Keresés
Close this search box.

Bérbeadnám a lakásom: így kell adózni utána

Tartalomjegyzék

Egy nemrég elfogadott törvény az önkormányzatokra bízta annak eldöntését, korlátozzák-e a területükön található lakóingatlanok rövid távú kiadását.

A leginkább az Airbnb szállásmegosztóhoz köthető, az elmúlt években igen népszerűvé váló turisztikai kiadást azonban nem csak ilyen módon szabályozzák: az elmúlt években az adózásban is kialakítottak egy olyan rendszert, amely elkülöníti azokat, akik lakásuk egy részét, netán egy második lakásukat adják ki erre a célra. Ez esetben kedvezőbbek az adózási feltételek, mint a valódi – akár számos lakást kiadó – üzleti célú szálláshely-szolgáltatás esetében.

Általános szabályok

Ezeket alapvetően a hosszú távú bérbeadás adóztatására dolgozták ki. Ahhoz, hogy valaki természetes személyként adjon ki egy ingatlant nem szükséges vállalkozást indítania, magánszemélyként is lehetősége van rá – akár adószámmal, akár anélkül. Az adóhatóságnál abban az esetben nem kell regisztrálni, ha adómentes ingatlan-bérbeadásról van szó – a bérbeadás abban az esetben áfaköteles, ha kereskedelmi vagy szálláshely céljára használják az ingatlant.

A magánszemélyek ingatlan-bérbeadásból szerzett jövedelme önálló tevékenységből származó jövedelemként adózik, az összevont adóalap részeként utána az általános szabályok szerinti 15 százalékos szja-t kell megfizetni. Az egyéni vállalkozók szintén a vállalkozásból szerzett jövedelemhez adhatják az így szerzett összeget, adózni pedig a választott módon (kifizető felé 10 százalékos költséghányad alkalmazásával vagy tételes költségelszámolással, magánszemélynek történő bérbeadásnál átalányadózással vagy vállalkozói szja-val) tudnak. 2019 óta a szociális hozzájárulási adó már nem terheli a bérleti díjat. A bérleti díjból levonható a lakás használatához köthető, a bérlő által fizetett díj (a rezsi), de a közös költség már nem, ez ugyanis elszámolható. Nem lehet levonni a lakásra felvett hitel törlesztőrészletét, viszont levonható a bevételből az a díj, amelyet az adózó egy másik településen (akár külföldön) fizet ki bérleti díjként legalább évente 90 napig, és azt neki nem térítik meg. Ha pedig az ingatlan közös tulajdonban van, akárcsak a bevétel, úgy az adókötelezettség is a tulajdoni arányoknak felel meg.

A szálláshely-szolgáltatás

Nem csak abban különbözik, hogy ez alapesetben rövid távra szól, de abban is, hogy az ingatlan bérbeadásához kapcsolódnak szolgáltatások, például a takarítás. 2019 júniusától magánszálláshelynek tekintik azt a magánszemély vagy egyéni vállalkozó által kiadott lakást, üdülőt vagy azok egy részét, ahol a szobák száma nem haladja meg a nyolcat, az ágyaké pedig a 16-ot. Az szja törvény ugyanakkor fizető-vendéglátó tevékenységet folytatónak tekinti a magánszemélyeket is, ha egy adóévben ugyanannak a személynek 90 napot meg nem haladó időtartamra nyújtanak magánszálláshelyet. Ehhez a szolgáltatáshoz szükséges adószám kiváltása, ugyanakkor bejelentést kell tenni róla a helyi jegyzőnél is. A jegyző által kiadott igazolás jelzi a szálláshely típusát.

Ha valaki magánszemélyként végzi ezt, akkor lehetősége van igen kedvező módon adózni, az úgynevezett tételes átalányadózással. Ezt akkor lehet (de nem kötelező) választani, ha a rövid távú bérbeadást legfeljebb három, alapvetően nem szálláshely-szolgáltatásra szolgáló lakásban vagy üdülőben folytatják, és itt is fontos a rövid táv, vagyis legfeljebb 90 napig adható ki ugyanannak a hely. A tételes átalányadó éves összege szobánként 38 400 forint – akkor is, ha valaki nem az év egészében fogad vendégeket. (Az adót viszont egyenlő részletekben negyedévente kell megfizetni.)

Ha valaki magánszemélyként, de nem tételes átalányadóval adózik a jövedelem után, akkor már meg kell fizetnie a szochót, ha pedig vállalkozóként – a szálláshely-szolgáltatásból származó jövedelem után – fizeti meg az adót, akkor járulékkötelezettsége is lesz, és idegenforgalmi adót is fizetnie kell (a koronavírus-járvány miatt ez alól erre az évre felmentést adott a kormány). Emellett a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás után áfát is fizetni kell, 2020-tól 5 százalékos ennek a mértéke. 12 millió forint éves bevétel alatt természetesen választható alanyi adómentesség. Az alanyi adómentesség nem ad azonban felmentést a turizmusfejlesztési hozzájárulás megfizetése alól – igaz, a járványra tekintettel 2020-ban a 4 százalékos közterhet sem kell megfizetni.

Ingyenes bemutató igénylése

Nézze meg, hogyan működik az Abacus rendszere és győződjön meg Ön is képességeiről!

24 órán belül válaszolunk!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Választott DEMÓ alkalmazás *
Adatkezelés *

Ingyenes bemutató igénylése

Nézze meg, hogyan működik az Abacus rendszere és győződjön meg Ön is képességeiről!

24 órán belül válaszolunk!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Üzenet *
Adatkezelés *

Megközelíthetőség

VT-SOFT iroda címe
1113 Budapest, Karolina út 65.

Tömegközlekedéssel
9-es vagy 109-es busszal a Kolosy térig, onnan az iroda 2 perc séta
19, 17 vagy 41-es villamossal a Kolosy térig, onnan 2 perc séta

Elérhetőségek
Telefon: +36 1 273 3838
E-mail: info@vtsoft.hu

Ajánlatkérés

Amennyiben konkrétan érdeklődik valamely alkalmazásunkkal kapcsolatban, várjuk jelentkezését!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Üzenet *
Adatkezelés *