Keresés
Close this search box.

Munka és vállalkozás gyed mellett

Tartalomjegyzék

Az állam különböző eszközökkel segíti a kismamák munkavégzését, ezek az ösztönzők pedig 2021-ben is bővültek.

Természetesen azok is kedvező helyzetben vannak, akik nem munkaviszonyban, hanem egyéni vállalkozóként, vagy betéti társaságban szeretnének bevételt szerezni. Ahogy a munkaviszony, úgy a vállalkozás is elkezdhető vagy folytatható az ettől az évtől csecsemőgondozási díjnak (CSED) nevezett ellátás (más néven szülési szabadság) lejárta után akár rögtön, tehát amikor a gyerek betölti a 169. napját, vagyis fél éves lesz. Ez változást jelent, hiszen korábban meg kellett várni, amíg a gyerek betölti az első életévét, most viszont már bármilyen pénzkereset lehetséges attól a naptól, amikortól – a feltételek teljesülése esetén – jár a gyermekgondozási díj, vagyis a GYED. Kötöttség olyan értelemben sincs, hogy nem kötelező a szülés előtti munkahelyre visszatérni, emellett időbeli korlátja sincs a munkavégzésnek vagy vállalkozásnak.

Munkaviszony gyed mellett

Akik a foglalkoztatást választják, azok tehát akár nyolc órában is végezhetnek munkát, ugyanúgy jár a GYED, mintha nem dolgoznának. A munkáltató emellett szochokedvezményben is részesül, így kedvező is ez a foglalkoztatási forma, ráadásul azok, akik olyan kismamákat foglalkoztatnak, akiknek több gyerekük is van, még több kedvezményre jogosultak. Egy dologra nem árt azonban ügyelni: ha a korábbi munkahelyükre mennek vissza, rájuk eben az esetben nem vonatkozik a felmondási tilalom.

Vállalkozás gyed mellett

Azok, akik inkább vállalkoznak, azoknak érdemes a kisadózók tételes adóját, a katát választaniuk, a vonatkozó jogszabály alapján ugyanis nem kötelesek megfizetni a tételes adót azokban a hónapokban, amikor csecsemőgondozási díjban (CSED), örökbefogadói díjban, gyermekgondozási díjban (GYED), gyermekgondozást segítő ellátásban (GYES), gyermeknevelési támogatásban (GYET) vagy gyermekek otthongondozási díjában, ápolási díjban részesülnek. Akárcsak a munkába állást, úgy a tételes adó nem fizetésére vonatkozó jogosultságukat sem kell jelezniük az adóhatóság felé.

Megéri tehát ezt az adózást választani, hiszen az sem probléma, ha valakinek a jövedelme nem éri el a kata összegét sem. Nem árt azonban vigyázni a nagyobb bevételeknél, mivel ebben az esetben is érvényes az a szabály, hogy ha vállalkozásból szerzett bevétel egy évben meghaladja a 12 millió forintot (vagy havi szinten az egymilliót), akkor az afölötti részt 40 százalékos adó terheli. Ez abban az esetben is előállhat, ha egy gyeden levő katás vállalkozó maga nem végez munkát, de alkalmazottja van. Ráadásul ha ez olyan esetben történik meg, hogy valaki nem fizeti a tételes adót (alapesetben 50 ezer forintot), akkor az értékhatár átlépése esetén ezt a büntetőadót nem is az értékhatár felett, hanem a teljes bevétel után kell megfizetni. Utólag a tételes adót bepótolni nem lehet, viszont akár év közben is lehet választani azt, hogy valaki mégis megfizeti a havi tételes adót.
Még egy dologra nem árt ügyelnie annak, aki a katát választja a gyermekgondozási formák mellett: ebben az esetben ő nem veheti igénybe a családi adókedvezményt, amely a személyi jövedelemadó és a járulékok megfizetése esetén járhat.

Ingyenes bemutató igénylése

Nézze meg, hogyan működik az Abacus rendszere és győződjön meg Ön is képességeiről!

24 órán belül válaszolunk!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Választott DEMÓ alkalmazás *
Adatkezelés *

Ingyenes bemutató igénylése

Nézze meg, hogyan működik az Abacus rendszere és győződjön meg Ön is képességeiről!

24 órán belül válaszolunk!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Üzenet *
Adatkezelés *

Megközelíthetőség

VT-SOFT iroda címe
1113 Budapest, Karolina út 65.

Tömegközlekedéssel
9-es vagy 109-es busszal a Kolosy térig, onnan az iroda 2 perc séta
19, 17 vagy 41-es villamossal a Kolosy térig, onnan 2 perc séta

Elérhetőségek
Telefon: +36 1 273 3838
E-mail: info@vtsoft.hu

Ajánlatkérés

Amennyiben konkrétan érdeklődik valamely alkalmazásunkkal kapcsolatban, várjuk jelentkezését!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Üzenet *
Adatkezelés *