • akik rendelkeznek legalább 36 órás munkaviszonnyal,
  • esetleg nappali tagozaton tanulnak, így más jogcímen biztosítottak,
  • netán saját jogú nyugdíjasok (kiegészítő tevékenységet folytatnak).

Abban sincs változás, hogy az adómentes értékhatár feletti jövedelem után megfizetett szja-ra kérhető adókedvezmény átalányadózóként is – emiatt már érdemes lesz mérlegelni, elsősorban a mellékállásban vállalkozók számára, hogy ezt az adónemet válasszák 2022-től vagy maradjanak a katánál, ahol ez a jogosultság nincs meg.

Ingyenes bemutató igénylése

Nézze meg, hogyan működik az Abacus rendszere és győződjön meg Ön is képességeiről!

24 órán belül válaszolunk!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Választott DEMÓ alkalmazás *
Adatkezelés *

Ingyenes bemutató igénylése

Nézze meg, hogyan működik az Abacus rendszere és győződjön meg Ön is képességeiről!

24 órán belül válaszolunk!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Üzenet *
Adatkezelés *

Megközelíthetőség

VT-SOFT iroda címe
1113 Budapest, Karolina út 65.

Tömegközlekedéssel
9-es vagy 109-es busszal a Kolosy térig, onnan az iroda 2 perc séta
19, 17 vagy 41-es villamossal a Kolosy térig, onnan 2 perc séta

Elérhetőségek
Telefon: +36 1 273 3838
E-mail: info@vtsoft.hu

Ajánlatkérés

Amennyiben konkrétan érdeklődik valamely alkalmazásunkkal kapcsolatban, várjuk jelentkezését!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Üzenet *
Adatkezelés *