Keresés
Close this search box.

Ezért nem lehet az oltatlan dolgozókra terhelni a tesztelés költségét

Tartalomjegyzék

A koronavírus harmadik hullámának lecsengésével az otthonról dolgozók egyre nagyobb arányban térnek vissza a munkahelyükre, ahol gyakran a védőoltás felvételét és védettségi igazolvány bemutatását várják el tőlük. Attól pedig, aki nincs beoltva, sokszor rendszeres tesztelést várnak el.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szervezethez számos olyan jelzés érkezett, mely szerint a munkáltatók a tesztelés költségét a dolgozókkal akarják megfizettetni. Csakhogy ez álláspontjuk szerint nem jogszerű. Nézzük, miből vezették le a jogszerűtlenséget.

Egészséges és biztonságos munkavégzés

A Munka Törvénykönyve szerint a munkáltatónak biztosítania kell az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés feltételeit. A munkavédelmi törvény is azt mondja ki, hogy a munkáltató felelős az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeinek megvalósításáért.

Ez azt jelenti, hogy a munkáltató köteles lépéseket tenni a munkavállalói védelme érdekében. Ezt a kötelezettségét különböző intézkedésekkel tudja teljesíteni, például védőfelszerelés biztosításával vagy a munkavállalók gyakori tesztelésével. Az oltottak esetében persze nincs ilyen teendője – de arról természetesen meggyőződhet, hogy ki az, aki már rendelkezik védettségi igazolvánnyal, vagyis joggal várhatja el a kártya bemutatását.

Védettségi igazolvány

Az adatvédelmi biztos álláspontja szerint a Munka Törvénykönyve alá tartozó egyes munkakörökben a járványhelyzet alatt jogszerűen kérheti a védettségi igazolvány bemutatását a munkáltató. A védettség igazolását semmilyen más módon nem kérheti a munkáltató, kizárólag az igazolvány bemutatásra kötelezheti munkavállalóit – vagyis akinek van igazolványa, azt már nem tesztelheti.

A védettségi igazolványból megismert adatok kezelésére a különleges adatok adatkezelésre vonatkozó szabályok alkalmazandók.

A védőoltás mindenkinek önkéntes

A koronavírus elleni védőoltás a jogszabályok szerint ma mindenki – köztük az összes munkavállaló, a közalkalmazottak, köztisztviselők és egészségügyi szolgálati jogviszonyban lévők – számára is önkéntes. Ez azt jelenti, hogy a munkáltató senkit nem kötelezhet arra, hogy oltassa be magát.

A munkáltató azonban nemcsak úgy tud kötelezni, hogy szabályozást alkot, munkavállalóként könnyen szembesülhetünk azzal, hogy a munkáltatónk az oltás beadatására ösztönöz minket. Nem biztos, hogy az ilyen ösztönzés jogellenes: jogszerű lehet például, ha a munkáltató valamilyen előnyhöz juttatja azokat a munkavállalókat, akik vállalják az oltást. Jogsértő ugyanakkor, ha a munkáltató valamilyen szankciót kapcsol ahhoz, ha valaki nem oltatja be magát. Erről részletesen korábban írt is a TASZ.

A biztonságos munkakörülményeket a munkáltatónak a döntési szabadságot kevésbé korlátozó módon kell alkalmaznia, így lehetőséget kell adnia arra, hogy tesztekkel bizonyítsák a munkavállalói a fertőzésmentes állapotukat.

Kötelező lehet a munkahelyi tesztelés

Akinek azonban nincs védettségi igazolványa, azt álláspontjuk szerint a munkáltató kötelezheti koronavírus-teszt elvégzésére – igaz, erről nincs egyértelmű jogszabályi rendelkezés. A munkajogi szabályokból, vagyis az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételeinek biztosításának kötelezettségéből azonban az következik, hogy a munkáltatónak joga van tesztelni a munkavállalóit.

A munkáltatónak a tesztelés során is meg kell tartania az adatvédelmi követelményeket, tehát lépéseket kell tennie, hogy a teszt során keletkező egészségügyi adatokat illetéktelenek ne ismerhessék meg. Ha valaki megtagadja a teszt elvégzését, szankciókra számíthat: lehetséges, hogy fegyelmi eljárást indítanak ellene vagy igazolatlan hiányzásnak tekintik az adott munkanapot. Szélsőséges esetben, vagy többszöri megtagadás esetén elképzelhető, hogy a munkáltató megszünteti a munkajogviszonyt a teszt megtagadására hivatkozva.

Ha a teszt elvégzése nem kapcsolódik a biztonságos munkakörülmények megteremtéséhez, mert pl. a munkavállaló otthonról dolgozik, akkor viszont a tesztelésnek nincs észszerű oka és így nem is jogszerű.

Egyértelműen a munkáltató fizeti

A fentiekből következik a TASZ szerint az is, hogy a munkahelyi tesztelés költségeit a munkáltató köteles viselni. A jogszabály egyértelmű: a munkáltatói feladatok teljesítésével összefüggésben keletkező költségeket és egyéb terheket nem szabad a munkavállalóra hárítani. Ez független a munkáltató személyétől, mind az állami munkáltatókra, mind a magánvállalatokra vonatkozik.

 

Nyitókép: JC Gellidon / Unsplash

Ingyenes bemutató igénylése

Nézze meg, hogyan működik az Abacus rendszere és győződjön meg Ön is képességeiről!

24 órán belül válaszolunk!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Választott DEMÓ alkalmazás *
Adatkezelés *

Ingyenes bemutató igénylése

Nézze meg, hogyan működik az Abacus rendszere és győződjön meg Ön is képességeiről!

24 órán belül válaszolunk!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Üzenet *
Adatkezelés *

Megközelíthetőség

VT-SOFT iroda címe
1113 Budapest, Karolina út 65.

Tömegközlekedéssel
9-es vagy 109-es busszal a Kolosy térig, onnan az iroda 2 perc séta
19, 17 vagy 41-es villamossal a Kolosy térig, onnan 2 perc séta

Elérhetőségek
Telefon: +36 1 273 3838
E-mail: info@vtsoft.hu

Ajánlatkérés

Amennyiben konkrétan érdeklődik valamely alkalmazásunkkal kapcsolatban, várjuk jelentkezését!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Üzenet *
Adatkezelés *