Keresés
Close this search box.

Kerékpár mint adómentes juttatás: mit lehet és mit nem?

Tartalomjegyzék

Első pillantásra szokatlan, ám annál népszerűbb eszközzel bővült 2022-ben az adómentes juttatások köre: ettől az évtől a kifizetők adómentesen biztosíthatják hagyományos – vagyis emberi erővel hajtott –, illetve legfeljebb 300 watt teljesítményű elektromos motorral felszerelt kerékpár magáncélú használatát.

Az szja-törvény 1. számú – az adómentes bevételekről szóló mellékletébe bekerült passzus alapján tehát magáncélra használható jármű esetében érvényes a mentesség, a NAV tájékoztatójában ugyanakkor azt is kiemeli, hogy nem alkalmazható a juttatás a biciklihez hasonló járművekre, tehát a rollerre, az elektromos rollerre, mopedre, robogóra vagy más „közlekedésre használható kétkerekű eszközre” sem. (A kerékpár fentebbi definícióját egyébként a KRESZ tartalmazza.)

Kulcs azonban a „használat” is 

A kerékpárnál ugyanis nem azzal lehet adómentesen támogatni a dolgozót, hogy a kifizető vesz neki egy biciklit, hanem azzal, hogy biztosítja neki, hogy azt használni tudja. Ez lehet a kifizető tulajdonában levő járművek rendelkezésre bocsátása, de bérelheti is a magánszemélyek számára biztosítandó kerékpárokat. Ugyanakkor adómentes juttatásnak minősülhet az is, ha a kerékpárhasználathoz megosztásos szolgáltatáson (például a Bubin) keresztül jut hozzá a támogatott – magyarul ha a kifizető nevére kiállított számlával fizeti a szolgáltatás árát (akár egyszeri, akár bérlet formájában). Ettől eltér azonban az, ha a magánszemély vesz bérbe egy kerékpárt. Akárcsak a magáncélra biztosított személygépkocsi-használat esetében, ez sem lesz már adómentes, mivel itt nem a használatot biztosítja a kifizető, hanem a szolgáltatás igénybevételét támogatja.

Az sem véletlen, hogy nem foglalkoztatóról, munkaadóról esik szó az adómentes juttatásnál, hanem kifizetőről. A törvény ugyanis csak azt köti ki, hogy a juttatásban részesülő magánszemély legyen, azt már nem, hogy a kifizető munkavállalója. Így igénybe veheti akár munkaviszonyban nem álló tagja a társaságnak, ügyvezetője, a céggel megbízási jogviszonyban alkalmazott magánszemély, de akár a munkavállalók családtagjai is.

A magáncélú használat is fontos, ám ez nem jelenti azt, hogy ha nem magáncélra használja valaki, attól adókötelessé válik a használat biztosítása. A kerékpáros futárok vagy a postai kézbesítők számára például munkaeszközről van szó, ha számukra ezt biztosítja a cég, akkor nem keletkezik ebből bevételük, tehát nem adóköteles a jövedelem – és ez természetesen nem zárja ki azt sem, hogy a futár vagy a postás a munkaidő lejárta után is használja az eszközt. Ugyancsak nem számít adókötelesnek az, ha a munkáltató a kerékpárral való munkába járást támogatja, legalábbis a törvényben meghatározott, kilométerenként 15 forintos költségátalányig. Ez a szabály ugyanis nem határozza meg azt, a munkahely és a lakhely közötti távolságot milyen eszközzel kell megtenni, az épp úgy lehet személygépkocsi, mint kerékpár.

 

Ingyenes bemutató igénylése

Nézze meg, hogyan működik az Abacus rendszere és győződjön meg Ön is képességeiről!

24 órán belül válaszolunk!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Választott DEMÓ alkalmazás *
Adatkezelés *

Ingyenes bemutató igénylése

Nézze meg, hogyan működik az Abacus rendszere és győződjön meg Ön is képességeiről!

24 órán belül válaszolunk!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Üzenet *
Adatkezelés *

Megközelíthetőség

VT-SOFT iroda címe
1113 Budapest, Karolina út 65.

Tömegközlekedéssel
9-es vagy 109-es busszal a Kolosy térig, onnan az iroda 2 perc séta
19, 17 vagy 41-es villamossal a Kolosy térig, onnan 2 perc séta

Elérhetőségek
Telefon: +36 1 273 3838
E-mail: info@vtsoft.hu

Ajánlatkérés

Amennyiben konkrétan érdeklődik valamely alkalmazásunkkal kapcsolatban, várjuk jelentkezését!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Üzenet *
Adatkezelés *