Keresés
Close this search box.

Mehet-e bölcsődébe a gyerek úgy, hogy a gyedet továbbra is kapja a szülő?

Tartalomjegyzék

A rövid válasz az, hogy nem. Kivétel, ha a gyeden lévő szülő dolgozik. De mi a helyzet, ha a gyeden lévőnek éppen nincs munkája, és pont segítség lenne neki a munkakeresésben, ha a gyereket be tudná adni a bölcsődébe? Nézzük a részleteket, illetve a lehetséges áthidaló megoldásokat. 

Gyeden fő szabály szerint a gyermek kétéves koráig lehet az anya (vagy az apa), és a gyeden lévő szülő munkát is vállalhat, ráadásul korlátlanul. Ugyancsak fő szabály szerint nem jár viszont a gyed, ha a gyedre jogosító gyermeket valamilyen napközbeni ellátást biztosító intézménybe (például bölcsődébe) adják be (kivéve, ha valamilyen rehabilitációs intézményről van szó), kivéve ha a gyedre jogosult szülő

  • keresőtevékenységet folytat (mindegy, hogy az csak részmunka, vagy valamilyen vállalkozás-e), illetve
  • tanul (nappali rendszerű oktatásban, szakképző intézményben, felsőoktatásban).

Tehát ha a gyedes szülő dolgozik, vagy tanul, akkor a bölcsis gyerek mellett is megtarthatja a gyedet.

A gyed összege a figyelembe vehető korábbi jövedelem 70 százaléka lehet, de maximum a havi minimálbér kétszeresének 70 százaléka, ami 2023-ban bruttó 324 800 forintot jelenthet. Ebből 15 százalék szja-t, és 10 százalék nyugdíjjárulékot kell levonni, de a családi adó- és járulékkedvezményt is igénybe lehet venni az ellátásra. Így a családi kedvezmény igénybevételétől függően nettóban 243 600 és 324 800 forint közötti összeg lehet a gyed maximuma. Nagyon nem mindegy tehát, hogy a család megtarthatja-e a gyedet , vagy sem, ha a gyerek bölcsibe kerül. Még akkor sem mindegy, ha nem a maximális összegre jogosultak.

Milyen szituációkban merülhet fel, hogy a gyerek bölcsibe kerüljön, és mikor tartható meg mellette a gyed? 

Ha anya gyeden van, és mellette dolgozik, akkor beadhatja a gyereket a bölcsibe, és a gyedre is jogosult marad.

Amennyiben anya gyeden van, de nem dolgozik, akkor például úgy tarthatja meg a gyedet, hogy mielőtt a gyereket bölcsibe adná, jelzi a munkahelyének, hogy visszamenne dolgozni. Ekkor fontos lehet a jó időzítés – az összegyűlt szabadságot akkortól érdemes kivenni, amikor a gyerek bölcsis beszoktatása kezdődik. Jó esetben a szabadság végére beszokik a gyerek a bölcsibe, így anya tud dolgozni, amint lejárt a szabadsága.

Tegyük fel, anya gyeden van, de nem tud visszamenni korábbi munkahelyére dolgozni. Ekkor kell valamilyen megoldást találni, hogy a bölcsis gyerek mellett megmaradhasson a gyedfolyósítás, amíg munkát keres. Amennyiben apa dolgozik, megoldás lehet, hogy az ő nevére átkérik a gyedet – ekkor ugyanis a dolgozó, és közben gyeden lévő apa mellett teljesül a gyedmegtartás feltétele. Anya pedig tud munkát keresni, amíg a kicsi a bölcsiben van. Arra azonban figyelni kell, hogy amíg anya nem talál munkát (akár részmunkaidőset is), addig nem lesz biztosított, és ha ez az állapot 45 napnál tovább tart, fizetni kell utána az egészségügyi szolgáltatási járulékot. A kérdés ebben a helyzetben már csak az, hogy felveszik-e a gyereket a bölcsibe, ha nem dolgozik mindkét szülő.

Ha apa nincs a képben, vagy van, de valamiért nem jogosult a gyedre, akkor nem járható, hogy apai gyed mellett menjen bölcsibe a gyerek, amíg anya munkát keres. Ilyen helyzetben, illetve ha anya éppen munkakeresésben van, és közben tenné be a bölcsibe a gyereket, nem tarthatja meg a gyedet.

Amennyiben anya nem tud visszamenni a munkahelyére dolgozni, vagy nem teljes munkaidőben, akkor egy részmunka is megoldás lehet (lényeg az, hogy biztosított legyen) ahhoz, hogy a bölcsis gyereke mellett a gyedet is megkaphassa.

Tegyük fel, anya a gyed alatt újra szült – ekkor a gyed mellett megkapja a csedet is. (A csed a korábbi bruttó jövedelem 100 százalékával egyenlő, összeghatár nélkül, 15 százalék szja-t kell vonni belőle, és családi adókedvezmény érvényesíthető belőle.) Lehetséges-e, hogy a nagyobbik gyerkőcöt beadja bölcsibe, mialatt a csecsemővel otthon marad, és közben megkapja a csed mellett a gyedet is? Sajnos nem. A szülés után legfeljebb 168 napig járó csed mellett ugyanis nem lehet dolgozni, így az egyszerre cseden és gyeden lévő anya nem tudja teljesíteni a gyedmegtartás feltételét, azaz hogy a bölcsiben lévő gyermeke mellett dolgozzon. Azt meg szintén nem lehet, hogy apa legyen gyeden a nagyobbik gyerekkel, anya meg cseden a kisebbikkel, mert az ellátások egy kézben kell, hogy legyenek. Apa pedig fő szabály szerint nem lehet cseden. (Az apai csed például akkor igényelhető, ha anya meghalt.) Szóval ekkor sem fog menni a bölcsi mellett a gyed megtartása.

Ingyenes bemutató igénylése

Nézze meg, hogyan működik az Abacus rendszere és győződjön meg Ön is képességeiről!

24 órán belül válaszolunk!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Választott DEMÓ alkalmazás *
Adatkezelés *

Ingyenes bemutató igénylése

Nézze meg, hogyan működik az Abacus rendszere és győződjön meg Ön is képességeiről!

24 órán belül válaszolunk!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Üzenet *
Adatkezelés *

Megközelíthetőség

VT-SOFT iroda címe
1113 Budapest, Karolina út 65.

Tömegközlekedéssel
9-es vagy 109-es busszal a Kolosy térig, onnan az iroda 2 perc séta
19, 17 vagy 41-es villamossal a Kolosy térig, onnan 2 perc séta

Elérhetőségek
Telefon: +36 1 273 3838
E-mail: info@vtsoft.hu

Ajánlatkérés

Amennyiben konkrétan érdeklődik valamely alkalmazásunkkal kapcsolatban, várjuk jelentkezését!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Üzenet *
Adatkezelés *