Keresés
Close this search box.

Adókedvezmények fiataloknak – az szja-mentesség és azon túl

Tartalomjegyzék

Már a minimálbér esetén is havi 30 ezer forintos előnyt jelent a 25 év alattiak számára az, hogy januártól nem kell megfizetniük jövedelmük után a személyi jövedelemadót. A fiatalok jövedelmi helyzetével kapcsolatban azonban nem ez az egyetlen ösztönző a vállalkozások számára. Megnéztük, milyen előnyöket tartogat a fiatal kor a munkavállalók, a munkáltatók és a vállalkozók számára.

Nézzük először a már említett szja-mentességet!

Az szja-törvény rendelkezései alapján a január 1-jétől élő rendszerben azok, akik még nem töltötték be a 25. életévüket, mentesülnek a személyi jövedelemadó megfizetése alól. A mentességnél két fontos kitétel van:

1. A 2021. december 31-e után elszámolt, az összevont adóalap alá tartozó, a szja-törvényben meghatározott jövedelmekre vonatkozik, vagyis például

  • a munkabért, táppénzt, megbízási, felhasználási szerződés alapján járó kifizetést érinti,
  • egyéni vállalkozók esetében adómentes lehet a vállalkozói kivét vagy az átalányban megállapított jövedelem, illetve
  • az őstermelők is számíthatnak a kedvezményre egyébként adóköteles jövedelmük után.

Nem jár azonban mentesség az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelem után, és az elkülönülten adózó jövedelmekre sem vonatkozik.

2. A másik kitétel az, hogy van egy felső határa. Utóbbi azt jelenti, hogy az adóalapból legfeljebb a tárgyévet megelőző (most a 2021-es) júliusban regisztrált átlagfizetés (433 700 forint) vonható le – magyarul legfeljebb az átlagfizetésnek megfelelő összeg után nem kell megfizetni az adót. Ez azt jelenti, hogy 2022-ben havonta maximálisan 65 055 forint adót nem kell megfizetnie a 25 év alattiaknak.

A kedvezmény automatikus, hacsak valaki nem nyilatkozik arról, hogy azt ne vegye figyelembe a munkáltatója. Ennek azért lehet jelentősége, mivel a több helyről szerzett jövedelmek összeadódnak, és meghaladhatják a kedvezményre jogosító értékhatárt – erre ügyelnie kell természetesen annak is, akik maga után fizeti az szja-t.

A 25 évesek munkába állását más módon is segíti az állam

Az szja-mentességen túl nem kell megfizetni a szociális hozzájárulási adót sem bizonyos esetekben. A szocho-törvény alapján ilyen eset, ha nappali tanulmányai mellett iskolaszövetkezen keresztül vállal munkát, 25 év alatt akkor sem, ha szünetelteti a hallgatói jogviszonyát. Nem kell szochót fizetni a szakképzési munkaszerződés, tanulószerződés vagy hallgatói munkaszerződés alapján foglalkoztatott alkalmazottak után sem.

Ha a szerződésben álló dolgozók szakmai vizsgát tettek, azt követően a korábban – legalább hat hónapos szerződés alapján – igénybe vett adókedvezmény 20 százaléka jár a szocho-törvény alapján.

Szintén a fiatalokat érinti a munkaerőpiacra lépők után érvényesíthető adókedvezmény a szocho után

A munkaerőpiacra lépőnek az számít, aki a foglalkoztatás kezdetének hónapját megelőző 275 napon belül legfeljebb 92 napig rendelkezett biztosítási kötelezettséggel járó munkaviszonnyal, vagy egyéni, netán társas vállalkozói jogviszonnyal. Ebbe a körbe a csed, gyed, gyes, vagy más anyasági ellátás ebbe nem tartozik bele, ahogy a közfoglalkoztatás sem. Ez az adókedvezmény a foglalkoztatás első évében a kifizetés teljes összegére vonatkozik, míg a harmadik évben legfeljebb a minimálbér után fizetendő szocho 50 százalékára rúg. Független viszont attól, valaki a három év alatt hány helyen adózik – annak mértékét az érvényesítési időszak határozza meg. (Abban az esetben is, ha nem folyamatos a foglalkoztatása.)

Ingyenes bemutató igénylése

Nézze meg, hogyan működik az Abacus rendszere és győződjön meg Ön is képességeiről!

24 órán belül válaszolunk!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Választott DEMÓ alkalmazás *
Adatkezelés *

Ingyenes bemutató igénylése

Nézze meg, hogyan működik az Abacus rendszere és győződjön meg Ön is képességeiről!

24 órán belül válaszolunk!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Üzenet *
Adatkezelés *

Megközelíthetőség

VT-SOFT iroda címe
1113 Budapest, Karolina út 65.

Tömegközlekedéssel
9-es vagy 109-es busszal a Kolosy térig, onnan az iroda 2 perc séta
19, 17 vagy 41-es villamossal a Kolosy térig, onnan 2 perc séta

Elérhetőségek
Telefon: +36 1 273 3838
E-mail: info@vtsoft.hu

Ajánlatkérés

Amennyiben konkrétan érdeklődik valamely alkalmazásunkkal kapcsolatban, várjuk jelentkezését!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Üzenet *
Adatkezelés *