Keresés
Close this search box.

Közeledik a lakásépítési támogatás dokumentációs határideje

Tartalomjegyzék

A lakástámogatásokkal kapcsolatban közeledő határidőkre Fata László cafeteriaszakértő hívta fel a figyelmet nemrégiben.

Ha a munkáltató 2018-ban lakásvásárláshoz vagy lakáshitel-törlesztéshez adott a dolgozójának támogatást, akkor a vonatkozó szabályok szerint 2019. április 15-ig (de a munkáltató saját döntése alapján legkésőbb május 31-ig) kellett összegyűjteni az ehhez kapcsolódó teljes dokumentációt. Viszont ha
lakás építéséhez, építtetéséhez, alapterületének növeléséhez, korszerűsítéséhez és akadálymentesítéséhez kapcsolódó támogatást adott a dolgozónak 2018-ban, akkor az ehhez kapcsolódó nyilatkozatokat, igazolásokat legkésőbb a folyósítás évét követő második év május 31-éig – tehát 2020. május 31-ig – kell összegyűjtenie a munkáltatónak.

Könnyebbség lehetett, ha a munkáltató kiszervezte egy hitelintézetnek az adómentesség több kritériumának ellenőrzését – ebben az esetben a cég majd a hitelintézettől kapja meg az igazolást.

Ha azonban önállóan végezte ezt a feladatot a munkaadó, akkor nála kell meglennie minden adómentességi feltételhez kapcsolódó dokumentációnak és igazolásnak. Ami fontos: a munkatársaknak akkor is át kell adniuk a szükséges dokumentumokat a juttató cégnek, ha közben esetleg már megszűnt a munkaviszonyuk.

Mivel egy építkezés támogatása esetén ritkán állhatott minden dokumentáció rendelkezésre a támogatás folyósítása előtt, így célszerű lehet a még május végéig hátralévő időben áttekinteni a teljes dokumentációt. Erre azért van szükség, mert ha a kapott összeg egy része vagy egésze nem felel meg az adómentesség feltételeinek, akkor ezen összeg 20 százalékkal növelt értéke után kell jövedelemként adózni – emlékeztet Fata László.

Ha minden dokumentum megvan, és ezek alapján adómentes a 2018-as támogatás, akkor csak annyi a cégek dolga, hogy lefűzzék és megőrizzék ezeket. Külön „adóbevallást”, bejelentést nem kell készíteni a NAV felé. A szükséges adatszolgáltatást korábbi lakáscélú támogatásról pedig megfelelő folyósítás esetén a juttatást indító céges bankok már elvégezték 2019. január 31-ig.

Tavaly óta már nem elérhető az adómentes munkáltatói lakástámogatás

Adómentes vissza nem térítendő lakáscélú támogatást legfeljebb a bekerülési érték 30 százalékáig, max. 5 éven belül 5 millió forintig adhatott a munkáltató a dolgozónak lakásépítéshez, -vásárláshoz, -bővítéshez, korszerűsítéshez, akadálymentesítéshez, illetve az ezekhez kapcsolódóan pénzintézettől felvett hitel törlesztéséhez. De csak 2018 végéig. Vagyis az adminisztrációs határidőre most utoljára kell figyelni.

Azóta egyetlen lehetőség maradt csak, a munkáltató által biztosított kamatmentes vagy kedvezményes kamatozású hitel, melyet a munkavállaló ugyanúgy saját lakás építéséhez, építtetéséhez, vásárlásához, bővítéséhez, korszerűsítéséhez, akadálymentesítéséhez, avagy bármely említett célra hitelintézettől vagy korábbi munkáltatótól felvett hitel visszafizetéséhez, törlesztéséhez használhat fel. De ez már nem klasszikus munkáltatói juttatás, nem is az szja-tövény hatálya alá tartozik, hanem a Ptk. alá, és egyszerű kölcsönszerződést jelent. A Ptk. a kölcsönszerződésre nem ír elő kötelező mértékű kamatmértéket, így a munkáltató által biztosított kölcsön a piacihoz képest kedvezményes kamattal, vagy akár kamatmentesen is adható.

 

Nyitókép: Ján Jakub Naništa / Unsplash

Ingyenes bemutató igénylése

Nézze meg, hogyan működik az Abacus rendszere és győződjön meg Ön is képességeiről!

24 órán belül válaszolunk!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Választott DEMÓ alkalmazás *
Adatkezelés *

Ingyenes bemutató igénylése

Nézze meg, hogyan működik az Abacus rendszere és győződjön meg Ön is képességeiről!

24 órán belül válaszolunk!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Üzenet *
Adatkezelés *

Megközelíthetőség

VT-SOFT iroda címe
1113 Budapest, Karolina út 65.

Tömegközlekedéssel
9-es vagy 109-es busszal a Kolosy térig, onnan az iroda 2 perc séta
19, 17 vagy 41-es villamossal a Kolosy térig, onnan 2 perc séta

Elérhetőségek
Telefon: +36 1 273 3838
E-mail: info@vtsoft.hu

Ajánlatkérés

Amennyiben konkrétan érdeklődik valamely alkalmazásunkkal kapcsolatban, várjuk jelentkezését!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Üzenet *
Adatkezelés *