Keresés
Close this search box.

Ezeket a juttatásokat értékelik igazán a dolgozók

Tartalomjegyzék

Ideje másként gondolkodni a juttatásokról – derült ki a Merlotworks és a Dialogue Creatives 2022 szeptemberében végzett közös kutatásából. A felmérés szerint ugyanis a leggyakrabban adott munkáltatói támogatások helyett másokat részesítenének előnyben a dolgozók.

A Scale Research kutatócég közreműködésével, csaknem 1500 fő megkérdezésével készített országos reprezentatív kutatás három munkavállalói csoportnál vizsgálta a juttatások népszerűségét.

  • Fehér gallérosok – szellemi munkát végzők
  • Rózsaszín gallérosok – eredetileg nőinek számító munkát végző dolgozók (például titkári, irodai pozíciókban)
  • Kék gallérosok – fizikai munkából élők

Arra voltak kíváncsiak, a dolgozók milyen juttatásokat tartanak hasznosnak, és melyek azok, amelyekről könnyebben lemondanának.

A komoly kihívásokkal szembenéző piaci helyzettől függetlenül is fontos kérdés, hogy egy vállalkozás hogyan alakítja ki a juttatások rendszerét, hogy az optimálisan szolgálja a dolgozók igényeit. Ez a kérdéskör most különösen aktuális: egyes cégek kénytelenek lesznek az erre fordított forrásaikat csökkenteni, másoknak pedig az jelenti a legnagyobb fejtörést, hogy mi alapján állítsák össze munkavállalóik számára a megfelelő juttatási csomagot, hogy minél jobban tudják őket támogatni az egyre nehezedő gazdasági helyzetben.

Ezek voltak a legnépszerűbb munkáltatói juttatások

A felmérésben hét juttatáscsoport hasznosságát szondázták a munkavállalók körében. Ezek a következők voltak:

  • egészséggel kapcsolatos juttatások,
  • irodába járáshoz és utazáshoz köthető támogatások,
  • extra fizetett szabadnap,
  • céges hitel, kölcsön,
  • otthoni munkavégzéshez kapcsolódó támogatás,
  • szakmai fejlődéshez kötődő támogatás,
  • gyerekhez, családhoz kapcsolódó juttatások.

A kutatás szerint a fehér gallérosok számára a céges hitel, az egészséggel kapcsolatos juttatások és a szakmai fejlődéshez kötődő támogatás kapta a legnagyobb hasznosságot. A rózsaszín gallérosok számára az egészséggel, a szakmai fejlődéshez kötődő és az otthoni munkavégzéssel kapcsolatos támogatások a leginkább vonzóak. A kék gallérosok körében pedig a céges hitel lehetősége és a szakmai fejlődéssel kapcsolatos támogatások bizonyultak a legnépszerűbbnek.

Vagyis nincs kiugró különbség a három típusú munkavállalói csoport között a juttatási preferenciáknál – hasonló juttatásokat értékelnek hasznosnak.

Így vélekednek a dolgozók a leggyakrabban adott juttatásokról

A felmérésben a juttatási csoportokon belül alkategóriákat is létrehoztak és vizsgáltak, hogy még pontosabban kirajzolódjon, melyek a munkavállalók számára leginkább, illetve legkevésbé hasznos juttatások. Az alkategóriákban elhelyeztek olyan lehetőségeket is, melyeket ma a munkáltatók jellemzően nem adnak a dolgozóknak, mint például az irodába járáshoz és utazáshoz köthető támogatásokon belül a ruhapénz. Kiderült, hogy míg a fehér gallérosok a bérlettámogatást és a ruhapénzt tartanák a leghasznosabb irodába járáshoz kapcsolódó juttatásnak, addig a rózsaszín gallérosoknak a közösségi autó/roller/bicikli bérlési lehetőség támogatása és a ruhapénz lenne fontos. A kék gallérosok körében pedig a bérlet, a ruhapénz és a közösségi közlekedési eszköz bérlésének támogatása lehet népszerű.

A felmérésben kitértek annak vizsgálatára is, hogy jelenleg jellemzően melyik juttatási formákat biztosítják a cégek dolgozóik számára, és ezeket hogyan értékelik a munkavállalók. Így tudták meg, hogy a dolgozók számára a munkaadók által leggyakrabban biztosított öt juttatás közül csak két elem, a továbbképzési és az iskolakezdési támogatás bizonyult igazán vonzónak, a másik hármat viszont a kevésbé hasznosak közé sorolták. Ugyanakkor a már nem annyira elterjedt ruhapénzt minden munkavállalói csoport szívesen látná a juttatási csomagjában, csakúgy, mint az egyszeri tréningeket vagy a bérlettámogatást.

 

Álláspartner

Ingyenes bemutató igénylése

Nézze meg, hogyan működik az Abacus rendszere és győződjön meg Ön is képességeiről!

24 órán belül válaszolunk!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Választott DEMÓ alkalmazás *
Adatkezelés *

Ingyenes bemutató igénylése

Nézze meg, hogyan működik az Abacus rendszere és győződjön meg Ön is képességeiről!

24 órán belül válaszolunk!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Üzenet *
Adatkezelés *

Megközelíthetőség

VT-SOFT iroda címe
1113 Budapest, Karolina út 65.

Tömegközlekedéssel
9-es vagy 109-es busszal a Kolosy térig, onnan az iroda 2 perc séta
19, 17 vagy 41-es villamossal a Kolosy térig, onnan 2 perc séta

Elérhetőségek
Telefon: +36 1 273 3838
E-mail: info@vtsoft.hu

Ajánlatkérés

Amennyiben konkrétan érdeklődik valamely alkalmazásunkkal kapcsolatban, várjuk jelentkezését!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Üzenet *
Adatkezelés *