Keresés
Close this search box.

Így adóznak az ajándékok

Tartalomjegyzék

Karácsonyra készülve az ajándékozással kapcsolatos legfontosabb adózási tudnivalókat gyűjtötték össze a BDO Magyarország szakértői, három nagy témakörre fókuszálva. 

Ajándékozás munkavállalóknak

Főleg az év vége közeledtével egyre gyakoribb a munkáltatóknál, hogy munkavállalóiknak lojalitásuk köszöneteként vagy munkájuk értékeléseként ajándékot adnak, amelynek formája lehet termék, szolgáltatás vagy ezekre szóló utalvány is. A személyijövedelemadó-törvény bizonyos esetekben kedvezőbb adózási szabályokat rendel az ajándékokhoz.

A sportrendezvényekre szóló belépőjegy, bérlet, valamint a kulturális szolgáltatás igénybevételére szóló belépőjegy, bérlet (pl.: színházi, cirkuszi belépő) a minimálbér összegéig (2021-ben 167 400 forintig) adómentes, amennyiben ez a juttatás nem utalvány formájában valósul meg. Így az ilyen rendezvényekre szóló belépőjegy egy kedvelt ajándék lehet a munkáltatók és a munkavállalók részéről egyaránt.

Ha a munkáltatónak konkrét elképzelése van az ajándékról, kedvező adózás mellett két lehetősége van:

  1. Amennyiben a munkáltató év közben nem használta fel az évi egy alkalommal adható ajándékozási lehetőséget (pl. nőnap, húsvét alkalmából), a minimálbér 10 százalékáig, 167 400 forint értékig egyes meghatározott juttatásként kezelheti ezen ajándékokat.
  2. Abban az esetben, ha az ajándék átadására egy rendezvény, esemény (pl. egy karácsonyi vacsora) keretében kerül sor, az ajándék a minimálbér 25 százalékig, azaz 41 850 forintig tekinthető egyes meghatározott juttatásnak. Ekkor a munkáltatókat az ajándék szokásos piaci értékének 1,18-szorosa után 15 százalék személyi jövedelemadó és 15,5 százalék szociálishozzájárulásiadó-fizetési kötelezettség terheli.

Ha az ajándék értéke meghaladja a fenti értékhatárokat, az ajándék teljes összege a munkavállaló munkaviszonyból származó jövedelemének számít, és mint ilyen, a munkavállalót 15 százalék személyi jövedelemadó és 18,5 százalék társadalombiztosítási járulék, a munkáltatót pedig 1,5 százalék szakképzési hozzájárulás és 15,5 százalék szociális hozzájárulási adó terheli, viszonylag összetett adminisztratív kötelezettségek mellett.

Ajándék üzleti partnereknek

Nagyon gyakori, hogy a társaságok üzleti partnereiknek is ajándékkal kedveskednek. Üzleti ajándék adható többek között a már meglévő vagy jövőbeli üzleti partner részére, viszont nem adható a társasággal munkaviszonyban, illetve egyéb jogviszonyban álló magánszemélynek.

Az üzleti ajándék egyes meghatározott juttatásnak minősül, azaz a társaságnak az üzleti ajándék értékének 1,18-szorosa után 15 százalék személyi jövedelemadót, valamint 15,5 százalék szociális hozzájárulási adót kellene fizetnie. A jó hír az, hogy a járvány utáni újraindítás jegyében azonban a társaság tevékenységével összefüggő üzleti ajándékok után 2021. december 31-ig nem kell megfizetni a szociális hozzájárulási adót.

Magánszemélyek egymás közötti ajándékozása

A szja-törvény fő szabálya, hogy a magánszemélyek által más magánszemélyek részére jutatott ajándék után nem kell személyi jövedelemadót fizetni. Kivétel van, amikor az ajándékozás termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás ellenében, vagy azzal összefüggésben történik.

Az ajándékkal kapcsolatban ajándékozási illeték fizetésének a kockázata is felmerülhet. Az illetéktörvény alapvetően mentesíti az egyenes ági rokonok (szülő és gyermekek közötti), a testvérek, illetve a házastársak közötti ajándékozást az ajándékozási illetékfizetés alól. Ha viszont az ajándék más magánszemélytől (nem egyenes ági rokontól, baráttól) származik és arról okiratot állítottak ki (pl. ingatlan esetében), vagy azok értéke meghaladja a 150 000 forintot, a megajándékozott személynek 18 százalékos ajándékozási illetéket kell fizetnie.

 

Nyitókép: Simona Sergi / Unsplash

Ingyenes bemutató igénylése

Nézze meg, hogyan működik az Abacus rendszere és győződjön meg Ön is képességeiről!

24 órán belül válaszolunk!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Választott DEMÓ alkalmazás *
Adatkezelés *

Ingyenes bemutató igénylése

Nézze meg, hogyan működik az Abacus rendszere és győződjön meg Ön is képességeiről!

24 órán belül válaszolunk!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Üzenet *
Adatkezelés *

Megközelíthetőség

VT-SOFT iroda címe
1113 Budapest, Karolina út 65.

Tömegközlekedéssel
9-es vagy 109-es busszal a Kolosy térig, onnan az iroda 2 perc séta
19, 17 vagy 41-es villamossal a Kolosy térig, onnan 2 perc séta

Elérhetőségek
Telefon: +36 1 273 3838
E-mail: info@vtsoft.hu

Ajánlatkérés

Amennyiben konkrétan érdeklődik valamely alkalmazásunkkal kapcsolatban, várjuk jelentkezését!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Üzenet *
Adatkezelés *