Keresés
Close this search box.

Megduplázódik, illetve másfélszeresére emelkedik az egyszerűsített foglalkoztatás közterhe

Tartalomjegyzék

A június 4-én megjelent jogszabályváltozás értelmében jelentősen emelkednek július elsejétől az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény szerinti foglalkoztatási jogviszonyoknál a munkáltatók által fizetendő közterhek, és lesz más változás is.

A mezőgazdasági és turisztikai idénymunkáknál megduplázódik az eddigi közteher. Napi ötszáz forint helyett a minimálbér 0,5 százaléka lesz a munkáltató által fizetendő közteher, azaz jelenleg napi ezer forint.

Az alkalmi munkáknál szintén duplázódás jön, ugyanis az eddigi napi ezer forint helyett a minimálbér 1 százaléka lesz a közteher, vagyis júliustól kétezer forint naponta.

A filmipari statiszták alkalmi munkájánál pedig másfélszeresére emelkedik a munkáltató fizetendője. Az eddigi napi négyezer forint helyett a minimálbér 3 százaléka, tehát hatezer forint a fizetendő. Ezzel párhuzamosan másfélszeresére emelkedik a filmipari statisztáknak adható napi bér maximuma is, az eddigi 18 ezer forintról a minimálbér 12 százalékára, 24 ezer forintra növekszik.

Az egyszerűsített munkavállaló nem minősül biztosítottnak, de munkája beleszámít a nyugdíjába.

Mivel emelkedik a munkáltató által (a foglalkoztatás munkáltatói és munkavállalói közterheit is kiváltó) összeg, így a nyugellátás számítási alapja is változik a törvénymódosítás alapján. A mezőgazdasági és turisztikai idénymunkánál naponta a hónap első napján érvényes minimálbér 1,4 százaléka számít be júliustól a nyugdíjba (azaz napi 2800 forint), az alkalmi munkáknál és a filmipari statisztáknál pedig ennek duplája, azaz a minimálbér 2,8 százaléka (5600 forint) lesz a napi nyugdíjalap.

A mezőgazdasági idénymunka lehet

  • növénytermesztési,
  • erdőgazdálkodási,
  • állattenyésztési,
  • halászati,
  • vadászati munka, szólhat
  • a mezőgazdasági termékek anyagmozgatásáról, csomagolásáról (de továbbfeldolgozásáról nem).

A turisztikai idénymunka kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltató tevékenységet végző cégeknél képzelhető el, például

  • idegenvezetés,
  • lovas-, szálláshelyi, tartós szálláshasználati szolgáltatási tevékenység lehet, vagy
  • utazásszervezői, illetve -közvetítő munka.

Mindkét idénymunkánál szabály, hogy a munkavégzés nem lehet több (azonos felek között), mint naptári évente 120 nap. Fontos még, hogy az idénymunka olyan tevékenység kell hogy legyen, amely a munkaszervezéstől függetlenül az év valamely időszakához vagy időpontjához kötődik.

Az alkalmi munka olyan munkaviszony, melyet a munkáltató és a munkavállaló között összesen legfeljebb 5 egymást követő naptári napra, és egy naptári hónapon belül legfeljebb 15 naptári napra, valamint egy naptári éven belül legfeljebb 90 naptári napra létesítettek, határozott időre.

Egyszerűsített módon foglalkoztatható még a NAV tájékoztatója szerint a filmipari statiszta is (FEOR 3711) feltéve, hogy a tevékenysége a filmalkotás elkészítésében kisegítő, pótolható jellegű.

Ingyenes bemutató igénylése

Nézze meg, hogyan működik az Abacus rendszere és győződjön meg Ön is képességeiről!

24 órán belül válaszolunk!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Választott DEMÓ alkalmazás *
Adatkezelés *

Ingyenes bemutató igénylése

Nézze meg, hogyan működik az Abacus rendszere és győződjön meg Ön is képességeiről!

24 órán belül válaszolunk!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Üzenet *
Adatkezelés *

Megközelíthetőség

VT-SOFT iroda címe
1113 Budapest, Karolina út 65.

Tömegközlekedéssel
9-es vagy 109-es busszal a Kolosy térig, onnan az iroda 2 perc séta
19, 17 vagy 41-es villamossal a Kolosy térig, onnan 2 perc séta

Elérhetőségek
Telefon: +36 1 273 3838
E-mail: info@vtsoft.hu

Ajánlatkérés

Amennyiben konkrétan érdeklődik valamely alkalmazásunkkal kapcsolatban, várjuk jelentkezését!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Üzenet *
Adatkezelés *