Keresés
Close this search box.

Egyszerűsített helyi iparűzési adó 2023-tól sokkal szélesebb körben

Tartalomjegyzék

Sokkal szélesebb körben lehet 2023-tól alkalmazni a helyi iparűzési adó egyszerűsített formáját, ha az Országgyűlés elfogadja az adótörvények módosítását tartalmazó salátatörvényt.

A hipa alapjának egyszerűsített meghatározására eddig azoknak a vállalkozásoknak volt lehetőségük, amelyek átalányadózást alkalmazták, rajtuk kívül pedig azok, akiknek nettó árbevétele az adóévben nem haladta meg a 8 millió forintot. Jövő évtől ez a felső határ 25 millió forintra növekszik, ha pedig kizárólag kiskereskedelemből származik a vállalkozás bevétele, akkor 100 millió forint lesz.

A kiszámítás módja is változik

– derül ki a helyi adókról szóló törvény módosítására tett javaslatból. Az eddig az átalányadózók számára az átalányban meghatározott összeg 120 százaléka (de legfeljebb az szja-alap 80 százaléka) volt, más esetben pedig az adóalap 80 százaléka. Nézzük, hogyan működik az egyszerűsített rendszer új változata:

  • ha a vállalkozás bevétele nem haladja meg az évi 12 millió forintot (12 hónapnál rövidebb adóév esetében arányosítva), az adó alapja 2,5 millió forint,
  • 12-18 millió forint között 6 millió forinttal kell számolniuk a vállalkozásoknak,
  • 18-25 millió forint között (kiskereskedelmi tevékenység esetében 18 milliótól 120 millió forintig) pedig 8,5 millió az adóalap.

(Az szja-törvény alá tartozó vállalkozásoknál a törvény szerinti bevételről van szó, más vállalkozások esetében nettó árbevételről.)

Az egyszerűsített bevallást az adóévet megelőző évről szóló bevallásban kell kérni az adóév ötödik hónapjának végéig – január-decemberi adózóknál tehát május végéig, 2023-ra 2023. május 31-ig.

A tevékenységet egy új önkormányzat területén kezdőknek pedig a bejelentkezéssel együtt kell bejelenteniük az egyszerűsített adózás alkalmazását. A regisztráció a teljes adóévre vonatkozik – ha már nem kíván az adózó ezzel a módszerrel élni, azt is az adóbevallásban jelezheti. Ebben az esetben a bevételük alapján ebbe a körbe tartozó adózóknak a bejelentéssel egyidejűleg a 2023. január 1. és a 2024. június 30. közötti előlegfizetési időszakra 75 ezer forint adóelőleget is be kell vallani, melyet két részletben kell megfizetni:

  • 2023. május 31-ig 50 ezer forintot és
  • 2024. március 18-ig 25 ezer forintot

– áll a javaslatban. Ha pedig az egyszerűsítést alkalmazó vállalkozás bevétele meghaladja az egyszerűsített adóalap-megállapítás határértékét, akkor a helyi adókról szóló törvény 39./B §-át alapul véve – vagyis például kiva esetében az adóalap 80 százalékát alapul véve, katánál pedig önkormányzatonként 2,5 milliós alappal számolva –, az általános feltételek szerint tudhatja le adókötelezettségét.

Az egyszerűsítés ugyanis nem csak az adó kiszámolását teszi egyszerűbbé, hanem annak bevallását is

Amíg a hipa esetében adóelőleg-bevallásra van szükség, az ebben szereplő összeget pedig két azonos részletben kell megfizetni, az egyszerűsített adóalap-megállapítás esetében az adót az adóévet követő év ötödik hónapjának utolsó napjáig kell megfizetnie.

További egyszerűsítést jelent, hogy nem kell bevallást benyújtani, ha az adóévi adó összege nem haladja meg az adóévi adóelőleg összegét és akkor sem, ha meghaladja azt, de az adózó nem kéri a különbözet visszatérítését. Abban az adóévben azonban, amelyikben a kisvállalkozó áttér az egyszerűsített adóalap-megállapítási módra, az adóév harmadik hónapjának 15. napján esedékes, az adóévre korábban bevallott adóelőleget annak eredeti esedékességekor köteles megfizetni.

Az egyszerűsítésnél nem árt ügyelni arra sem, hogy ennél az adóalap-megállapításnál nincs mód adómentességet, adókedvezményt vagy adócsökkentést kérni.

Ingyenes bemutató igénylése

Nézze meg, hogyan működik az Abacus rendszere és győződjön meg Ön is képességeiről!

24 órán belül válaszolunk!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Választott DEMÓ alkalmazás *
Adatkezelés *

Ingyenes bemutató igénylése

Nézze meg, hogyan működik az Abacus rendszere és győződjön meg Ön is képességeiről!

24 órán belül válaszolunk!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Üzenet *
Adatkezelés *

Megközelíthetőség

VT-SOFT iroda címe
1113 Budapest, Karolina út 65.

Tömegközlekedéssel
9-es vagy 109-es busszal a Kolosy térig, onnan az iroda 2 perc séta
19, 17 vagy 41-es villamossal a Kolosy térig, onnan 2 perc séta

Elérhetőségek
Telefon: +36 1 273 3838
E-mail: info@vtsoft.hu

Ajánlatkérés

Amennyiben konkrétan érdeklődik valamely alkalmazásunkkal kapcsolatban, várjuk jelentkezését!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Üzenet *
Adatkezelés *