Keresés
Close this search box.

Hogyan hat egymásra a csed, gyed és a jövedelemként adózó cafeteria?

Tartalomjegyzék

A Cafeteria TREND magazin 2022/02. számában jelent meg írásunk a Táppénz és a jövedelemként adózó cafeteria – Hogyan hatnak egymásra? címmel. A cikkben bérszámfejtési üzletágvezetőnk, Farkasné Gondos Krisztina azt a kérdést járja körbe, hogyan változik a munkavállalók részére adható pénzbeli ellátások összege, ha táppénzben, csecsemőgondozási díjban, gyermekgondozási díjban részesülnek.

Az alábbiakban a cikkből közlünk egy arra vonatkozó részletet, hogy a csed, gyed folyósítása alatt hogyan adható cafeteria:

„A szülési szabadság idejére (továbbiakban CSED), míg a gyermekápolás miatt igénybevehető fizetés nélküli szabadság idejére a gyermek két és fél éves koráig (ikergyermekek esetén hároméves korig) gyermekgondozási díj (továbbiakban GYED) illeti meg a munkavállalót.

A CSED és GYED idejére járó ellátások összegét is – a táppénznél leírtaknál – a személyi jövedelemadó-előleg bevallásához bevallott pénzbeli egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelmet lehet figyelembe venni.

A gyermekek után járó pénzbeli ellátások naptári napi alapjának megállapításánál figyelembe kell venni a bérként adózó cafeteria összegét is. 2021. június 30. napjáig hatályos jogszabály szerint az Ebtv. a következő esetekben zárta ki a CSED folyósítását a jogosult részére a szülési szabadság idejére:

  • ha a munkavállaló teljes keresetét megkapta, vagy
  • ha keresőtevékenységet folytatott.

Nézzük meg, mit jelent a keresőtevékenység! A kérdésre a választ az Ebtv. végrehajtására kiadott 217/1997. (XII.1) kormányrendeletben találjuk meg. A kormányrendelet alapján a keresőtevékenység: Tbj. 6. §-ában végzett személyes közreműködésért kapott pénzbeli egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelem.

Ha megnézzük a két fogalmat, akkor azt látjuk, hogy keresetben csak akkor részesülhet a jogosult, ha keresőtevékenységet folytat, így nem értelmezhető az, hogy nem jár CSED, ha a biztosított a keresetét részben vagy egészben megkapja.

A fent leírtakat átgondolva azt láthatjuk, hogy az Ebtv. 2021. július 1-jétől hatályos rendelkezései letisztultak és már így fogalmaz: „Nem jár csecsemőgondozási díj a biztosítottnak, ha bármilyen jogviszonyban – ide nem értve a nevelőszülő foglalkoztatási jogviszonyt – keresőtevékenységet folytat.”

A jogszabályi változás a jogalkalmazási gyakorlatban változást nem eredményezett, így továbbra is adható a CSED folyósítása mellett bérként viselkedő cafeteria, mivel a jogosult nem folytat keresőtevékenységet.

A csecsemőgondozási díj lejártát követően a gyermekgondozási díj ideje alatt a munkavállaló folytathat keresőtevékenységet, jövedelemben is részesülhet, így a GYED ideje alatt kapott bármely jövedelem nem befolyásolja a folyósítást. Reméljük, hogy a leírtak választ adnak arra a kérdésre, hogy a pénzbeli ellátások folyósítása mellett adható-e a munkavállalók részére cafeteria jogcímen jövedelem.”

A teljes cikket a Cafeteria TREND magazin 2022/02. számában olvashatja el.

Ingyenes bemutató igénylése

Nézze meg, hogyan működik az Abacus rendszere és győződjön meg Ön is képességeiről!

24 órán belül válaszolunk!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Választott DEMÓ alkalmazás *
Adatkezelés *

Ingyenes bemutató igénylése

Nézze meg, hogyan működik az Abacus rendszere és győződjön meg Ön is képességeiről!

24 órán belül válaszolunk!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Üzenet *
Adatkezelés *

Megközelíthetőség

VT-SOFT iroda címe
1113 Budapest, Karolina út 65.

Tömegközlekedéssel
9-es vagy 109-es busszal a Kolosy térig, onnan az iroda 2 perc séta
19, 17 vagy 41-es villamossal a Kolosy térig, onnan 2 perc séta

Elérhetőségek
Telefon: +36 1 273 3838
E-mail: info@vtsoft.hu

Ajánlatkérés

Amennyiben konkrétan érdeklődik valamely alkalmazásunkkal kapcsolatban, várjuk jelentkezését!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Üzenet *
Adatkezelés *