Vendéglátók figyelem: ezt várja el mostantól a NAV

Március végén lejárt az a moratórium, amelyet még a Covid-járvány kitörésekor vezettek be a turizmusfejlesztési hozzájárulás megfizetésére.

A hozzájárulást az idegenforgalomban, az 5 százalékos áfakulccsal adózó vendéglátás és szállásadás (kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás, valamint az étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom) után kellett eddig megfizetni. A moratórium lejárta után ez egy újabb tevékenységgel bővül: május végétől a „hop on hop off” jellegű, menetrend szerinti buszos városnéző turisztikai szolgáltatás is az 5 százalékos áfakörbe, ezzel együtt a turizmusfejlesztési hozzájárulásra kötelezettek közé került.

További hasonlóság az áfával, hogy a hozzájárulás alapja is az árbevétel, egészen pontosan a nettó árbevétel 4 százalékával egyenértékű. Eltérően a forgalmi adótól ennél a hozzájárulásnál azonban nincs lehetőség a költségek érvényesítésére, azt a teljes árbevétel után kell megfizetni. Sőt, azok számára is kötelező, akik nem áfás vállalkozók, esetükben a könnyebbség annyi, hogy évente egyszer – a tárgyévet követő február 25-ig – kell bevallani és megfizetni az adót. (Így lesz ez ebben az évben is, de a március 31-ig terjedő időszakot nem kell majd figyelembe venni.) Hasonló kedvezmény illeti meg természetesen azokat is, akik az áfát évente vallják be, a havi bevallásra kötelezetteknek azonban a következő hónap 20-ik napjáig, a negyedéveseknek a negyedévet követő hónap 20-ig esedékes a bevallás.

Koordinált adatszolgáltatási kötelezettség

A következő hónapok azonban nem csak a turizmusfejlesztési hozzájárulás újraindulása miatt hoznak újdonságot az ágazatban dolgozóknak. Július elsejétől kezdve a vendéglátásban működő vállalkozásokra is kiterjesztik a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) által koordinált adatszolgáltatási kötelezettséget. A turisztikai ágazatban 2019 óta működő adatszolgáltatás nem csak a Magyar Turisztikai Ügynökség, de a KSH és az adóhatóság számára is gyakorlatilag valós időben mutatja a forgalmi adatokat. Utóbbi esetében nem titkolt cél az ellenőrizhetőség erősítése, lehetőség nyílik például arra, hogy összevethetővé váljanak az online pénztárgépből és az NTAK-ból érkező adatok.

Az adatszolgáltatás tehát mostantól a TEÁOR’08 5610 és 5630 kód alá tartozó helyeknél (étterem, büfé, cukrászda, kávézó, alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely, italüzlet, bár, zenés-táncos szórakozóhely, gyorsétterem, alkalmi vendéglátóhely) is kötelező lesz, az adatszolgáltatást ugyanakkor nem várják el a munkahelyi/közétkeztetést végző vendéglátóhelyektől, a rendezvényi étkeztetéstől, valamint a mozgó vendéglátóhely besorolással rendelkező üzletektől – a regisztrációt azonban igen. Alapvetően a kötelezettség azokat a szolgáltatókat érinti, amelyektől online pénztárgép használatát is elvárják.

Az adatszolgáltatás kiterjesztése valamennyi vállalkozást érinti, elképzelhető azonban, hogy a 2023. július elsejei adatszolgáltatási határidő csak a vendéglátásból, illetve turisztikai attrakciókból származó 100 millió forint éves nettó árbevételnél többet megszerző vállalkozásokra vonatkozik, a kisebbek esetében későbbre tolódna. Mindezzel a kisebb vállalkozások felkészülését segítenék az újabb adminisztrációs feladatra.

Hogy mi is ez?

Az NTAK-nál történő regisztrációt követően egy szoftvert kell telepíteni, amelynél előnyös, sőt, gyakorlatilag életbevágó, hogy az adatszolgáltatást emberi beavatkozás nélkül végezze. A feladat ugyanis nem egyszerű: a hatóság egyfelől forgalmi adatokat vár el az egyes rendelések lezárása után, ennek az összesítésnek tartalmaznia kell azt, hogy a rendelést hogyan fizették ki, és hogy milyen tétel(ek)ből állt, azok milyen áfa- és NTAK-kategóriába tartoznak. Ilyen kategória például az étel, ennek alkategóriája mondjuk a köret, a reggeli vagy a desszert. De kategorizálja az NTAK (az „Egyéb” kategória alkategóriájaként) a borravalót, kiszállítási díjat, csomagolást is. Ez azonban nem minden: az NTAK-ba a napi zárás adatait is fel kell tölteni, olyan napokon is, amikor a hely nem tart nyitva.

Az NTAK vendéglátásra vonatkozó információi a kompatibilis adatszolgáltató szoftverek listájával és kategorizálási segédlettel ezen az oldalon érhetők el.