Keresés
Close this search box.

Jön a 25 év alattiak adómentessége, ám nem korlátlanul

Tartalomjegyzék

A fiatalok „saját lábra állásának” egyik eszközeként tekint a kormány arra az intézkedésre, amely alapján a 25 év alattiaknak nem kell megfizetniük a személyi jövedelemadót.

A januárban bejelentett adóváltozás részletes szabályait az Országgyűlés elé beterjesztett, az Szja-törvény módosításáról szóló törvényjavaslatból ismerhettük meg. Ebből kiderül, hogy a kedvezmény nem vonatkozik majd minden jövedelemre, és vannak más megkötések is.

Az alap természetesen adott: a kedvezményt azok az adózók tudják igénybe venni, akik még nem töltötték be a 25. életévüket. A kedvezmény a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye (szja-mentessége) után, és a fiatalkori kedvezmény után kerül a sorba a (krónikus betegségek után járó) személyi kedvezmény, az első házasok kedvezménye, illetve a családi kedvezmény előtt. A sorrendnek azért van jelentősége, mivel a családi kedvezmények akkor is igénybe vehetők, ha az adóalap nullára csökken, ebben az esetben családi járulékkedvezményként.

A mentesség az összevont adóalapba tartozó jövedelmek után jár

Jellemzően ide tartozik a bér és más nem önálló tevékenységből származó jövedelem, kivétel azonban a végkielégítés törvényben előírt mértéket meghaladó összege – a rendszer hasonló a négygyerekes anyák kedvezményéhez. Ugyanígy az önálló tevékenységből származó jövedelmek közül például a vállalkozói személyi jövedelemadót alkalmazók kivétje, az őstermelői jövedelem vagy a megbízási szerződés alapján szerzett jövedelem után sem kell adózniuk a fiataloknak. A kedvezmény tehát nem vonatkozik például a vagyonátruházásból származó jövedelemre. Az is fontos megkötés, hogy a 2021. december 31. után megszerzett jövedelmek után kérhető a kedvezmény, de munkaviszony esetén a 2021-re utólag elszámolt prémiumra, bónuszra is alkalmazni lehet, amennyiben azt 2022. január 10-ig kifizetik.

Mindegyik bevonható jövedelemnél van azonban egy fontos megkötés 

Az adómentesség legfeljebb a KSH által közzétett, a tárgyévet megelőző július hónapi bruttó átlagkereset tizenkétszerese után vehető igénybe. Egyelőre a bázist nem tudhatjuk, hiszen a változás jövőre léphet életbe, de viszonyításként tekinthetjük a 2020. júliusi összeget, ami 401 847 forint volt. Vagyis a kedvezmény igénybevételének alapként itt ennek egy évre vetítve tizenkétszerese számítható, ami azt jelenti, hogy ha a kedvezmény már ebben az évben élne, akkor akár 723 ezer forint adót lehetne megspórolnia a fiataloknak. Az összegre nem árt odafigyelni, ha ugyanis az adóalap ezt (a 2020-ra vetített 4 822 164 forintot) meghaladja, akkor a munkáltató vagy a kifizető felé nyilatkozatot kell tennie arról, hogy adó kell fizetnie (pontosabban arról, hogy mellőzni kell a kedvezményt). Ha ezt nem teszi meg, akkor a különbözet tízezer forintot meghaladó része után 12 százalék különbözeti bírságot kell fizetnie a megfizetendő 15 százalékos jövedelemadón felül.

Természetesen a kedvezmény addig él, amíg valaki be nem tölti a huszonötöt

Utoljára abban a hónapban lehet élni vele, amikor a születésnapját ünnepli valaki. Fontos, hogy ha nem lehet hónapokra lebontani a jövedelmet, akkor arányosítani kell a kedvezményt, tehát ha valaki augusztusban tölti be a 25-öt, akkor mondjuk az évre számított jövedelem 8/12-ede, vagyis kétharmada esetén alkalmazható az adómentesség. Ez azért is fontos lehet, mivel ha valakinek önálló jövedelemből nem minden hónapra van adóelőleg-alapja, akkor az adott negyedévi jövedelem adóelőleg-alapjának a negyedév jogosultsági hónapjával/hónapjaival arányos részeként kell figyelembe venni.

 

Nyitókép: Annie Spratt / Unsplash

Ingyenes bemutató igénylése

Nézze meg, hogyan működik az Abacus rendszere és győződjön meg Ön is képességeiről!

24 órán belül válaszolunk!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Választott DEMÓ alkalmazás *
Adatkezelés *

Ingyenes bemutató igénylése

Nézze meg, hogyan működik az Abacus rendszere és győződjön meg Ön is képességeiről!

24 órán belül válaszolunk!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Üzenet *
Adatkezelés *

Megközelíthetőség

VT-SOFT iroda címe
1113 Budapest, Karolina út 65.

Tömegközlekedéssel
9-es vagy 109-es busszal a Kolosy térig, onnan az iroda 2 perc séta
19, 17 vagy 41-es villamossal a Kolosy térig, onnan 2 perc séta

Elérhetőségek
Telefon: +36 1 273 3838
E-mail: info@vtsoft.hu

Ajánlatkérés

Amennyiben konkrétan érdeklődik valamely alkalmazásunkkal kapcsolatban, várjuk jelentkezését!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Üzenet *
Adatkezelés *