Keresés
Close this search box.

Kisvállalkozások rezsicsökkentése, hipa-csökkentése – milyen esetben és hogyan igényelhetők a kedvezmények?

Tartalomjegyzék

2022 nem csak az adócsökkentés éve a kisvállalkozások számára, de a kedvezményeké is: a helyi iparűzési adó ismét lefeleződik, ugyanakkor a vállalkozók profitálhatnak a korábban a háztartások számára elérhető – alacsonyabb és rendelettel meghatározott – energiaárakból (pontosabban az egyetemes energiaszolgáltatásban való részvételből) is. Ezek a lehetőségek azonban nem automatikusak, nem árt tudni, ezekkel a lehetőségekkel milyen módon lehet élni.

Hipa-kedvezmény

Nézzük először a hipa-kedvezményt, amelyet először 2021-re rendelt el a kormány. Az újból meghatározott könnyítés értelmében a 2022-es adóévre a 4 milliárd forint alatti árbevétel vagy mérlegfőösszeg alatti vállalkozások élhetnek azzal a lehetőséggel, hogy a hipának csak a felét kell megfizetniük. Hogy ennél pontosabbak legyünk: a hipa egy százalékra csökken, ha a vállalkozás székhelyén a mértéke ennél magasabb (ezzel egyidejűleg a települések számára megtiltották az adóemelést vagy adókedvezmények megvonását), az adóelőleg pedig a felére csökken. A rendelkezés a tételes hipaelőlegre is vonatkozik, amelyet a katás vállalkozások fizethetnek.

Azok a vállalkozások, amelyek 2021-ben nem igényelték a kedvezményt, azt 2022. február 25-ig tehetik meg a 22NYHIPA nyomtatványon keresztül.

Vállalkozói rezsicsökkentés

A vállalkozói rezsicsökkentést a villamos energiáról szóló törvény módosítása tette lehetővé. A törvény alapján korábban a magánszemély fogyasztókon kívül csak költségvetési szervek, helyi önkormányzatok és ezek intézményei, egyházi jogi személyek és közfeladatot ellátó alapítványi intézmények voltak jogosultak az egyetemes szolgáltatás igénybevételére. Ezt módosította a kormány a 670/2021. (XII. 2.) Kormányrendelettel, nem árt azonban tudni, hogy – mint a rendelet címében is szerepel – csak a veszélyhelyzet idejére. (Ez alapvetően nem azt jelenti, hogy a kedvezmény sem élhet hosszabb ideig, a veszélyhelyzet lejárta után azonban törvénymódosítással kell azt megerősíteni.)

A rendelet alapján azok a vállalkozások jogosultak egyetemes szolgáltatóval szerződést kötni, amelyek mikro-, kis- vagy középvállalkozásnak minősülnek, nettó árbevételük nem haladja meg a 4 milliárd forintot, legfeljebb 10 főt foglalkoztatnak, létesítő okiratuk aláírása – egyéni vállalkozás esetén a nyilvántartásba vétel – november 22-e előtt megtörtént. A szerződés határozott időre, legfeljebb 2022. június 30-ig szól, addig az úgynevezett A1 árszabás alapján 31 forintos kWh-díjért vehetik igénybe a villamosenergia-szolgáltatást. Ennek érdekében – ha a szerződés alapján lehetséges – a villamosenergia-kereskedő felé kell nyilatkozatot benyújtani. Ha ez elseje és 15-e között történik, akkor az adott hónap utolsó napján, ha a hónap második felében történik, akkor a következő hónap utolsó napján történik meg a váltás. A kérelemnél természetesen nyilatkozni kell arról, hogy fennállnak a jogosultság említett feltételei. Ha a feltételek fennállnak és a kérelem is megfelel az előírásoknak, a kereskedő nem utasíthatja el a felmondást. Az egyetemes szolgáltató ezt követően jogosult ellenőrizni azt, hogy a vállalkozás megfelel-e a feltételeknek. Ha nem, semmiképpen nem éri meg próbálkozni: ebben az esetben ugyanis a kiszámlázott ár az adott havi átlagos piaci ár kétszerese, de legalább az A1 díjszabásban alkalmazott ár ötszöröse kell, hogy legyen, vagyis kilowattóránként 155 forint.

 

Nyitókép: Anthony Indraus / Unsplash

Ingyenes bemutató igénylése

Nézze meg, hogyan működik az Abacus rendszere és győződjön meg Ön is képességeiről!

24 órán belül válaszolunk!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Választott DEMÓ alkalmazás *
Adatkezelés *

Ingyenes bemutató igénylése

Nézze meg, hogyan működik az Abacus rendszere és győződjön meg Ön is képességeiről!

24 órán belül válaszolunk!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Üzenet *
Adatkezelés *

Megközelíthetőség

VT-SOFT iroda címe
1113 Budapest, Karolina út 65.

Tömegközlekedéssel
9-es vagy 109-es busszal a Kolosy térig, onnan az iroda 2 perc séta
19, 17 vagy 41-es villamossal a Kolosy térig, onnan 2 perc séta

Elérhetőségek
Telefon: +36 1 273 3838
E-mail: info@vtsoft.hu

Ajánlatkérés

Amennyiben konkrétan érdeklődik valamely alkalmazásunkkal kapcsolatban, várjuk jelentkezését!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Üzenet *
Adatkezelés *