Keresés
Close this search box.

Késedelmi pótlék: hogy jön ki 18 százalék?

Tartalomjegyzék

Amióta elszállt az infláció, ennek letörése érdekében pedig jelentősen megnőtt a jegybanki alapkamat, alaposan felbolydult a hitelpiac, a magas kamatok ugyanis jelentősen megdrágítják a kölcsönfelvételt is. A magas alapkamat azonban nem csak itt érezteti a hatását: a késedelmes fizetést büntető pótlékok kiszámításánál is ez az irányadó, így azok is jelentősen megnövekedtek az elmúlt időszakban. 

Jó hír: késedelmi pótlék után már nem lehet késedelmi pótlékot felszámítani

Nem árt azonban odafigyelni arra, hogy pótlékot adónemenként (számlánként) vagy támogatásonként külön-külön számítanak fel. A pótlék alapján ugyanakkor csökkenteni kell az ugyanazon adóhatóságnál nyilvántartott, az esedékesség időpontjában más adónemnél fennálló túlfizetés összegével. Ha tehát valakinek az egyik adónemnél mondjuk százezer forintos tartozása van a fizetési határidő napján, egy másiknál viszont ötvenezer forintos túlfizetése, akkor a pótlékot az adott naptól ötvenezer forint után számítják fel. Ezt hívják nettó pótlékszámításnak.

Fontos! Oyan tartozásnál ez a lehetőség nem áll fenn, amelyiknél fizetési könnyítést engedélyezett a hatóság. A nettó késedelmi pótlékot általános esetben a NAV utólag, a megelőző naptári évre számítja fel, és arról az érintett adózókat évente, a tárgyévet követő október 31-ig tájékoztatja. A késedelmi pótlékot határozatban állapítja meg az adóhatóság, és az adószámlán írja elő annak megfizetését – feltéve, ha a pótlék eléri az ötezer forintot. (Ugyanígy, az adóhatóság sem fizet késedelmi pótlékot, ha az nem éri el az ötezer forintot.)

Ugyancsak nem kell késedelmi pótlékot fizetni arra az időszakra, amelyiknél az adózó elháríthatatlan külső okra hivatkozva igazolni tudja a késedelmét.

A pótlék kiszámításánál az esedékesség dátumát kell figyelembe venni

Az eltérést pedig naptári naponként számolják ki. A késedelmi pótlék mértéke minden naptári nap után a késedelem, illetve az esedékesség előtti igénybevétel (felszámítás) időpontjában érvényes jegybanki alapkamat öt százalékponttal növelt mértékének 365-öd része. Az éves szint tehát 2023 júniusában 13+5 százalék, a büntetőkamat napi szintje pedig 0,049 százalék.

A pótlék kiszámításához a NAV is biztosít egy kalkulátort, ez itt érhető el. A NAV által fizetendő késedelmi kamat kalkulációjához is létezik segédlet, ez ezen az oldalon található meg.

 

Ingyenes bemutató igénylése

Nézze meg, hogyan működik az Abacus rendszere és győződjön meg Ön is képességeiről!

24 órán belül válaszolunk!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Választott DEMÓ alkalmazás *
Adatkezelés *

Ingyenes bemutató igénylése

Nézze meg, hogyan működik az Abacus rendszere és győződjön meg Ön is képességeiről!

24 órán belül válaszolunk!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Üzenet *
Adatkezelés *

Megközelíthetőség

VT-SOFT iroda címe
1113 Budapest, Karolina út 65.

Tömegközlekedéssel
9-es vagy 109-es busszal a Kolosy térig, onnan az iroda 2 perc séta
19, 17 vagy 41-es villamossal a Kolosy térig, onnan 2 perc séta

Elérhetőségek
Telefon: +36 1 273 3838
E-mail: info@vtsoft.hu

Ajánlatkérés

Amennyiben konkrétan érdeklődik valamely alkalmazásunkkal kapcsolatban, várjuk jelentkezését!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Üzenet *
Adatkezelés *