Keresés
Close this search box.

Mi várható 2021-ben cafeteriában?

Tartalomjegyzék

Bár a cafeteria-szabályok nem változnak, a szociális hozzájárulási adó járványhelyzet miatti időleges elengedése (a Széchenyi Pihenőkártyánál), valamint hosszabb távon is csökkentett mértéke miatt a BDO Magyarország elemzése szerint 2021-ben összességében némileg magasabbak lehetnek a kifizetett cafeteria-juttatások, mint 2020-ban.

SZÉP-kártya

A SZÉP-kártya adóelőnye miatt várhatóan továbbra is kiugró népszerűségnek örvend, és a készpénzbeli juttatás második helyét sem veszi át más cafeteria-elem.

2020 egyértelműen a SZÉP-kártya éve volt: a cég cafeteria-tanácsadási szolgáltatását igénybe vevő vállalatok majdnem 700 dolgozója a cafeteriajuttatások értékének 80 százalékát valamelyik SZÉP-kártya alszámlájára igényelte. Ennek oka, hogy a SZÉP-kártya a legnépszerűbb cafeteria-elemek közül egyedüliként tarthatta meg kedvezményes adózását (a keretösszegeken belül mindössze 15% szja és 15,5% szociális hozzájárulási adó terheli), azaz ez maradt az egyetlen béren kívüli juttatás.

A pihenőkártya népszerűségét ráadásul jelentősen tovább fokozta, hogy a járványhelyzetben hozott tavaszi intézkedések nyomán egészen 2021. június 30-ig nem kell szociális hozzájárulást megfizetni a juttatás után, miközben az összesített keretösszeget eddig a határidőig a vállalkozásoknál évi 450 ezer forintról 800 ezer forintra emelték.

Mivel az extrakedvezmények a jövő év első felében is fennmaradnak, a SZÉP-kártya várhatóan 2021-ben is megtartja domináns szerepét a cafeteria-juttatások között. Viszont a keresletet csökkentheti, hogy az időszakos (és jelenleg is tartó) lezárások miatt számos munkavállaló kártyáján jelentős fel nem használt összeg maradt az év végére, amit nem biztos, hogy minden munkavállaló tovább akar majd növelni.

Készpénzjuttatás

A BDO statisztikája szerint tavaly a második legnépszerűbb elem a bérként adózó készpénzjuttatás volt. Ez a juttatások értékének 15 százalékát jelentette, ami a tavalyi 40 százalékhoz képest jelentős csökkenést jelent. A szintén bérként adózó, de a munkáltatói juttatás után is adójóváírásra jogosító önkéntes egészség- illetve nyugdíjpénztár mindösszesen a juttatások értékének 2,5 százalékán osztozott. Az adómentes juttatások 1,5 százalékán a bölcsőde/óvodai szolgáltatás illetve a kulturális szolgáltatás osztozott. A maradék 1 százalékon az ajándékkártya és a helyközi bérlet támogatása szerepelt.

A cégnél arra számítanak, hogy a készpénzes juttatás idén kissé visszaerősíti majd pozícióit. Főként az alacsonyabb keresetű munkavállalók lehetnek azok, akik a már felhalmozott üdülési juttatással szemben a hétköznapi kiadásokat támogató, azonnal és szabadon elkölthető elemeket fogják preferálni, akár alacsonyabb összegű juttatás formájában is – valószínűsítik.

Adómentes juttatások

Az adómentes juttatások között az óvodai-bölcsödei térítés, valamint a kulturális és sportbelépők mellett tavaly új elemként jelent meg a távmunkát végző munkavállalók igazolás nélkül adható térítése. Az adóév első napján érvényes havi minimálbér 10 százalékáig elszámolható tétel várhatóan a vírushelyzet lezárását követően is választható marad, miközben a kulturális és sportrendezvények belépőire vonatkozó, de jelenleg érhető módon teljesen háttérbe szorult igény is érezhetően megnőhet a járvány lefutását követően.

Bérként adózó juttatások

A bérként adózó, de adókedvezményre jogosító juttatások közül a koronavírus-járvány miatt újra fókuszba kerülhetnek az egészség- és önsegélyező pénztárak, illetve az egészségbiztosítások is.

 

Noha a SZÉP-kártyán és a készpénzes juttatáson kívül csupán néhány százalékot tesz ki a többi juttatás összértéke, tapasztalataik szerint a cégek többsége a jövőben is igyekszik széles palettát nyújtani cafeteria-rendszerében. Számukra a rendszer motivációs eszköz, amely a munkavállalók felé azt mutatja, hogy a jövőben sem kívánják korlátozni választási lehetőségeiket.

 

Nyitókép: Halászbástya – Elio Santos / Unsplash

Ingyenes bemutató igénylése

Nézze meg, hogyan működik az Abacus rendszere és győződjön meg Ön is képességeiről!

24 órán belül válaszolunk!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Választott DEMÓ alkalmazás *
Adatkezelés *

Ingyenes bemutató igénylése

Nézze meg, hogyan működik az Abacus rendszere és győződjön meg Ön is képességeiről!

24 órán belül válaszolunk!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Üzenet *
Adatkezelés *

Megközelíthetőség

VT-SOFT iroda címe
1113 Budapest, Karolina út 65.

Tömegközlekedéssel
9-es vagy 109-es busszal a Kolosy térig, onnan az iroda 2 perc séta
19, 17 vagy 41-es villamossal a Kolosy térig, onnan 2 perc séta

Elérhetőségek
Telefon: +36 1 273 3838
E-mail: info@vtsoft.hu

Ajánlatkérés

Amennyiben konkrétan érdeklődik valamely alkalmazásunkkal kapcsolatban, várjuk jelentkezését!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Üzenet *
Adatkezelés *