Keresés
Close this search box.

A céges autó tankolásánál most nagyon nem mindegy, ki az üzemben tartó

Tartalomjegyzék

Július 30-tól már csak azok a személyautók tankolhatnak hatósági áron, azaz 480 forintért, amelyeknél a forgalmiba bejegyzett tulajdonos vagy üzembentartó magánszemély.

A forgalmiban a C.1.1-C.1.2 pontban rögzítik a tulajdonos, illetve az üzembentartó vezeték- és keresztnevét. A céges juttatásként adott autó többnyire lízingelt jármű – a tankolás kérdését tehát az dönti el ebben az esetben is, hogy ki az autó üzemben tartója. Úgy tudni, lízingelt autónál az üzemben tartó általában maga a lízingcég (ekkor az autó használója csak piaci áron tankolhat), de elvileg nem kizárt, hogy a használó magánszemély legyen (ekkor lehet hatósági áras a tankolás).

Kiskapuk

A CLB-nél úgy tudják, az új tankolási szabály miatt sokan magánszemélyeknek adnák át üzemeltetésre a céges autójukat (zömében családi kisvállalkozások), hogy továbbra is az olcsóbb, hatósági áras üzemanyagból tankolhassanak. Ez kvázi egy létező kiskapu – zömében családtagnak adják át üzemben tartásra a céges autót, hogy továbbra is a hatósági áras üzemanyagból tankolhassanak. Ez a megoldás az eladásnál olcsóbb (sok lízingelt, részletre vásárolt jármű teljes árát idő előtt, egy összegben kell kifizetni), és gyorsabb is. Hiszen ha hirtelen telítődik a piac, a túlkínálat miatt nem lehet gyorsan, jó árat kapni a kocsikért. Az eladott járművek után az átírási költséget is meg kell fizetni, az üzembentartó átvezetése viszont mindössze pár ezer forintba kerül.

Biztosítások

Érdemes azonban számolni és alaposan megfontolni, körül járni a váltással járó körülményeket, egyebek között nem szabad megfeledkezni az új biztosításról. A váltáskor ugyanis új kötelező – és akinek van, casco – biztosítást kell kötni, ám sokan nem kalkulálnak ezzel. Pedig ez meghatározza a majdani díjat is, hiszen az üzembentartó gépjárművezetői előélete, bonus-malusa befolyásolja a biztosítási díjat. Azt is figyelembe kell venni szakértőjük szerint, hogy a magánszemély által üzemeltetett céges autókra semmiféle költséget nem lehet elszámolni, ez pedig hatással lehet a lízingszerződés áfatartalmára, az alkatrészek árára és a szervizek díjára is. Az alkuszcégnél úgy látják továbbá, hogy a tömeges üzembentartó-váltás miatt annyi egy időben kötött új biztosítás lehet, amelynek összeérhet majd a „fordulója”, ez a helyzet pedig újabb évközi árversenyt, esetleg kampányt generálhat. Szerződéskötés előtt – és később a kgfb-fordulókor is – érdemes tájékozódni az alkuszi portálokon, hogy melyik biztosítónál milyen díjakkal, kedvezményekkel lehet kalkulálni.

Magánautók céges használata

Ami még szintén érdekes lehet az újfajta tankolási rendnél, hogy mi a helyzet, ha a magánautók céges használatánál magánszemélynek a tankolásnál kell egy, a saját nevére szóló számla. (Erre azért lehet szükség, mert úgy tudni, sok munkáltató nem fogadja el az útnyilvántartás alátámasztására elvárt – amúgy szükségtelen – üzemanyag-vásárlást igazoló nyugtát.) A MOL tájékoztatása alapján amennyiben a forgalmiban a magánszemély neve olvasható a C.1 pontban, és a számlát is a magánszemély nevére kérik, abban az eseteben alkalmazható a hatósági ár, azaz 480 forintért kiadható az üzemanyag. Viszont amennyiben a számlát bármilyen cég nevére kérik, akkor már piaci árat alkalmaznak a kutakon.

Mi számít még saját tulajdonban lévő autónak?

A NAV tájékoztatójában azt írja, hogy az szja-törvény szerint saját tulajdonban lévő személygépkocsinak számít a zárt végű lízingbe vett jármű is. Szintén saját tulajdonúnak tekintendő a közeli hozzátartozó tulajdonában lévő, vagy az általa zárt végű lízingbe vett személygépkocsi. Vagyis ezek céges használatára is adható céges költségtérítés. Mint fentebb jeleztük, a lízingelt autóknál attól függ, milyen áron lehet tankolni, hogy ki az üzemben tartó a forgalmiban. És számlát is csak ennek megfelelően lehet kérni, kapni.

Ingyenes bemutató igénylése

Nézze meg, hogyan működik az Abacus rendszere és győződjön meg Ön is képességeiről!

24 órán belül válaszolunk!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Választott DEMÓ alkalmazás *
Adatkezelés *

Ingyenes bemutató igénylése

Nézze meg, hogyan működik az Abacus rendszere és győződjön meg Ön is képességeiről!

24 órán belül válaszolunk!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Üzenet *
Adatkezelés *

Megközelíthetőség

VT-SOFT iroda címe
1113 Budapest, Karolina út 65.

Tömegközlekedéssel
9-es vagy 109-es busszal a Kolosy térig, onnan az iroda 2 perc séta
19, 17 vagy 41-es villamossal a Kolosy térig, onnan 2 perc séta

Elérhetőségek
Telefon: +36 1 273 3838
E-mail: info@vtsoft.hu

Ajánlatkérés

Amennyiben konkrétan érdeklődik valamely alkalmazásunkkal kapcsolatban, várjuk jelentkezését!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Üzenet *
Adatkezelés *