Keresés
Close this search box.

Nyugdíjasok foglalkoztatása – adózás, járulék, összeghatár

Tartalomjegyzék

A mai munkaerőhiányos környezetben fontos, hogy kik vonhatóak be még a foglalkoztatásba. Jól jöhet ehhez a nyugdíjasok foglalkoztatása, különösen hogy júliustól újabb kör kap járulékmentességet.

Járulékmentesség

2020. július 1-jétől a jelenlegi négy egyéni járulékfajta olvad össze a társadalombiztosítási járulékba: a nyugdíjjárulék (10%), a természetbeni (4%) és a pénzbeli (3%) egészségbiztosítási járulék, valamint a munkaerő-piaci járulék (1,5%). Az új egységes társadalombiztosítási járulék 18,5 százalékos lesz. Ugyancsak július 1-től minden dolgozó nyugdíjast megillet majd a járulékmentesség.

Előzmény, hogy tavaly januártól minden munkaviszonyban foglalkoztatott saját jogú nyugdíjasnál eltörölték az egyéni járulékfizetési kötelezettséget. Jövedelmükből csak személyi jövedelemadót kellett vonni, akárcsak a nyugdíjas szövetkezeteknél dolgozóktól.

Idén júliustól, vagyis a tb-változások után is megmarad a munkaviszonyban dolgozó saját jogú nyugdíjasok ezen kedvezménye, nem kell majd levonni a keresetükből az összevont 18,5 százalékos tb-járulékot sem. Ami újdonság, hogy idén júliustól már nemcsak munkaviszonyban foglalkoztatott nyugdíjasoknak jár majd a járulékmentesség, hanem minden dolgozó nyugdíjasnak, bármilyen jogviszonyban szereznek is keresetet.

A járulékmentesség vonatkozik például az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás keretében foglalkoztatott nyugdíjasokra is, tőlük a jelenlegi 15 százalék helyett júliustól csak 9,5 százalék ekhót vonnak majd le. A közszolgálati nyugdíjasok munkaviszonyos foglalkoztatása szintén járulékmentes lesz. Viszont foglalkoztatásuk továbbra is csak külön engedéllyel lehetséges, és választaniuk kell, hogy a nyugdíjukat veszik fel, vagy pedig a bérüket.

Szociális hozzájárulási adó

A munkáltatók más szempontból is jól járhatnak a nyugdíjasok foglalkoztatásával, 2019-től ugyanis már a Munka Törvénykönyve szerint munkaviszonyban foglalkoztatott saját jogú nyugdíjasokra sem kell nekik megfizetniük a szociális hozzájárulási adót, ami jelenleg 17,5 százalék. Ezen kívül nem kell szochót leróni a kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vagy társas nyugdíjas vállalkozóra, az özvegyi nyugdíjban részesülő olyan egyéni vállalkozóra, aki a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt már betöltötte és a közérdekű nyugdíjas szövetkezetek öregségi nyugdíjban vagy átmeneti bányászjáradékban részesülő tagjára sem.

Kereseti korlát

A nyugdíj melletti munkavégzésnél az öregségi nyugdíjasoknál eddig sem volt kereseti korlát, tavaly júliustól pedig már a nők negyveneseknél sem kellett munkaviszony melletti munkavégzésnél alkalmazni a kereseti korlátot. A kereseti korlátot ugyanis csak azokra a jövedelmekre kell alkalmazni, amelyekre járulékfizetési kötelezettség van. Mivel idén júliustól már semmilyen jogviszonyban nem kell járulékot levonni, így logikus, hogy a negyvenévnyi jogviszony után nyugdíjba vonuló nőknél sem kell semmilyen munkavégzés kapcsán figyelembe venni a kereseti korlátot.

Megmarad viszont a korlátozás azoknál, akik nem klasszikus nyugdíj, hanem korhatár előtti ellátás vagy szolgálati járandóság mellett dolgoznak, mert rájuk nem vonatkozik júliustól a tb-járulékmentesség. Ezért amint eléri az év során a keresetük a havi minimálbér 18-szorosát, azaz idén a 2 millió 898 ezer forintot, a következő hónaptól év végéig szüneteltetni kell számukra az ellátás folyósítását.

Ingyenes bemutató igénylése

Nézze meg, hogyan működik az Abacus rendszere és győződjön meg Ön is képességeiről!

24 órán belül válaszolunk!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Választott DEMÓ alkalmazás *
Adatkezelés *

Ingyenes bemutató igénylése

Nézze meg, hogyan működik az Abacus rendszere és győződjön meg Ön is képességeiről!

24 órán belül válaszolunk!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Üzenet *
Adatkezelés *

Megközelíthetőség

VT-SOFT iroda címe
1113 Budapest, Karolina út 65.

Tömegközlekedéssel
9-es vagy 109-es busszal a Kolosy térig, onnan az iroda 2 perc séta
19, 17 vagy 41-es villamossal a Kolosy térig, onnan 2 perc séta

Elérhetőségek
Telefon: +36 1 273 3838
E-mail: info@vtsoft.hu

Ajánlatkérés

Amennyiben konkrétan érdeklődik valamely alkalmazásunkkal kapcsolatban, várjuk jelentkezését!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Üzenet *
Adatkezelés *