Keresés
Close this search box.

Nem csak megtiltották, vissza is térítik a termőföld adót

Tartalomjegyzék

Komoly szigorításról döntött az Országgyűlés 2023 nyarán a földadóval kapcsolatban, a szigorítás azonban ezúttal nem az adó alanyait érinti, hanem a közterhet kivető települési önkormányzatokat.

Mit érint a változás
Az elfogadott törvénymódosítás ugyanis kimondja: az önkormányzatok a jövőben – egészen pontosan 2023. szeptember elsejétől – nem vethetnek ki adót a termőföldre. Az Országgyűlés a helyi adókról szóló törvény 1/A. § (1) bekezdését módosította, amely azt határozza meg, mire vethet ki adót az önkormányzat. A bekezdés szerint a települési önkormányzat az illetékességi területén rendelettel olyan települési adót, települési adókat vezethet be, amelyeket törvény nem tilt. Idáig nincs is változás, bekerült azonban egy új elem, amely az adóztatható javak sorából kiveszi a termőföldet, így: „A települési önkormányzat települési adót – a termőföld, a termőföld tulajdonjoga, a termőföldre ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jog kivételével – bármely adótárgyra megállapíthat, feltéve, hogy arra nem terjed ki törvényben szabályozott közteher hatálya.” Abban sincs változás, hogy „ települési adónak nem lehet alanya állam, önkormányzat, szervezet, továbbá – e minőségére tekintettel – vállalkozó”.

A törvény szerint egyébként termőföldnek az ingatlan-nyilvántartásban szántó, szőlő, gyümölcsös, kert, rét, legelő (gyep), nádas, fásított terület, halastó művelési ágban nyilvántartott földrészlet minősül.

Kit súlyt valójában a törvénymódosítás
A törvény kihirdetésével egy időben a kormány kiadott egy rendeletet is, amely ennél is tovább megy. Előírták ugyanis azt, hogy az a települési önkormányzat, amely a termőföldre, termőföld tulajdonjogára vagy termőföldet terhelő, ingatlannyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jogra települési adót állapított meg, köteles annak a 2023. adóévre jutó, megfizetett, beszedett összegét az október 1-jéig visszatéríteni. Ez egyben azt is jelenti, hogy a 2023-ra jutó, még meg nem fizetett földadót nem is szedheti be az önkormányzat.

Kevés önkormányzat élt a lehetőséggel
A földadó kivetésére a helyi adókról szóló törvény 2015 óta adott lehetőséget, és ugyan néhány önkormányzat élt is már ezzel, különösebben nem terjedt el. A Covid-járvány idején az önkormányzatok számára megtiltották új közterhek kivetését, ennek a tilalomnak a lejártával, 2023-ban azonban több település is úgy döntött, megadóztatja a termőföldet. A rendkívüli aszály után ez a lépés komoly felzúdulást váltott ki, több agrárszervezet, majd az Agrárminisztérium is tiltakozott, a gazdák pedig petíciót írhattak alá az ügyben.

Ingyenes bemutató igénylése

Nézze meg, hogyan működik az Abacus rendszere és győződjön meg Ön is képességeiről!

24 órán belül válaszolunk!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Választott DEMÓ alkalmazás *
Adatkezelés *

Ingyenes bemutató igénylése

Nézze meg, hogyan működik az Abacus rendszere és győződjön meg Ön is képességeiről!

24 órán belül válaszolunk!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Üzenet *
Adatkezelés *

Megközelíthetőség

VT-SOFT iroda címe
1113 Budapest, Karolina út 65.

Tömegközlekedéssel
9-es vagy 109-es busszal a Kolosy térig, onnan az iroda 2 perc séta
19, 17 vagy 41-es villamossal a Kolosy térig, onnan 2 perc séta

Elérhetőségek
Telefon: +36 1 273 3838
E-mail: info@vtsoft.hu

Ajánlatkérés

Amennyiben konkrétan érdeklődik valamely alkalmazásunkkal kapcsolatban, várjuk jelentkezését!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Üzenet *
Adatkezelés *