Keresés
Close this search box.

Itt a home office jogszabály – hogyan változik az otthoni munkavégzés szabályozása?

Tartalomjegyzék

Bár az otthoni munkavégzés nem újdonság, nagyobb mértékben a koronavírus-járvány kezdete óta terjedt el Magyarországon is. A home office szabályozása ennek ellenére mostanáig váratott magára, az Országgyűlés 2021 decemberében fogadott el erről átfogó jogszabályt.

A szabályozás a veszélyhelyzettel összefüggő szabályozási kérdésekről szóló salátatörvénybe került be, ez alapján pedig annak lejárta után épül be elsősorban a Munka törvénykönyvébe. Vagyis nem önálló jogszabály született, hanem a távmunkavégzésről szóló ideiglenes intézkedéseket szentesítették olyan módon, hogy az igazodjon az elmúlt időszakban megszokott – és szakértők szerint a világjárvány után sem eltűnő – home office-hoz.

Az új szabályok alapján távmunkának minősül az, ha egy munkavállaló munkáját a munkaidő egy részében vagy egészében a munkáltató telephelyétől távol végzi. Az egyszerűsítés azt jelzi, hogy nem csak számítógépes munkáról lehet szó. Abban azonban nincs változás, hogy a távmunkavégzésről a munkaszerződésben meg kell állapodni. Ha távmunkavégzésről állapodnak meg a felek, akkor a dolgozónak biztosítani kell minden olyan tájékoztatást, amelyet más munkavállalóknak.

Ugyancsak lehetővé kell tenni, hogy a távmunkában dolgozó kapcsolatot tarthasson a kollégáival, illetve hogy beléphessen a munkahelyére, ám – ha a felek arról nem egyeznek meg másképp – ott legfeljebb a munkanapok egyharmadában végezheti a munkáját. A fennmaradó kétharmad munkaidőben a munkavégzés természetesen nem csak otthon történhet, hanem bárhol.

Ennek is vannak azonban feltételei, amelyeket már a Munkavédelmi törvény módosításával határoztak meg. E szerint a munkát saját munkaeszközzel is lehet a megállapodás alapján végezni, ám a munkáltató kockázatértékelést köteles végezni, hogy meggyőződjön az eszköz biztonságosságáról – ha szükséges ehhez a munkáltatója vagy megbízottja beléphet „a munkavégzési helyként szolgáló ingatlan” területére kockázatértékelés, balesetvizsgálat és a munkakörülmények ellenőrzése céljából. A törvény arra is kitér, hogy a munkavállaló nem változtathatja meg a munkavégzés helyét. Az ellenőrzés azonban csak bizonyos esetekben válhat indokolttá, de nem kötelező, elegendő írásos tájékoztatás is a biztonságos munkavégzés feltételeiről.

Ezen túl fontos az is, hogy a törvény szerint

a munkáltató utasítási joga a munkavállaló által ellátandó feladatok meghatározására terjed ki.

Ez komoly szabadság lehet, ám nem jelent automatikusan kötetlen munkaidőt, csak akkor, ha a felek azt is kikötik a szerződésben. A munkavégzés ellenőrizhető ráadásul, „számítástechnikai eszközön keresztül” – szól a jogszabály.

Az otthon dolgozók számára lehetőség van a rezsi elszámolására is, ez a mindenkori minimálbér 10 százalékának megfelelő összeg erejéig átalányként, vagyis számla nélkül. Ez ebben az évben tehát legfeljebb havi 20 ezer forintos rezsiátalányt jelenthet – ennél magasabb összeg is elszámolható, de csak számla ellenében. Mindkettő azonban csak akkor lehetséges, ha a munkavállaló másként nem számolja el a távmunkavégzéssel kapcsolatba hozható költségeit – és semmilyen esetben sem kötelező.

 

Nyitókép: Jenny Ueberberg / Unsplash

Ingyenes bemutató igénylése

Nézze meg, hogyan működik az Abacus rendszere és győződjön meg Ön is képességeiről!

24 órán belül válaszolunk!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Választott DEMÓ alkalmazás *
Adatkezelés *

Ingyenes bemutató igénylése

Nézze meg, hogyan működik az Abacus rendszere és győződjön meg Ön is képességeiről!

24 órán belül válaszolunk!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Üzenet *
Adatkezelés *

Megközelíthetőség

VT-SOFT iroda címe
1113 Budapest, Karolina út 65.

Tömegközlekedéssel
9-es vagy 109-es busszal a Kolosy térig, onnan az iroda 2 perc séta
19, 17 vagy 41-es villamossal a Kolosy térig, onnan 2 perc séta

Elérhetőségek
Telefon: +36 1 273 3838
E-mail: info@vtsoft.hu

Ajánlatkérés

Amennyiben konkrétan érdeklődik valamely alkalmazásunkkal kapcsolatban, várjuk jelentkezését!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Üzenet *
Adatkezelés *