Keresés
Close this search box.

Adókedvezmények a társasági adó alanyai számára

Tartalomjegyzék

A társasági adóval kapcsolatban sok szó esik a felajánlásokról, ám nem ez az egyetlen módja annak, hogy valaki csökkentse adókötelezettségét: a saját fejlesztésekre szánt összegek is bizonyos szabályok szerint elszámolhatók.

100 százalékos adókedvezmény ugyan nincs, ám így is jelentős tételt, a kötelezettség akár 80 százalékát le lehet vonni például fejlesztési adókedvezmény címén. Azt, hogy pontosan milyen célokról is van szó, egy kormányrendelet tartalmazza. E szerint fejlesztési adókedvezmény legalább 3 milliárd forint értékű beruházás, munkahelyteremtés esetén vehető igénybe, kisvállalkozások esetében ez a határ 300 millió, középvállalkozásoknál pedig 400 millió forint. Az összeget úgynevezett jelenértéken számolják, ezt alapvetően a megvalósuló beruházás egyes adóévekre jutó összege és az érvényes diszkont kamatláb határozza meg. Ez utóbbi a Támogatásokat Vizsgáló Iroda oldalán érhető el, június 1-jétől mértéke 1,78 százalék. Egy beruházás üzembe helyezését követően az adott és még 12 adóévben lehet a kedvezményt érvényesíteni – az utolsó alkalommal az átadást követő 16. évben. Ennyi idő alatt azonban nem kell tartani a létszámbővítéskor lévő létszámot, az első négy adóévben szükséges az, hogy a foglalkoztatottak átlagos létszáma ne csökkenjen a beruházás megkezdését megelőző három adóév adataiból számított számtani átlag alá.

A vállalkozások saját költségeik egy részét is levonhatják az adóból.

Ezeket a kedvezményeket a társasági adóról szóló törvény szabályozza. A szövetkezetek esetében az adóévben képzett közösségi alap 6,5 százaléka vehető igénybe kedvezményként, ez de minimis támogatás. Ha a kkv-k eszközbeszerzéshez vagy előállításhoz hitelt, illetve lízingszerződést vesznek igénybe, a hitel vagy lízing kamatát elszámolhatják adókedvezményként – amíg ezeket fizetik, illetve amíg az érintett tárgyi eszköz a nyilvántartásban szerepel. Még egy megkötés van: a szerződést követő négy éven belül üzembe kell helyezni a hitelből vagy lízinggel megvalósított beruházást, és utána három évig meg kell tartani – ellenkező esetben késedelmi kamattal kell visszafizetni az igénybe vett kedvezményt. Adókedvezményt lehet igényelni az energiahatékonysági célú beruházáshoz, felújításhoz is – ennek feltétele egy erről szóló igazolás, illetve az, hogy a társaság ne vegyen igénybe fejlesztési adókedvezményt ugyanarra a célra. A támogatás mértéke attól függ, a vállalkozás mely régióban működik: Közép-Magyarországon – településtől függően – a költségek 30 vagy 35 százaléka, az ország többi részén pedig 45 százaléka lehet, ám egyik esetben sem haladhatja meg a 15 millió eurónak megfelelő forintösszeget. Jó hír a kkv-knak, hogy ebben az esetben is magasabb a támogatási érték: adókedvezményként húsz százalékponttal többet számolhatnak el a beruházásból. Tehát például egy szolnoki kisvállalkozás esetében 65 százalékot. A középvállalkozásoknál tíz százalékpont a plusz, vagyis az iménti esetben a felújítás 55 százaléka vonható le a társasági adóból.

A vendéglátókat érinti egy sajátos kedvezmény.

Ha az általuk üzemeltetett helyen élőzene szól (vagyis rendszeresen, nyilvános módon, a vendégek számára ingyenesen zenélnek), akkor az erre szánt díj nettó értékének a fele levonható a társasági adóból. Mivel itt nem előre kiszámítható költségről van szó, az adóalapot meg kell növelni a teljes összeggel, hogy a levonást érvényesíteni lehessen.

Egy speciális esete az adókedvezménynek a növekedési adóhitel.

A NAHI lényege az, hogy az adó egy részét a tárgyévet követő két adóévben kell csak megfizetni, így az erre szánt összeg fejlesztésre fordítható. A NAHI akkor alkalmazható, ha a tárgyévi adózás előtti eredmény (nem számítva például az osztalékot, kamatot, támogatást, stb.) és az előző évi adózás előtti eredmény közötti különbség eléri vagy meghaladja az előző évi eredmény ötszörösét. Ha tehát az előző évi eredmény pozitív, akkor annak hatszorosát kell az adott évben elérni. Ha pedig negatív volt, akkor a veszteség összegének négyszeresét kell pozitív adózás előtti eredményként felmutatni. Az úgynevezett ötszörözési feltételen túl az is fontos, hogy a cégnek legalább három éve – változatlan formában – működnie kell, és természetesen a NAHI igénybe vételét jelezni kell előre.

 

Nyitókép: Daniel McCullough / Unsplash

Ingyenes bemutató igénylése

Nézze meg, hogyan működik az Abacus rendszere és győződjön meg Ön is képességeiről!

24 órán belül válaszolunk!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Választott DEMÓ alkalmazás *
Adatkezelés *

Ingyenes bemutató igénylése

Nézze meg, hogyan működik az Abacus rendszere és győződjön meg Ön is képességeiről!

24 órán belül válaszolunk!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Üzenet *
Adatkezelés *

Megközelíthetőség

VT-SOFT iroda címe
1113 Budapest, Karolina út 65.

Tömegközlekedéssel
9-es vagy 109-es busszal a Kolosy térig, onnan az iroda 2 perc séta
19, 17 vagy 41-es villamossal a Kolosy térig, onnan 2 perc séta

Elérhetőségek
Telefon: +36 1 273 3838
E-mail: info@vtsoft.hu

Ajánlatkérés

Amennyiben konkrétan érdeklődik valamely alkalmazásunkkal kapcsolatban, várjuk jelentkezését!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Üzenet *
Adatkezelés *