Keresés
Close this search box.

Támogatás vállalkozás alapításához: minden álláskeresőnek jár

Tartalomjegyzék

A koronavírus-járvány miatt sokan veszítették el az állásukat, az ő vállalkozóvá válásukat is segíti egy vissza nem térítendő támogatással az állam.

A támogatási forma azonban nem új: a vállalkozás beindítására, de akár a vállalkozói készségek fejlesztésére is jó ideje kérhető forrás legfeljebb hat hónapos, ösztöndíjhoz hasonló juttatás formájában, amelynek összege a minimálbérnek – méghozzá annak a kiutaláskor hatályos összegének – felel meg.

Az eljárás menete

Az ellátásra a legalább egy hónapja nyilvántartott álláskeresők vagy rehabilitációs járadékban, illetve rehabilitációs ellátásban részesülők jogosultak, abban az esetben, ha igazolják, hogy egyéni vállalkozók, egyéni cég tagjai, gazdasági társaság személyesen közreműködő tagjai vagy mezőgazdasági őstermelők. Az igényléshez tehát szükséges egy vállalkozás alapítása vagy az ahhoz való csatlakozás, amely költségekkel jár ugyan, de még így is megéri kérni a támogatást. Erre az illetékes kormányhivatalban van lehetőség, az igényléskor pedig a kérelmező adatain túl rövid információt kell közölni a tervezett vállalkozással kapcsolatban is.

Az eljárás illetékmentes, és egyéb költségei sincsenek, az összeget pedig a kérelem elfogadása esetén az igénylő a számlájára kaphatja meg. Az ügyintézés határideje nyolc nap, ha hiánytalan a kérelem, ha bizonyos dolgok tisztázásra várnak, akkor a teljes eljárás hatvan napig tarthat. Ha a hivatal elutasít egy kérelmet, fellebbezni korlátozottan lehet, méghozzá arra való hivatkozással, hogy jog- vagy érdeksérelem történt, ennek elbírálására szintén a megyei vagy fővárosi kormányhivatal jogosult. A kérelem elutasítása például abban az esetben fordulhat elő, ha kiderül, a kérelem benyújtásakor már a kérelmező vállalkozó volt, de az is kizáró ok lehet, ha a kérelmet egy olyan tevékenységre kérte valaki, amelyik nem vállalkozás, illetve ha a támogatáshoz bemutatott vállalkozásnak a kérelmező nem lesz személyes közreműködője.

Ha elfogadják a kérelmet

A kérelem elfogadása esetén a hivatal szerződést köt a támogatásról, ennek aláírása előtt be kell igazolni kell a vállalkozás meglétét, például őstermelői igazolvánnyal, társaság esetén cégbírósági végzéssel és társasági szerződéssel, illetve egyéni vállalkozóknál a nyilvántartásba vételről szóló igazolással. Egyéni vállalkozás esetében új vállalkozás alapítását várják el, társas vállalkozásnál nem szükséges az alapítás, az is elegendő, ha valaki csatlakozik egy ilyenhez. A támogatás első napja is ehhez kötődik: az a nyilvántartásba vétel vagy az őstermelői igazolvány kiállításának napja, illetve cégbejegyzés, vagy a közreműködő tagság meglétét bizonyító változás bejegyzésének napja. További feltétel az, hogy a kérelmezőnek ne legyen köztartozása, illetve természetesen meg kell felelni az összeférhetetlenségi és átláthatósági szabályoknak is, akárcsak más költségvetési támogatás esetében.

A támogatást a szerződés aláírása után, a Magyar Államkincstáron keresztül folyósítja a hivatal havonta, utólag. Ha valaki megszegi vagy nem teljesíti a támogatás feltételeit, a pénzt a jegybanki alapkamat kétszeresének megfelelő késedelmi pótlékkal együtt kell visszafizetni a MÁK felé. A támogatásra inkasszót kezdeményezhet az államkincstár, erre a szerződés aláíráskor felhatalmazást kell nyújtani a szervezetnek.

 

Nyitókép: Daria Nepriakhina / Unsplash

Ingyenes bemutató igénylése

Nézze meg, hogyan működik az Abacus rendszere és győződjön meg Ön is képességeiről!

24 órán belül válaszolunk!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Választott DEMÓ alkalmazás *
Adatkezelés *

Ingyenes bemutató igénylése

Nézze meg, hogyan működik az Abacus rendszere és győződjön meg Ön is képességeiről!

24 órán belül válaszolunk!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Üzenet *
Adatkezelés *

Megközelíthetőség

VT-SOFT iroda címe
1113 Budapest, Karolina út 65.

Tömegközlekedéssel
9-es vagy 109-es busszal a Kolosy térig, onnan az iroda 2 perc séta
19, 17 vagy 41-es villamossal a Kolosy térig, onnan 2 perc séta

Elérhetőségek
Telefon: +36 1 273 3838
E-mail: info@vtsoft.hu

Ajánlatkérés

Amennyiben konkrétan érdeklődik valamely alkalmazásunkkal kapcsolatban, várjuk jelentkezését!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Üzenet *
Adatkezelés *