Keresés
Close this search box.

Így igényelhetik vissza a gyerekesek az szja-t

Tartalomjegyzék

A kormány döntése alapján a gyerekesek visszakaphatják 2021-ben befizetett jövedelemadójukat. A kabinet korábban ezt ahhoz a feltételhez kötötte, hogy a gazdaság növekedése meghaladja az 5,5 százalékot, szeptember végén döntöttek úgy, hogy ez mindenképpen bekövetkezik, így nincs akadálya a visszatérítésnek. Ezt követően közölték a részletszabályokat, amelyekből az is kiderül, milyen értékhatárig, ki és milyen módon jogosult a visszatérítésre.

Az alapszabály az, hogy mindenkinek jár a visszatérítés, aki családi pótlékra jogosult

Tehát nem csak azt a szülőt illeti meg, aki a gyerekek után szja-visszatérítésre (volt) jogosult, hanem a közös háztartásban élők esetében mindkét szülőt. Ellentétben a családi adókedvezménnyel a visszatérítés összege független a gyerekek számától és attól is, a jogosultság mennyi ideig állt fenn: akár egyetlen napnyi jogosultság is elég ahhoz, hogy valaki visszakaphassa az éves adóját. Ahogy a kedvezményre, úgy a visszatérítésre is jogosultak azok a várandós nők (és házastársuk is), akiknek magzata legalább 91 napos az év végén. A visszatérítés jár házastársaknak, élettársaknak és természetesen egyedülálló szülőknek is. Azok az elvált szülők is teljes mértékben jogosultak a visszatérítésre, akik felesben nevelik közös gyereküket/gyerekeiket. A visszatérítés kérhető 2021-ben elhunyt személyek esetében is, ilyenkor a házastárs vagy az örökös idényelheti azt. Az év közben – például a gyerekek után – igénybe vett, az adóalapot érintő kedvezmények természetesen csökkentik a visszatérítendő adó mértékét.

A visszatérítés mértéke

A felső határa a visszatérítésnek a 2020 decemberi adatok alapján számolt éves átlagbér 15 százalékos adótartama, vagyis szülőnként legfeljebb 809 ezer forint. Jó tudni, hogy nem csak az alkalmazásban álló, szja-t fizetőknek jár, hanem minden önálló és nem önálló tevékenység, illetve egyéb jövedelem (tehát az összevont adóalap után) befizetett személyi jövedelemadó után. Ugyanakkor az ekhót fizetők visszakaphatják az adónemben lerótt összeg csaknem kétharmadát (a 15 százalékos adóból a 9,5 százalékos, személyi jövedelemadónak minősülő részt), míg a katások a tételes adó negyedére jogosultak. Tehát az, aki havi 50 ezer, évi 600 ezer forintot fizetett meg ebből az adónemből, annak 150 ezer forint jár. Mivel a visszatérítésnél a befizetett adó számít, azok, akik a járványra tekintettel mentesültek az adófizetés alól, az érintett hónapokat (március, április) nem számolhatják bele az éves adóba. Fontos, hogy ha valaki többféle adónemből is jogosult visszatérítésre, ezek együttes összege nem haladhatja meg a 809 ezer forintos felső határt.

Látszik, hogy alapvetően munkával szerzett jövedelmek visszatérítését irányozza elő a jogszabály, vagyis nem jár visszatérítés a külön adózó jövedelmek után, például ha valaki lakás eladásából vagy osztalékból szerzett jövedelmet, és ez után fizette meg az adót.

A kifizetés

A kormány azt is meghatározta, hogy a kifizetés már februárban, vagyis jóval az általános szja-bevallási határidő előtt megtörténhet, a rendeletben arról is rendelkezett, ez hogy fog megtörténni. Azok, akiknek a munkabéréből év közben a munkáltató vonta le az szja-t/ekhót, azoknak automatikusan kiutalja a NAV február 15-ig arra a címre vagy bankszámlaszámra, amely a családi pótlék folyósítására nyilván van tartva. (A visszatérítés megjelenik majd a szokásos adóbevallási tervezetben is, így ha valaki vitatja annak mértékét, kérhet módosítást.) A jövedelmük után az adót maguk fizető egyéni vállalkozók és őstermelők az éves bevallásban kérhetik a visszatérítést. Ebben az esetben a pénzt a bevallás beérkezésétől számított 30 napon belül, legkorábban 2022. március 1-jétől kaphatják meg. A katások 2021. október 31-től december 31-ig nyilatkozatban kérhetik vissza a befizetett adó negyedét, ebben az esetben ők is február 15-ig megkapják a pénzt.

Ha valakinek a visszatérítést követően nullára csökken az összevont adóalap adója, akkor nem tehet rendelkező nyilatkozatot például nyugdíj-előtakarékosság után. Az 1+1 százalékos rendelkezést ugyanakkor az adóvisszatérítés előtti összegre számolják majd el.

Ingyenes bemutató igénylése

Nézze meg, hogyan működik az Abacus rendszere és győződjön meg Ön is képességeiről!

24 órán belül válaszolunk!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Választott DEMÓ alkalmazás *
Adatkezelés *

Ingyenes bemutató igénylése

Nézze meg, hogyan működik az Abacus rendszere és győződjön meg Ön is képességeiről!

24 órán belül válaszolunk!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Üzenet *
Adatkezelés *

Megközelíthetőség

VT-SOFT iroda címe
1113 Budapest, Karolina út 65.

Tömegközlekedéssel
9-es vagy 109-es busszal a Kolosy térig, onnan az iroda 2 perc séta
19, 17 vagy 41-es villamossal a Kolosy térig, onnan 2 perc séta

Elérhetőségek
Telefon: +36 1 273 3838
E-mail: info@vtsoft.hu

Ajánlatkérés

Amennyiben konkrétan érdeklődik valamely alkalmazásunkkal kapcsolatban, várjuk jelentkezését!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Üzenet *
Adatkezelés *