Keresés
Close this search box.

Havi 100 ezer forintot is jelenthet a céges autó a dolgozónak

Tartalomjegyzék

A vállalatok és a munkavállalók körében továbbra is népszerű cafeteriaelem a cégautó, amelyet a legtöbb esetben a dolgozók magáncélra is használhatnak. Mivel gyártói oldalról a pandémia okozta alkatrészhiány miatt továbbra is áremelkedés várható az autópiacon, a vállalati autó, mint munkáltatói juttatás még inkább felértékelődhet a dolgozók körében. A munkaadói bérterhekhez képest ráadásul a cégautót terhelő adók és költségek is kedvezőbbek lehetnek, így vállalati oldalról is jobban megérheti a cégautó-juttatás.

Egy középkategóriás autó beszerzése jelenleg még használtan is több millió forint, az ehhez kapcsolódó havi fenntartási költségek – finanszírozási díj, szerviz, gumiabroncs, biztosítások, útdíjak, üzemanyag – pedig havi szinten akár a 100 ezer forintot is meghaladhatják. Vagyis ha az autót céges juttatásként kapja a dolgozó (és minden költséget a munkáltató áll), az akár 100 ezer forint megtakarítást jelenthet a munkavállalónak. A magáncélra is használható cégautó, mint juttatás éppen ezért egyre jobban felértékelődik: azon kívül, hogy jelentős jövedelem-kiegészítést jelent, a munkavállalói élmény növelésében is szerepet játszik, így hozzájárulhat a munkaerő megtartásához is.

Adózási szempontból is előnyös lehet a munkáltatónak cégautót adni, hiszen bár a munkaadói járulékok csökkentek az elmúlt években (helyesebben a szociális hozzájárulási adó évről-évre csökkent, a szakképzési hozzájárulás pedig idén januártól megszűnt), a cégautót terhelő adók és egyéb költségek még így is lényegesen kedvezőbbek lehetnek. Hogy 2022-ben mennyi a cégautó adója, arról a NAV 31. számú információs füzetében található információ (egyéb adónemek és kötelezettségek címszó alatt). A fizetendő cégautóadó függ a hajtómotor teljesítményétől, és a környezetvédelmi besorolástól, összege havi 7700 és 44 ezer forint között lehet, és le lehet belőle vonni a befizetett gépjárműadót. A cégautó magáncélú használata pedig adómentes juttatás.

A nagy mobilitást igénylő munkaköröknél egyértelműen, de más pozíciókban is jobban megérheti magasabb fizetés helyett céges autót adni, amennyiben ezt a dolgozó is igényli.

Tipp: A cégek számára a legköltséghatékonyabb megoldás jelenleg a tartós bérlet, vagy más néven operatív lízing. Az autó után fizetett bérleti díjak ebben a konstrukcióban fixek, és minden, a gépjárműhasználattal kapcsolatos költséget tartalmaznak. A flottához kapcsolódó költségek jól tervezhetőek, a flottakezelő pedig rengeteg feladatot levesz a vállalkozásokról, így azok a saját tevekénységükre tudnak fókuszálni.

Tipp: Már a flotta összeállításánál és a flottaszabályzat kialakításánál is érdemes lehet szakértő segítségét igénybe venni, aki az autóparkot a vállalat céljainak megfelelően optimalizálni tudja, figyelembe véve a járműhasználat célját, a havi futott kilométerek számát, a cég CO2-kibocsátással kapcsolatos törekvéseit vagy a HR szempontokat.

Egyre több cég választ flottájába elektromos autót. Ezek a járművek az elmúlt években sokat fejlődtek mind hatótávolságuk, mind felszereltségük, funkcionalitásuk szempontjából. Azok a vállalatok, amelyek elsősorban városi használatra bérelnek cégautót – pl. csomagkiszállítók, taxis társaságok – egyre gyakrabban döntenek az e-autók mellett. Az elektromos járművek fenntartása továbbra is kedvező, hiszen a zöldrendszámos járművek után semmilyen adóterhet nem kell fizetni.

Ingyenes bemutató igénylése

Nézze meg, hogyan működik az Abacus rendszere és győződjön meg Ön is képességeiről!

24 órán belül válaszolunk!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Választott DEMÓ alkalmazás *
Adatkezelés *

Ingyenes bemutató igénylése

Nézze meg, hogyan működik az Abacus rendszere és győződjön meg Ön is képességeiről!

24 órán belül válaszolunk!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Üzenet *
Adatkezelés *

Megközelíthetőség

VT-SOFT iroda címe
1113 Budapest, Karolina út 65.

Tömegközlekedéssel
9-es vagy 109-es busszal a Kolosy térig, onnan az iroda 2 perc séta
19, 17 vagy 41-es villamossal a Kolosy térig, onnan 2 perc séta

Elérhetőségek
Telefon: +36 1 273 3838
E-mail: info@vtsoft.hu

Ajánlatkérés

Amennyiben konkrétan érdeklődik valamely alkalmazásunkkal kapcsolatban, várjuk jelentkezését!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Üzenet *
Adatkezelés *