Keresés
Close this search box.

Vendégmunkások foglalkoztatása november 1-től

Tartalomjegyzék

Júliusban fogadta el a parlament a novembertől életbe lépő, a vendégmunkások foglalkoztatásáról szóló új jogszabályt.

Novembertől új jelentése, helyesebben törvényi definíciója lesz a vendégmunkás szónak – nem minden harmadik országbeli munkavállaló fog vendégmunkásnak számítani, hanem csak egy részük. Meghatározzák, hogy honnan, milyen számban, milyen szakmákban érkezhetnek a vendégmunkások és kik foglalkoztathatják őket. Ezen kívül a vendégmunkások csak korlátozott ideig dolgozhatnak Magyarországon.

Vendégmunkás lehet a jogszabály szerint novembertől az a dolgozó, aki:

        az Európai Gazdasági Térségen kívüli, Magyarországgal nem szomszédos (azaz harmadik országbeli), meghatározott országból érkezik

        meghatározott munkakörben dolgozik.

Hogy melyik országokból, milyen munkakörökbe érkezhetnek a vendégmunkások, azt külön rendeletben fogják meghatározni, valamint azt is (egy másik rendeletben), hogy összesen hány vendégmunkás érkezhet, országokra lebontva is.

A vendégmunkásokat nem foglalkoztathatja „bárki”, hanem csak

minősített kölcsönbeadó cégek, illetve

– úgynevezett kedvezményes foglalkoztatók.

Kedvezményes foglalkoztatóként nevesíti a jogszabály

        a kormány stratégiai partnereit,

        a nemzetgazdaságilag kiemelt beruházásokat megvalósító cégeket és

        a Kiemelt Exportőr Partnerségi Program (KEPP) résztvevőit.

A vendégmunkás tartózkodási engedély (nem összevont engedély) ügyintézése valamivel gyorsabb (70 helyett 60 nap) és egyszerűbb lesz (nem kell szakhatósági engedély) mint a „sima” harmadik országbeli dolgozókra megszerezhető (összevont, tartózkodási és munkavállalási) engedély. Vendégmunkás tartózkodási engedélyt két évre lehet majd kapni, ami egy alkalommal egy évvel meghosszabbítható. Ha lejárt az engedély, a vendégmunkásnak el kell hagynia az országot. Hogy ez mindenképpen megtörténjen, abban a munkáltató is érdekelt, mert ha a dolgozó nem hagyja el az országot, akkor a kiutasítással kapcsolatos költségeket a munkáltatóra terhelhetik (amennyiben a dolgozó nem tudja kifizetni). A vendégmunkásoknál családegyesítés, letelepedési engedély kiadása nem lehetséges. Újabb vendégmunkás-engedélyt csak akkor lehet kérelmezni, ha a dolgozó elhagyta az országot.

Fontos még, hogy a harmadik országbeli állampolgárok foglalkoztatásánál megmaradnak a jelenlegi lehetőségek is, azaz a magyarországi munkaadók (főszabály szerint) az összevont – azaz a munkavállalási és egyben tartózkodási – engedély sikeres igénylésével november 1 után is foglalkoztathatják az ide érkezőket. Vagyis a fenti szabályok alapján vendégmunkásnak nem számító harmadik országbeli dolgozókra megmaradnak a jelenlegi szabályok – foglalkoztathatják őket közvetlenül a munkát adó cégek, vagy nem minősített kölcsönzők, amihez a tartózkodási és munkavállalási engedély összevont eljárásban kérhető. A sima harmadik országbeli dolgozók esetében az első két év után továbbra is tetszőleges alkalommal lesz hosszabbítható két évekkel a tartózkodási és munkavállalási engedély, nem lesz tiltott a dolgozók számára a letelepedési engedély megszerzése (ha megfelelnek a feltételeknek), illetve élhetnek a családegyesítés lehetőségével is.

Ingyenes bemutató igénylése

Nézze meg, hogyan működik az Abacus rendszere és győződjön meg Ön is képességeiről!

24 órán belül válaszolunk!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Választott DEMÓ alkalmazás *
Adatkezelés *

Ingyenes bemutató igénylése

Nézze meg, hogyan működik az Abacus rendszere és győződjön meg Ön is képességeiről!

24 órán belül válaszolunk!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Üzenet *
Adatkezelés *

Megközelíthetőség

VT-SOFT iroda címe
1113 Budapest, Karolina út 65.

Tömegközlekedéssel
9-es vagy 109-es busszal a Kolosy térig, onnan az iroda 2 perc séta
19, 17 vagy 41-es villamossal a Kolosy térig, onnan 2 perc séta

Elérhetőségek
Telefon: +36 1 273 3838
E-mail: info@vtsoft.hu

Ajánlatkérés

Amennyiben konkrétan érdeklődik valamely alkalmazásunkkal kapcsolatban, várjuk jelentkezését!

Név *
Email cím *
Telefonszám *
Üzenet *
Adatkezelés *