Keresés
Close this search box.

Hogyan segíti az állam az ukrajnai háború elől menekülők foglalkoztatását?

Tartalomjegyzék

Az ukrajnai munkavállalók jelenléte a magyar munkaerőpiacon nem újdonság, ám a háború, mint sok más téren, itt is merőben más helyzetet teremtett: a megszokott eljáráshoz képest sokan menekültként próbálnak megélhetést szerezni, ennek a feltételei eddig nem álltak fenn. Március elején ennek megfelelően több kormányrendeletet is elfogadott a kormány, segítve a háború elől menedéket keresők könnyebb beilleszkedését, az őket alkalmazó vállalkozások dolgát egyaránt.

A jogszabályok alapja az az uniós rendelkezés, amely az Ukrajnából menekülők jogi státuszát határozza meg. A magyarországi helyzet azonban speciális, mivel munkáltatói bejelentés alapján a magyar állampolgársággal nem rendelkező Ukrajnából érkezők engedély kibocsátása nélkül is vállalhattak eddig munkát – a menedékesek esetében azonban a munkavállalás engedélyköteles volt. Ezt a Kormány 86/2022. (III. 7.) Korm. rendelete oldotta fel. A jogszabály alapján a 2022. február 24-e (vagyis a háború kitörésének napja) előtt Ukrajnában élő ukrán, vagy nemzeti védelemben részesülő harmadik országbeli állampolgárok, illetve hontalanok, vagy az előbbi kategóriába tartozók családtagjai egyfelől jogosultak orvosi ellátásra, másfelől Magyarország területén engedélymentesen jogosultak munkát vállalni, akár munkaerő-kölcsönzés keretében, sőt, a menedékeseket a közfoglalkoztatás körébe is be lehet vonni.

A foglalkoztatásnak azonban vannak feltételei

Az engedélymentesség – mint általában – azokra a foglalkozásokra vonatkozik, amelyek a harmadik országbeli állampolgárok magyarországi foglalkoztatásáért felelős miniszter (a pénzügyminiszter) erről szóló közleményében szerepelnek. Ennek a listának az aktuális változata a Hivatalos Értesítő 2018. június 11-i számában érhető el. A dolgozók bejelentésekor az irányadó a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló, 2007. II. törvény 71. §-a, ez többek között azt írja elő, hogy a foglalkoztatás megkezdését öt napon belül be kell jelenteni az idegenrendészeti hatóságnak.

Néhány nappal később, a 96/2022. (III. 10.) Kormányrendeletben a kormány az ukrajnai háború elől menekülők munkába állásának segítéséről is rendelkezett. Ez alapján támogatást nyújt az állam azok esetében, akik a háború elől érkeztek, ukrán állampolgárok, illetve ukrán-magyar kettős állampolgárok, és őket Magyarország területén határozott vagy határozatlan időre, legalább húsz órában foglalkoztatják. A támogatást a munkaadó kérelmezheti, természetesen akkor, ha megfelel az egyéb, a munkaadói támogatások igénybevételére vonatkozó előírásoknak is. Ilyen az, hogy magyarországi székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel rendelkező gazdasági társaság legyen, ugyanakkor megfelel a munkaerő-piaci programban meghatározott feltételeknek, vagyis nem áll felszámolás alatt, és rendezettek a munkaügyi kapcsolatai.

A kérelmet a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat honlapján közzétett formanyomtatványokon, a foglalkoztatás helye szerint illetékes kormányhivatal felé kell benyújtani. A kormányhivatal nyolc munkanapon belül dönt az ügyben. A támogatást a jogviszony idejére, de legfeljebb tizenkét hónapra lehet biztosítani, ez egy alkalommal, legfeljebb újabb tizenkét hónapra hosszabbítható meg.

A támogatás folyósítása

A támogatást a munkaadó részére, havonta és utólag folyósítja az állam, a pénzt csak a munkavállaló lakhatási és utazási költségeinek biztosítására lehet fordítani. A támogatás mértéke munkavállalónként, havonta a lakhatási és utazási költségek 50 százaléka lehet, ami nem haladhatja meg munkavállalónként a 60 ezer forintot, illetve a vele egy háztartásban élő kiskorú gyermekek után gyermekenként járó további 12 ezer forintot. (Ha mindkét szülőnek ugyanaz a munkaadója, a gyerekek után járó támogatás egyszer adható.) A rendelet azt is előírja, hogy a lakhatás és közlekedés támogatás által nem biztosított részét felerészben kell a munkáltatónak állnia, akinek természetesen vállalnia kell, hogy a támogatás fejében gondoskodik az érintettek „megfelelő körülmények között történő szálláshelyének, a munkába járás szervezett körülmények között történő biztosításáról”.

A támogatás köztehermentes, ugyanakkor, egy másik rendelet alapján a szállásadók nem kötelesek idegenforgalmi adót fizetni az ukrajnai háború elől menekülők elszállásolása esetén. Az állam támogatja azokat az önkormányzatokat is, amelyek elhelyezést biztosítanak a menekülők számára, ez naponta és ellátottanként 4000 forint lehet.

Ingyenes bemutató igénylése

Nézze meg, hogyan működik az Abacus rendszere és győződjön meg Ön is képességeiről!

24 órán belül válaszolunk!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Választott DEMÓ alkalmazás *
Adatkezelés *

Ingyenes bemutató igénylése

Nézze meg, hogyan működik az Abacus rendszere és győződjön meg Ön is képességeiről!

24 órán belül válaszolunk!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Üzenet *
Adatkezelés *

Megközelíthetőség

VT-SOFT iroda címe
1113 Budapest, Karolina út 65.

Tömegközlekedéssel
9-es vagy 109-es busszal a Kolosy térig, onnan az iroda 2 perc séta
19, 17 vagy 41-es villamossal a Kolosy térig, onnan 2 perc séta

Elérhetőségek
Telefon: +36 1 273 3838
E-mail: info@vtsoft.hu

Ajánlatkérés

Amennyiben konkrétan érdeklődik valamely alkalmazásunkkal kapcsolatban, várjuk jelentkezését!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Üzenet *
Adatkezelés *