Keresés
Close this search box.

Jelentősen nő a cégautóadó, mutatjuk, mire kell ügyelni

Tartalomjegyzék

Duplájára nő a cégautóadó – az extraprofitadóról szóló, július elsejétől alkalmazandó rendelet egyik legfontosabb pontja a vállalkozások számára.

A gépjárműadóról szóló törvény alapján cégautónak minősül ugyanis minden olyan Magyarországon hatósági nyilvántartásba vett, magyar rendszámú személygépkocsi, amely nem magánszemély tulajdonában áll (vagy lízingeli), vagy ha magánszemélyé, akkor tételes költségelszámolást alkalmaz (magánszemély vagy gazdasági szervezet) a jármű után – ilyen szempontból az adófizetési kötelezettség változása széles kört érint. Ha a személygépkocsin használati jog is fennáll, akkor az adó alanya a használatra jogosult személy.

A cégautóadó kiszámítása

Az egyik fő szempont a méret – személygépkocsinak a legfeljebb nyolc fő szállítására alkalmas, három- vagy négykerekes jármű tekintendő. Számításba kell venni ugyanakkor az autó használati célját is: a megkülönböztető jelzéssel ellátott, egyházi jogi személy feladatainak ellátását szolgáló, halottszállító, egészségügyi ellátást vagy betegségmegelőzést szolgáló vagy honvédségi járművek után nem kell adót fizetni, de abban az esetben sem, ha a járművet nem használatra, hanem továbbértékesítési céllal vette valaki. Akkor sem személygépkocsi egy 2,5 tonnát meg nem haladó jármű, ha alaptípusa kettőnél több ember szállítására alkalmas, ám már gyárilag úgy alakították ki, hogy csak ketten ülhetnek bele – értelemszerűen a cégautóadót ez után sem kell megfizetni. Fizetni kell azonban a forgalomból kivont, egy társaság tulajdonában levő autó után is, illetve egy külföldi rendszámú autó után is, ha arra költséget Magyarországon számoltak el. A harmadik fő szempont az autó műszaki színvonala: a környezetkímélő kocsik után sem kell megfizetni az adót, ebbe a kategóriába a vonatkozó KöHém rendelet hatályos változata szerint az elektromos és a nulla emissziós (5Z) járművek tartoznak.

Az eddig nem említett személygépkocsik tehát adókötelesek, az adó mértékét pedig környezetvédelmi osztályuk határozza meg – júliustól a kategóriák ugyan nem, csak az egyes kategóriákhoz rendelt díjak összege változott meg. Így már nincs olyan kategória, ahol az adó havi mértéke ne haladná meg a tízezer forintot: az teljesítménytől és környezetvédelmi kategóriától függően 2022 második félévében 14 000-81 000 forint között alakul. (Az adómértékek a NAV oldalán itt érhetők el.)

Negyedévente

A cégautóadót fő szabály szerint negyedévenként kell megállapítani a naptári év minden olyan hónapjára, amelyben az adókötelezettség fennáll. (Az adókötelezettség a teljes hónapban fennáll akkor is, ha valaki az adott hónapnak csak a közepéig számol el költséget utána.) Vagyis az emelt összegű cégautóadót a július, augusztus, szeptember hónapokra először 2022. október 20-áig kell bevallani és megfizetni. Jó esély van azonban arra, hogy az emelt szint a jövőben is velünk marad: a költségvetést megalapozó törvény javaslatában ugyanis arra tett javaslatot a kormány, hogy az emelést emeljék törvényi szintre. Így, ha a javaslatot elfogadják, 2023-tól is a magasabb adómértékkel adóznak majd a céges személyautók.

Továbbra is megmarad azonban a kettős adóztatást kizáró rendelkezés. Ennek értelmében az évente kétszer fizetendő gépjárműadó összege levonható a cégautóadóból, ha a két adó alanya megegyezik.

 

Nyitó kép: Spencer Davis / Unsplash

Ingyenes bemutató igénylése

Nézze meg, hogyan működik az Abacus rendszere és győződjön meg Ön is képességeiről!

24 órán belül válaszolunk!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Választott DEMÓ alkalmazás *
Adatkezelés *

Ingyenes bemutató igénylése

Nézze meg, hogyan működik az Abacus rendszere és győződjön meg Ön is képességeiről!

24 órán belül válaszolunk!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Üzenet *
Adatkezelés *

Megközelíthetőség

VT-SOFT iroda címe
1113 Budapest, Karolina út 65.

Tömegközlekedéssel
9-es vagy 109-es busszal a Kolosy térig, onnan az iroda 2 perc séta
19, 17 vagy 41-es villamossal a Kolosy térig, onnan 2 perc séta

Elérhetőségek
Telefon: +36 1 273 3838
E-mail: info@vtsoft.hu

Ajánlatkérés

Amennyiben konkrétan érdeklődik valamely alkalmazásunkkal kapcsolatban, várjuk jelentkezését!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Üzenet *
Adatkezelés *