Keresés
Close this search box.

Egyéni vállalkozók: mire érdemes figyelni 2020-ban?

Tartalomjegyzék

Az eva megszűnése után főleg az adminisztrációval kapcsolatosak azok a változások, amelyek az egyéni vállalkozásokat 2020-ban érintik. A legfontosabb ezek közül az, hogy július elsejétől valamennyi, egy másik vállalkozás számára kiállított számláról (függetlenül annak áfatartalmától vagy összegétől) online tájékoztatni kell az adóhatóságot. Ez vonatkozik az áfa alanyaira, de azokra a vállalkozásokra is, amelyek alanyi adómentesek (tehát a katásokat is érinti). 2021 januárjától pedig a jelentési kötelezettség kiterjed azokra a számlákra is, amelyeket magánszemélyek számára állított ki a vállalkozás. (Ebből ered az a könnyebbség, hogy az áfabevallás tervezetét a beérkezett adatok alapján a NAV 2021-től már elkészíti.)

15 helyett 8 nap

Egy másik, szintén július elsejétől érvényes, az online regisztrációtótól nem független szabályváltozás az, hogy mostantól a teljesítést követő 15. nap helyett nyolc napon belül kell kiállítani a számlát – ha ehhez minden alkalommal teljesítési igazolásra van szükség, fontos, hogy ezt a határidőt tiszteletben tartsák a partnerek is.

Bejelentkezés a NAV-nál

A legfontosabb adminisztrációs változás talán az, hogy július elsejétől nem a kormányablakokban kell bejelenteni az egyéni vállalkozói tevékenység megkezdését, vagy az azzal kapcsolatos változásokat, hanem közvetlenül a NAV-nál. A hatósági ellenőrzés ugyan továbbra is a járási (a főváros esetében a kerületi) kormányhivataloknál marad, de az egyéni vállalkozások nyilvántartása június 30-a után már nem a Belügyminisztérium feladata lesz.

Megszűnő vállalkozói igazolványok

Január elsejétől ugyanakkor elveszítik érvényességüket a vállalkozói igazolványok. A zöld lap rég túl van a fénykorán, ma már a működő egyéni vállalkozásoknak alig harmada rendelkezik a 2010 óta egyébként nem is kötelező igazolvánnyal. A megszűnéshez kapcsolódóan azok, akiknél még van ilyen, március 1-jéig kötelesek postai úton vagy személyesen leadni a helyi kormányablakban. Ha ezt nem teszik meg, a hatóság automatikusan határozattal visszavonja ezeket. Ebből következik, hogy azok, akik eddig az igazolvány számát tüntették fel a számlájukon, mostantól az egyéni vállalkozói nyilvántartási számukat kötelesek ráírni.

Egyszemélyes kft-k

Az eva ugyan megszűnt 2020-től, lett azonban egy új lehetőség: az egyéni vállalkozóról és egyéni cégről szóló törvénybe 2019 júliusától került be egy passzus, amely alapján a működő egyéni vállalkozások egyszemélyes kft-vé alakulhatnak át. Az új cég az egyéni vállalkozás jogutódjának számít majd, ám társaságként adózik, és a cégbíróság hatálya alá tartozik. Mivel társaságokról van szó, az adófizetés szempontjából nem az szja-törvény hatálya alá tartoznak az átalakuló vállalkozásokegy ilyen lépést követően, hanem a társasági adóról és osztalékadóról szóló jogszabály vonatkozik rájuk. A változás az egyéni vállalkozás lezárását jelenti, annak minden kötelezettségével. Például leltárt kell készíteni az eszközökről, illetve az induló egyszemélyes kft. számára nyitómérleg-tervezetet, amelyet könyvvizsgálónak is ellenőriznie kell. Ezen túl tájékoztatni kell a vállalkozás foglalkoztattjait a változásról és a továbbfoglalkoztatásról – áll a törvényben.

Fontos, hogy a kft-ben alapításkor csak az egyéni vállalkozó vehet részt, és ő is csak abban az esetben, ha éppen nem szünetelteti a tevékenységét. A vállalkozó a bejegyzést követő öt évig nem is létesíthet újabb egyéni vállalkozást, ugyanakkor más gazdasági társaságban nem vállalhat korlátlan felelősséggel járó vezető tisztséget. És arról sem szabad megfeledkezni, hogy az alapítás nem teszi lejárttá az egyéni vállalkozóval szemben fennálló kötelezettségeket, azokért a vállalkozó – és a korlátolt felelősségű társaság a törvény szerint elévülési időn belül korlátlanul és egyetemlegesen felel.

Ingyenes bemutató igénylése

Nézze meg, hogyan működik az Abacus rendszere és győződjön meg Ön is képességeiről!

24 órán belül válaszolunk!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Választott DEMÓ alkalmazás *
Adatkezelés *

Ingyenes bemutató igénylése

Nézze meg, hogyan működik az Abacus rendszere és győződjön meg Ön is képességeiről!

24 órán belül válaszolunk!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Üzenet *
Adatkezelés *

Megközelíthetőség

VT-SOFT iroda címe
1113 Budapest, Karolina út 65.

Tömegközlekedéssel
9-es vagy 109-es busszal a Kolosy térig, onnan az iroda 2 perc séta
19, 17 vagy 41-es villamossal a Kolosy térig, onnan 2 perc séta

Elérhetőségek
Telefon: +36 1 273 3838
E-mail: info@vtsoft.hu

Ajánlatkérés

Amennyiben konkrétan érdeklődik valamely alkalmazásunkkal kapcsolatban, várjuk jelentkezését!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Üzenet *
Adatkezelés *