Keresés
Close this search box.

Adókedvezmény, rezsitámogatás, beruházási támogatás – mit vehetnek igénybe a kkv-k rezsiválság idején?

Tartalomjegyzék

Az energiaárak jelentős emelkedése súlyosan érinti a kis- és közepes vállalkozásokat, annál is inkább, mivel igen szűk körük jogosult már arra, hogy a lakossági tarifákat vegye igénybe a villamos áram és a földgáz esetében. A költségteher enyhítésére a kormány az energiaigényes ágazatokban működő kkv-k segítéséről döntött. Az októbertől induló és a mostani tervek szerint 2023-ig tartó program két fontos elemből áll, az egyik a működési költségek, a másik a beruházások támogatásához járul hozzá a Magyarországon működő, energiaintenzív feldolgozóipari kkv-k esetében.

A működési költségek támogatása azt jelenti, hogy az állam a vállalkozások áram- és gázszámlájának növekményének felét átvállalja 2022 utolsó három hónapjára. Ennek alapján ha valaki mondjuk 50 ezer forint helyett 300 ezer forintot kénytelen fizetni, igényelheti a különbözet, vagyis 250 ezer forint 50 százalékát, 125 ezer forintot. A beruházástámogatási programban az energiaátállást, energiahatékonyságot segítő fejlesztések költségeihez 15 százalékos önerő-támogatást ajánl fel az állam a kkv-knak. Ennek feltétele az, hogy a vállalkozásnak a mostani foglalkoztatotti létszám legalább 90 százalékát kell alkalmaznia a támogatási időszak lejártakor, 2023 negyedik negyedévében, illetve hogy a vállalt beruházás 2024 végéig megvalósul.

A támogatásra regisztrálni kell, a kiírás a Technológiai és Ipari Minisztérium közlése szerint október 20-től érhető el ezen az oldalon, a regisztráció 2022. december 15-ig lehetséges, a támogatási kérelem pedig december 26-ig nyújtható be.

Feltétel, hogy a vállalkozás fő tevékenysége, illetve nettó bevételének legnagyobb része feldolgozóiparból származzon, 2021-es energiaköltsége pedig elérje a nettó árbevétel 3 százalékát.

A beruházási támogatást azok a vállalkozások vehetik igénybe, amelyeknek jár a rezsitámogatás is, és valamilyen beruházást Széchenyi Újraindítási Beruházási Hitellel szándékoznak megvalósítani, erről már rendelkeznek hitelszerződéssel is. A két támogatás együttes összege legfeljebb 500 ezer euró lehet, ha azt válságtámogatásként veszik igénybe és 200 ezer eurónak megfelelő összeg, ha de minimis támogatásként. Amíg utóbbi kategóriát jól ismerhetik a vállalkozások, előbbi viszonylag új, de szintén az uniós szabályokat követi: az EU az ukrajnai háborúra tekintettel módosította az állami támogatások szabályait, és tette lehetővé a csekély összegű támogatásoknál magasabb közvetlen támogatások, garanciák vagy hitelek nyújtását.

A mostani válságtól függetlenül lehetőség van azonban arra, hogy a vállalkozások adókedvezményt igényeljenek az energiahatékonyságot erősítő beruházásaik után, ennek feltételeit egy 2017-es kormányrendelet határozza meg.

A kedvezményt a társasági adóból lehet igénybe venni a megvalósítandó beruházás üzembe helyezését követő adóévben és az azt követő öt adóévben, akár a tárgyévi adókötelezettség 70 százalékáig.

Elszámolható az energiahatékonyság erősítéséhez közvetlenül kapcsolódó tárgyi eszköz vagy egyéb jószág bekerülési értéke, vagy épp az a költségtöbblet, amely a kevésbé energiatakarékos megoldáshoz képest felmerült. Feltétel az is, hogy az eszköz ne szerepeljen az EU „tiltólistáján”, vagyis az uniós rendelkezések engedélyezzék az eszköz beszerzésének a támogatását.  A kedvezmény mértéke függ attól, hogy a beruházás hol valósul meg és hogy az igénybe vevő vállalkozás mely méretkategóriába tartozik. A társasági adóról szóló törvény alapján a budapesti beruházások esetében az érték 30 százaléka számolható el adókedvezményként, az ország többi részében pedig 45 százalék a támogatási intenzitás, ugyanakkor egyik esetben sem haladhatja meg a 15 millió eurónak megfelelő forintösszeget. A támogatás 20 százalékponttal növelhető, ha kisvállalkozásról van szó, és tízzel, ha közepesről. A maximális támogatás tehát 65 százalékos lehet egy vidéki kisvállalkozás esetében.

Ingyenes bemutató igénylése

Nézze meg, hogyan működik az Abacus rendszere és győződjön meg Ön is képességeiről!

24 órán belül válaszolunk!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Választott DEMÓ alkalmazás *
Adatkezelés *

Ingyenes bemutató igénylése

Nézze meg, hogyan működik az Abacus rendszere és győződjön meg Ön is képességeiről!

24 órán belül válaszolunk!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Üzenet *
Adatkezelés *

Megközelíthetőség

VT-SOFT iroda címe
1113 Budapest, Karolina út 65.

Tömegközlekedéssel
9-es vagy 109-es busszal a Kolosy térig, onnan az iroda 2 perc séta
19, 17 vagy 41-es villamossal a Kolosy térig, onnan 2 perc séta

Elérhetőségek
Telefon: +36 1 273 3838
E-mail: info@vtsoft.hu

Ajánlatkérés

Amennyiben konkrétan érdeklődik valamely alkalmazásunkkal kapcsolatban, várjuk jelentkezését!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Üzenet *
Adatkezelés *