Keresés
Close this search box.

Céges szemüvegvásárlás, akár karácsonyra is

Tartalomjegyzék

Talán nem minden dolgozó tudja, de a munkavégzéshez szükséges szemüveg költségeiből a munkaadónak is ki kell vennie a részét. És a monitor előtt munkavégzéshez nem árt egy spéci szemüveg.

Az úgynevezett Computer Vision Syndrome (CVS) tünetei között ugyanis szerepel, hogy nehezebb lehet távoli tárgyakra fókuszálni, szemszárazság és gyakori fejfájás is előfordulhat. A CVS elkerülése érdekében pedig hasznos, ha a monitor előtti munkavégzéshez kékfényszűrős szemüveget viselünk.

Ide tartozik, hogy a Munka Törvénykönyve úgy rendelkezik, a munkaadónak kötelessége biztosítani az éleslátás feltételeit, a komfortos munkavégzést. Ennek eleget tehet a monitorszűrő szemüveg, vagy ha az illető már eleve szemüveges, akkor a dioptriás szemüvegre felvitt szűrőréteg. A törvény azonban nem szab meg konkrét határt, hogy milyen értékű szemüvegre tarthat igényt a dolgozó, milyen gyakorisággal, és mennyit számolhat el adómentesen a foglalkoztató. Az általános tapasztalat szerint a cégek dolgozónként átlagosan 30 ezer forintban szabják meg az értékhatárt.

A cégek különböző hozzáállással kezelik kötelezettségüket.

Van, hogy házon belül összegyűjtik a monitorszűrő szemüvegekre vonatkozó igényt, és így adják le a rendelést, kampányszerűen. De szerződhetnek is olyan szolgáltatóval, aki a vizsgálattól a rendelésig áll a munkatársak rendelkezésére, és ezt meghatározott összeggel támogatja a cég. Végezetül pedig vannak azok a cégek, amelyek szabályzatban rögzítik a feltételeket, de azt a dolgozókra bízzák, hogy melyik szalonból hoznak végül számlát, amit – ha megfelel a feltételeknek – elszámolnak.

Azt tanácsolják, hogy mielőtt a munkaadó nekilátna egy belső szabályzat kidolgozásának, érdemes beleásni magát a részletekbe. Például, hogy a munkáltató felelőssége akkor áll fenn, amennyiben az alkalmazott napi 4 óránál többet tölt el a számítógép monitorja előtt. A monitor kifejezetten irodai számítógépet jelent, nem bármilyen kijelzőt, így a juttatásból kiesnek azok, akik gépjármű-vezetőként vannak foglalkoztatva, vagy többségében mobil eszközt – például raktári vonalkódolvasót – használnak a munkájuk során. Nem feltétel viszont, hogy valóban irodában használjuk a gépet, így az otthoni munkavégzés során bámult laptop-képernyő is „ér”.

A dioptria nélküli monitorszűrő szemüveg alapesetben térítendő, azonban friss szabály szerint ezt is szakorvossal kell felíratni.

Az amúgy is szemüveget viselő munkavállalóknál fontos szabály, hogy kétévente ismétlődő látásvizsgálaton kell részt venniük, és általában két év után válik újra téríthetővé egy új szemüveg. Erre nagy cégek esetén az üzemorvos – vagy ezt a feladatkört ellátó szerződött szolgáltató – adhat beutalót. Ha látásromlást észlel a dolgozó, és ezt vizsgálati úton, „recepttel” igazolja, akkor kell a munkaadónak a meghatározott értékhatárig a szemüvegvásárlást megtéríteni. Kivételek természetesen itt is akadnak, így például nem téríthető meg azok számára a szemüveg, akik kontaktlencsét hordanak – hiszen nekik továbbra is a „nullás” szűrőszemüveg javallott. Ebbe a körbe tartoznak azok is, akik bifokális, progresszív, vagy munkaprogresszív, illetve fényre sötétedő többfókuszú lencsével ellátott szemüveget viselnek.

Milyen adóvonzata van a céges szemüvegjuttatásnak?

Egy másik fontos kérdéskör, hogy van-e adóvonzata a céges szemüvegjuttatásnak, vagy adómentes költség-e, és hogy milyen gyakran adható. Mivel a szemüveg ebben az esetben védőszemüvegnek számít, ezért a munkaadók adómentesen téríthetik meg, és az áfaköteles tevékenységekhez használt munkavédelmi szemüvegek előzetesen felszámított áfája levonásba helyezhető, ezzel is a költségeket csökkentve. A védőszemüvegeknél viszont a szem védelme a lencsékben rejlik, ezért a kifizetés csak a lencsék költségeire vonatkoztatható.

Számla, recept, igazolás

Akár az alkalmazottra szabott munkaköri leírás, akár az általános belső szabályzat lehet az, amelyben a munkaadó rögzíti, hogy ki jogosult támogatásra és a szemüveget mekkora értékben térítik meg részére. Az elszámoláshoz a látásvizsgálat eredményét is csatolni kell a számla mellé. A látásvizsgálatról szóló igazolás abban az esetben fogadható el, ha szemész orvos aláírja és pecsétjével hitelesíti. Az említett nullás szemüvegek esetében ugyan nincsen szükség látásvizsgálatra, de a szemüveg ára csak szakorvosi recepttel megtéríthető. A számlán szerepeltetni kell a munkáltató adatait, az adószámát és érdemes a munkavállaló nevét is ráírni.

Fontos, hogy nem lehet halmozni a kedvezményeket, így a védőszemüveg ellenértékét nem lehet szép-kártyával vagy egészségpénztári kártyával kiegyenlíteni, hiszen a számlákat eleve a munkáltató nevére kell kiállítani.

Az elkészült számlákat minden esetben le kell ellenőrizni, különös tekintettel a dioptriára, amelynek meg kell egyeznie a látásvizsgálati papíron feltüntetett dioptriával. Így zárható ki, hogy a maguknak igényelt szemvizsgálattal egy rokonnak rendelt szemüveget fedeztessenek a dolgozók.

forrás
nyitó kép: Alexander Plonskij / Unsplash

Ingyenes bemutató igénylése

Nézze meg, hogyan működik az Abacus rendszere és győződjön meg Ön is képességeiről!

24 órán belül válaszolunk!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Választott DEMÓ alkalmazás *
Adatkezelés *

Ingyenes bemutató igénylése

Nézze meg, hogyan működik az Abacus rendszere és győződjön meg Ön is képességeiről!

24 órán belül válaszolunk!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Üzenet *
Adatkezelés *

Megközelíthetőség

VT-SOFT iroda címe
1113 Budapest, Karolina út 65.

Tömegközlekedéssel
9-es vagy 109-es busszal a Kolosy térig, onnan az iroda 2 perc séta
19, 17 vagy 41-es villamossal a Kolosy térig, onnan 2 perc séta

Elérhetőségek
Telefon: +36 1 273 3838
E-mail: info@vtsoft.hu

Ajánlatkérés

Amennyiben konkrétan érdeklődik valamely alkalmazásunkkal kapcsolatban, várjuk jelentkezését!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Üzenet *
Adatkezelés *