Keresés
Close this search box.

Munkába járás költségtérítése home office vagy távmunka esetén

Tartalomjegyzék

Kérdezhetnénk, miért téma egyáltalán a költségtérítés home office vagy távmunka esetén, hiszen a home office vagy távmunka jellemzően azt jelenti, hogy az otthonunkban dolgozunk. Azaz nem kell ahhoz utaznunk, hogy beérjünk a munkahelyünkre, hiszen a munkaasztalunk a lakásunk valamelyik helyiségében van. De ha jobban belegondolunk, inkább a járvány időszakában volt jellemző, hogy egyáltalán nem kellett bejárni. Utána a cégek zöme a hibrid munkavégzésre állt át – azaz megállapodás alapján a home office mellett heti néhány napot be is kell járniuk a dolgozóknak. Innen közelítve mindjárt releváns a kérdés, hogy adhat-e a munkába járáshoz költségtérítést a munkáltató home office vagy távmunka mellett, és ha igen, milyen adóteher mellett. Valamint kérdés lehet az is, kötelező-e adni ilyen esetben költségtérítést.

A kérdést a Niveus Consulting Group boncolgatta, és első körben megállapították, hogy a munkába járás költségeinek megtérítését szabályozó kormányrendelet – egyelőre – nem igazodott a home office új szabályozásához. Emiatt jelenleg – és amíg nem változik a szabályozás – különösen az adómentesen adható költségtérítés értelmezése ütközhet nehézségbe a home office-ban dolgozó munkavállalóknál. De azért nem is lehetetlen a kérdés megválaszolása. Az általános szabályok szerint az adómentes munkába járási költségtérítés csak a munkahely és a lakóhely közötti közlekedésre adható. Először is azt kell tehát megállapítani, hogy mit tekintünk a munkavégzés helyének, és hogy a munkahely és a lakóhely közötti munkavégzési célú utazásról van-e szó.

Ha valaki teljes egészében otthon dolgozik, és soha nem kell bemennie a munkahelyére, akkor nem értelmezhető a lakóhely és a munkahely közötti költségtérítés. Ha időnként vagy rendszeresen be kell menni a munkahelyre a home office vagy távmunka mellett, akkor pedig eltérően kezelendő a kizárólag, illetve részben otthonról dolgozó költségtérítése, és másképp értelmezhető a közösségi közlekedésre, illetve a saját gépjárműre adott költségtérítés.

Munkába járás címén adható adómentes költségtérítés a home office-ban dolgozónak, ám ennek módja eltérő, attól függően, hogy kizárólag otthonról dolgozik-e valaki, vagy pedig részben otthonról, részben az irodából.

Ha kizárólag otthonról dolgozik a munkavállaló, ám valamiért mégis be kell mennie az irodába…

…akkor – függetlenül attól, hogy a közigazgatási határon túlról érkezik közösségi közlekedéssel, vagy pedig saját járművel, illetve saját gépjárművel közösségi közlekedéssel nem megközelíthető munkahelyre kell-e bemennie – a kiküldetésre vonatkozó szabályok alapján adható neki költségtérítés. A kiküldetésben csak saját gépkocsi használatára adható költségtérítés – a kiküldetési költségtérítés szabályairól korábban már írtunk.

Ha részben otthon, részben a munkahelyén dolgozik valaki (=hibrid munkavégzés), és a munkába járás közigazgatási határon kívülről történik…

…akkor is adható adómentes költségtérítés. A menetjegyre értelemszerűen csak azokra a napokra lehet megtéríteni a költséget, amelyik napokon bent dolgozott a munkavállaló. A bérletre az adóhatóság megerősítése alapján a benti munkavégzések napjától függetlenül lehet a teljes hónapra költségtérítést adni, és a rendelet nem ír elő semmilyen arányosítási kötelezettséget. Amennyiben pedig a dolgozó a saját gépjárművével jár be bizonyos napokon a munkahelyére, akkor az általános szabályok alapján lehet neki azokra a napokra adni költségtérítést, amikor bement, és bent dolgozott. Az általános szabályok alapján ilyenkor a költségtérítés 15 forint/km az irodai munkában töltött napokra, a munkahely és a lakó- vagy tartózkodási hely közötti, közúton mért távolság alapján.

Hazautazásra akkor járhat költségtérítést a dolgozónak…

…ha az illető úgy dolgozik home office-ban, hogy a munkavégzés helye nem a lakóhelye, hanem például egy bérelt lakás. Ilyenkor a hazautazásra az általános szabályok szerint lehet és kell költségtérítést adni, a munkahely (bérelt lakás) és a lakóhely között. Ha saját gépjárművel történik a hazautazás, akkor 15 forint/km-ig adómentes a költségtérítés. Ha pedig tömegközlekedéssel utazik a dolgozó, akkor a bérlet vagy menetjegy árának legalább 86 százalékát kell megtéríteni, de legfeljebb havi 41 760 forintnyit, ami szintén adómentes. Arányosítási kötelezettség bérletnél ebben az esetben sincs.

 

Nyitókép: Viktor Bysrtov / Unsplash

Álláspartner

Ingyenes bemutató igénylése

Nézze meg, hogyan működik az Abacus rendszere és győződjön meg Ön is képességeiről!

24 órán belül válaszolunk!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Választott DEMÓ alkalmazás *
Adatkezelés *

Ingyenes bemutató igénylése

Nézze meg, hogyan működik az Abacus rendszere és győződjön meg Ön is képességeiről!

24 órán belül válaszolunk!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Üzenet *
Adatkezelés *

Megközelíthetőség

VT-SOFT iroda címe
1113 Budapest, Karolina út 65.

Tömegközlekedéssel
9-es vagy 109-es busszal a Kolosy térig, onnan az iroda 2 perc séta
19, 17 vagy 41-es villamossal a Kolosy térig, onnan 2 perc séta

Elérhetőségek
Telefon: +36 1 273 3838
E-mail: info@vtsoft.hu

Ajánlatkérés

Amennyiben konkrétan érdeklődik valamely alkalmazásunkkal kapcsolatban, várjuk jelentkezését!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Üzenet *
Adatkezelés *