Keresés
Close this search box.

Megújult a NAV adózói felülete: üdv a 21. században!

Tartalomjegyzék

2022 elején megújult a NAV internetes oldala, az adóhatóságnak azonban nem csak a külseje változott meg: az átállással párhuzamosan elindult az új ügyintéző felület, az Ügyfélportál (ÜPO) névre hallgató oldal fokozatosan váltja fel az eddig ismert eBEV-et.

Akárcsak az eBEV, az ÜPO is ügyfélkapus azonosítással érhető el, itt azonban nagyjából véget is érnek a közös pontok a kétezres éveket idéző régi ügyintéző felülettel. Az ÜPO kezdőoldalát, hasonlóan a NAV új honlapjához egyéni igények szerint lehet testre szabni, beállítani. A NAV tájékoztatójában azt is kiemeli,

hogy mobilra optimalizált portálról van szó, amelynek nemcsak akadálymentes verziója van, de teljes tartalma elérhető angolul is.

A kicsinosításnál azonban jóval több történt a felületen: számos, eddig többé-kevésbé bonyolult lekérdezéssel elérhető információ alapértelmezetten jelenik meg a jelszóval védett felhasználói oldalon. Aki például próbálta már elérni adószámláját az eBEV felületen keresztül, annak igen imponáló lehet már az is,

hogy az ÜPO honlapján jelzi, hogy van-e tartozása vagy túlfizetése.

Ha tartozik, könnyen átléphet az Elektronikus Fizetési és Elszámolási Rendszerbe, hogy rendezze, utóbbi esetben pedig egyetlen kattintással lehet átlépni az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásba, ahol a plusz átvezetését vagy kiutalását lehet kérni. Az ÜPO-ról elérhető ONYA-ba természetesen nem csak ebben az esetben lehet könnyen átlépni.

Az oldal természetesen abban segít, hogy ellenőrizzük, mi állhat egy esetleges hiány hátterében. Könnyen elérhetők ugyanis a bevallások is – pontosabban a bevallásoknak az a köre, amelyiket az ONYA-n keresztül lehet online kitölteni –, a lekérdezésen túl pedig ezek javítására, esetleg önellenőrzésre is van mód. Ugyancsak az ONYA-n keresztül elérhető az adatmódosítás lehetősége, ezek a módosítások pedig visszalépve már meg is jeleníthetők az ÜPO-ban. A Google és más szolgáltatók naptáraiba integrálható, személyre szabható adónaptáron túl az időpontfoglalás is elérhető a NAV ügyfélszolgálatain, és azt is könnyen lehet a honlapról ellenőrizni, ha bevallás hiányzik, lekérhetők ugyanakkor igazolások, az adózói minősítés is.

Akinek van képviseleti jogosultsága, a képviselt adózó ügyeit is intézheti akár törvényes képviselőként, például cégtulajdonosként, akár meghatalmazott könyvelőként.

Ha a bejelentkezett felhasználó más adózókat is képvisel, az Ügyfélportál felülete egy lista segítségével biztosítja a megtekinteni kívánt képviselt adózó kiválasztásának lehetőségét.

Az oldal ugyanakkor hasznos lehet azon természetes személyek számára is, akik arra kíváncsiak, rendezett-e társadalombiztosítási jogviszonyuk, mivel a járulékadatokat – így a tételes egészségbiztosítási járulék fizetésére vonatkozó kötelezettséggel kapcsolatos információkat – is el lehet érni az ÜPO alapértelmezett honlapjáról.

Ingyenes bemutató igénylése

Nézze meg, hogyan működik az Abacus rendszere és győződjön meg Ön is képességeiről!

24 órán belül válaszolunk!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Választott DEMÓ alkalmazás *
Adatkezelés *

Ingyenes bemutató igénylése

Nézze meg, hogyan működik az Abacus rendszere és győződjön meg Ön is képességeiről!

24 órán belül válaszolunk!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Üzenet *
Adatkezelés *

Megközelíthetőség

VT-SOFT iroda címe
1113 Budapest, Karolina út 65.

Tömegközlekedéssel
9-es vagy 109-es busszal a Kolosy térig, onnan az iroda 2 perc séta
19, 17 vagy 41-es villamossal a Kolosy térig, onnan 2 perc séta

Elérhetőségek
Telefon: +36 1 273 3838
E-mail: info@vtsoft.hu

Ajánlatkérés

Amennyiben konkrétan érdeklődik valamely alkalmazásunkkal kapcsolatban, várjuk jelentkezését!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Üzenet *
Adatkezelés *