Munkahelymegtartó lehet a cafeteria – ha megvonják, a dolgozók egy rész akár fel is mondhat

A béren kívüli juttatások továbbra is fontos szerepet töltenek be a munkavállalói elégedettségben, derült ki az OTP Pénztárszolgáltató megbízásából készült reprezentatív online kutatásból, amelyben olyan munkavállalókat kérdeztek, akik jelenleg kapnak valamilyen a béren felüli juttatást, cafeteriát.

A kutatásból kiderült még, hogy a munkahely kiválasztásánál, megtartásánál továbbra is a legfontosabb szempont az alapbér, a második és harmadik helyen a munkahely jó megközelíthetősége és a végzendő munka, vagyis a munkakör áll, ezeket követi negyedikként a bér mellett kapott egyéb juttatási csomag tartalma. A kutatás alapján

  • a munkavállalók 37 százaléka számára a munkahelyválasztásnál fontos szempont, hogy legyen megfelelő cafeteriarendszer, míg
  • egynegyedük számára a három legfontosabb szempont egyike a munkahelyválasztás során, hogy legyen megfelelő cafateriarendszer.

De mint kiderült, a cafeteriarendszer nemcsak a munkahelyválasztását befolyásolja, hanem
a dolgozók háromnegyede szerint erősíti a lojalitást, a megbecsültség érzését is.

A dolgozók negyede pedig akár a felmondást is megfontolná, ha megvonnák tőle a juttatást. Vagyis a munkahelyváltás gondolatát ültetheti el a dolgozókban a cafeteria megvonása.

Az is kirajzolódott a felmérés alapján, hogy a béren kívüli juttatások rangsorát továbbra is a Széchenyi pihenőkártya (SZÉP-kártya) uralja, hiszen a juttatásban részesülők 90 százalékának biztosítják a munkahelyen a pihenőkártyás juttatást. Érdekességként még arra is rávilágítottak a kutatás eredményei, hogy a kártyabirtokosok 63 százaléka a SZÉP-kártyával olyan élményre is költött, amire egyébként a fizetéséből nem áldozott volna. Így az értékelés az lett, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben csak még jobban felértékelődik a SZÉP-kártya szerepe, hiszen ez teheti lehetővé, hogy a kikapcsolódás, feltöltődés ne vesszen el a dolgozók számára. Ezzel párhuzamosan pedig a szolgáltatóknak is forgalmat biztosít.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a SZÉP-kártya tulajdonosok jó ha tudják, a zsebek közötti teljes átjárhatóság a jelenleg érvényben lévő szabályok alapján idén december 31-ig él még. Ez azt jelenti, hogy az év végéig bármelyik zsebből (szállás, vendéglátás, szabadidő) lehet költeni bármelyik, a SZÉP-kártyánál megengedett célra.

Hozzátesszük, a boltban viszont már nem lehet élelmiszert vásárolni a kártyákkal, az a lehetőség július elsején megszűnt.

Azzal is érdemes tisztában lenniük a kártyabirtokosoknak, hogy a kormány a költések ösztönzésére új szabályt hozott nem régiben. Korábban a Széchenyi Pihenőkártyánál a feltöltést követő második év május 31-éig használhatták fel a kártyabirtokosok további költségek nélkül az egyenlegüket. Utána a kártyaszolgáltató az ennél régebbi egyenlegekre havonta legfeljebb 3 százalék díjat vonhatott le, ám ezt a lehetőséget a kormány felfüggesztette a veszélyhelyzet lejártát követő 60. napig. Viszont október 6-án megjelent egy új, veszélyhelyzeti kormányrendelet, amely kimondta, hogy:

  • a 2022. október 15-ig feltöltött egyenlegeket csak 2023. május 31-ig használhatják fel költségmentesen a kártyabirtokosok, utána egyszeri, 15 százalékos díjat számíthat fel a kibocsátó ezekre,
  • a 2022. október 15-e utáni feltöltéseknél pedig a legalább 365 nap alatt fel nem használt egyenlegre szintén 15 százalékos egyszeri díjat számíthat fel a szolgáltató, de már egy évben kétszer, március 20-án, és szeptember 20-án. Vagyis egy idei októberi feltöltés után leghamarabb 2024 március 20-án számítható fel ez a díj.

Ezekre a dátumokra érdemes tehát a dolgozóknak figyelniük a jövőben. A szolgáltatók egyébként küldenek is értesítést, mikor milyen határidő jár le.